S pojmem flank steak jste se nejspíš už někdy setkali, ať už v masně nebo na jídelním lístku. Málokdo ale ví, o jaké maso jde.
Co je flank steak?
Flank steak je vlastně hovězí pupek. Přesněji řečeno jeho spodní část. Jde o dlouhý a nízký plátek libového masa, které je ovšem lehce prorostlé a mramorované tukem. A právě díky tomu se mimo jiné skvěle hodí na přípravu steaků na grilu, ale i na pánvi. Připravuje se vcelku a servíruje nejčastěji nakrájený na tenké plátky kolmo na svalová vlákna, abyste si vychutnali nejen výtečnou chuť, ale i křehkost.
Recept na flank steak s cibulovou marmeládou
Ingredience na 2 porce:
- 2 flank steaky (každý o váze cca 300–350 g)
- 2 lžíce celého čtyřbarevného pepře
- 2 snítky tymiánu
- olivový olej
Na marmeládu:
- 500 g červené cibule
- 80 g hnědého cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- snítka tymiánu
- 250 ml jablečného octa
- sůl
- mletý pepř
Postup:
1. Celý pepř a odrhnuté lístky tymiánu dejte do hmoždíře a nahrubo utlučte. Směs zakápněte olejem, promíchejte a ze všech stran vetřete do steaků mírně naklepaných hranou dlaně.
2. Nakořeněné steaky dejte do misky, zalijte je trochou oleje a uložte přes noc do chladničky.
3. Nyní si připravte cibulovou marmeládu. V menším kastrolu rozehřejte olej, přidejte na tenká kolečka nakrájenou cibuli, přihoďte snítku tymiánu, nechte cibulku zesklovatět, zasypte ji cukrem, pak stáhněte teplotu a za občasného míchání pomalu duste přibližně 30 minut, dokud se veškerá šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu.
4. Ochuťte solí, pepřem, přilijte jablečný ocet, přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte a zvolna vařte za občasného promíchání, dokud se tekutina nezredukuje cca na polovinu.
5. Podávejte k masu buď ještě vlažné, nebo zchlaďte, dejte do uzavíratelné sklenice a uchovávejte v ledničce.
6. Odleželé steaky vyndejte z lednice alespoň hodinu před grilováním a grilujte z každé strany asi 2 až 4 minuty - optimální stupeň propečení pro toto maso je medium.
7. Ještě horké ihned zabalte do alobalu a nechte na okraji grilu asi 5 a 10 minut dojít. Doba grilování a odležení hovězího steaku záleží vždy na výšce a kvalitě masa.
8. Pepřový flank steak servírujte nakrájený s cibulovou marmeládou, zeleninovou oblohou a rozpečenou bagetkou nebo s pečeným bramborem.