Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Popálené kožichy, roztavené drápy: Trpícím koalům pomáhají v provizorních nemocnicích

Autor: tsv - 
10. ledna 2020
12:02

Ničivé požáry v Austrálii se stále nedaří dostat pod kontrolu. Australské úřady v pátek vyzvaly čtvrt milionu lidí, aby se kvůli nové vlně veder, která bude doprovázet silný vítr, evakuovali. Plameny zabily až miliardu zvířat, další miliony jich trpí poraněny v nesnesitelných bolestech. U těch, kterým už není pomoci, veterináři končí utrpení eutanazií. Do pomoci zvířatům se zapojují tisíce dobrovolníků. V Paradise vznikla v budově školy provizorní nemocnice, pečují tady o víc než stovku popálených koalů, informuje server Daily Mail. 

 

Popálené koaly vozí do provizorních nemocnic jak hasiči, kteří je nacházejí v místech, kde bojují s plameny, tak lidé, kteří na ně narazí. Jen v Paradise pomáhá s péčí o těžce poraněná zvířata 150 dobrovolníků.

Organizace Adelaide Koala Rescue přijala již přes sto popálených koalů Organizace Adelaide Koala Rescue přijala již přes sto popálených koalů | Facebook - Adelaide Koala Rescue

Práce s popálenými zvířaty je podle ředitelky organizace Adelaide koala rescue velice psychicky náročná a mnozí z týmu zachránců budou muset podstoupit konzultace s psychology. 

Koaly mají žárem rozpálené nehty, ohořelé kožichy, u těch nejvíce popálených veterináři končí utrpení eutanazií.

V nejhorším stavu doráží do nemocnice ty koaly, které se ohni snaží utéct lezením do korun stromů. Při následném slézání či kráčení po spálené půdě dochází k velice závažnému popálení končetin, v extrémních případech může požár roztavit i drápky obětí.

Propuštěno bylo zatím 35 koalích pacientů, většina z nich však nemůže být navrácena do svého přirozeného prostředí. Jejich domovy jsou ohněm příliš zdecimované, takže by zvířata dřív nebo později zahynula kvůli nedostatku jídla.

Kapacita koalí nemocnice ale zdaleka nestačí a záchranáři hledají další místa, kde by o nemocná zvířata mohli pečovat. Utrpení ikonických australských zvířat zvedlo obrovskou vlnu solidarity, na jejich záchranu přispívají lidé z celého světa. I když plameny zabily desítky tisíc zvířat, podle odborníků jejich vyhynutí nehrozí. „Čísla se mohou jevit katastroficky, závažné ohrožení výskytu zvířat ale nehrozí,“ sdělil expert serveru Daily Mail.

aivi ( 16. února 2020 00:19 )

Chudinky koalové. Jsou to snad nejroztomilejší zvířátka. Asi před měsícem jsem viděla na Nově reportáž ve Střepinách. Popálený koala medvídek tam tak plakal.... Bolestí i strachem. Jsem z toho doteď špatná. Tak to sem aspoň napíšu. Přeji všem koalům, chudáčkům zlatým, ať se uzdraví, ti, kteří bohudík přežili a ať je už nikdy nic tak hrozného nepotká.

Zobrazit celou diskusi