Jak připravit kukuřici na gril - máme ji oloupat, jak ji namočit a správně předvařit? Vyzkoušejte naše recepty na kukuřici s medem nebo bylinkovým máslem

V Americe si barbecue bez grilované kukuřice snad ani nedokážou představit. Milují ji tam úplně všichni. A až ji ochutnáte, zjistíte proč. Přípravy se bát nemusíte, není vůbec složitá a chutný výsledek je zaručen, když ale víte, jak na to. Použít můžete klasy mražené nebo předvařené vakuované, nejlepší jsou však ty čerstvé. 

Jak připravit kukuřici na gril?

LOUPAT ČI NELOUPAT? Možné je obojí, pokud se ale rozhodnete pro první možnost, klasy rozhodně nezbavujte jejich přírodního obalu do doby, než se pustíte do jejich přípravy. Na vzduchu by zrna rychle vyschla. 

JAK PŘEDVAŘIT KUKUŘICI: Pokud chcete mít jistotu, že bude ugrilovaná kukuřice měkká a krásně šťavnatá, předem ji předvařte. Možností máte hned několik. Oloupanou i neoloupanou jí můžete hodit do hrnce s vroucí vodou a povařit. Vodu nesolte, zrna by ztvrdla, přidejte ale lžíci cukru – zvýrazní se chuť i vůně. Ještě zabalené klasy povařte pod pokličkou na mírném ohni cca 15 - 20 minut, oloupané pak jen 5 - 10 minut. Neoloupaný klas můžete také zabalit do fresh fólie a cca na 5 minut vložit do mikrovlnky.

Předvařené klasy oloupejte a dál postupujte podle vybraného receptu. Ogrilovat můžete klidně i neoloupané klasy, listy během grilování sice zčernají, ale neshoří a kukuřice bude spíš dušená a získá lehce uzenou příchuť. 

JAK NAMOČIT KUKUŘICI: Pokud nechcete kukuřici vařit, můžete neoloupané klasy  před přípravou na cca 20 až 30 minut namočit do vody, pak je papírovými kuchyňskými utěrkami dobře usušit a dál připravit dle preferencí.

Kukuřice na grilu s medem

Ingredience:

  • 4 kukuřičné klasy (předvařené nebo máčené ve vodě)
  • 1/2 hrnečku medu
  • 1/3 hrnečku rozpuštěného másla
  • 2 stroužky prolisovaného, nastrouhaného nebo utřeného česneku
  • 1 lžička soli

Postup:

Do menšího rendlíku dejte med a rozpuštěné máslo, přidejte prolisovaný česnek, sůl a vše za stálého míchání zahřívejte na mírnějším ohni, dokud se obsah nespojí. Kukuřičné klasy pak do marinády nejlépe na pár hodin naložte. Pokud si na kukuřici vzpomenete až na poslední chvíli, tento krok vynechejte. Klasy pak z marinády vyndejte, zbytky z klasů nechte stéct zpátky do misky a kukuřici dejte na rozpálený gril. Grilujte asi 10 minut, klasy průběžně otáčejte a potírejte zbylou medovou marinádou, která na zrnech vytvoří vynikající karamelovou krustu.

Kukuřice na grilu v alobalu s bylinkovým máslem

Ingredience:

  • 4 kukuřičné klasy (předvařené nebo máčené ve vodě)
  • 100 g másla
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekané pažitky
  • (podle chuti můžete přidat i jiné bylinky, jako je čerstvý koriandr, tymián, rozmarýn apod.)
  • 1 stroužek prolisovaného, nastrouhaného nebo utřeného česneku
  • 1 lžička soli

Postup:

Máslo nechte v teple změknout, případně ho na pár vteřin dejte do mikrovlnné trouby, přidejte nasekané bylinky, prolisovaný česnek, sůl a vše dohromady dobře utřete. Klasy důkladně potřete bylinkovým máslem a pečlivě zabalte do alobalu. Zabalené klasy položte na rozpálený gril a grilujte přibližně 15-20 minut. Občas je pomocí grilovacích kleští pootočte, aby se vám kukuřice na jedné straně nespálila. Jestli je kukuřice hotová poznáte tak, že ji vidličkou propíchnete. Měla by být měkká a měla by z ní vytékat čirá šťáva. Hotovou kukuřici před podáváním vybalte, ještě jednou potřete ochuceným máslem a nechte ji chvíli odpočinout.

Náš tip:
Pokud dáváte přednost ostřejším pokrmům, přimíchejte do másla kromě bylinek ještě dávku chilli vloček nebo nadrobno nasekanou chilli papričku.

Další recept na grilovanou kukuřici, tentokrát s pikantním máslem, najdete ve videu.