Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lepší „ospalý Joe“ než „nelítostná Hillary“, tvrdí Trump. Volební prohru nepřipouští

Autor: Darina Jíchová - 
24. června 2019
20:48

Prezident Spojených států Donald Trump oznámil, že není připraven prohrát volby, které ho v roce 2020 čekají. Zároveň ale připustil, že uzná výsledky voleb, ať budou jakékoliv. Trump se cítí docela jistě, jeho největším soupeřem z řad demokratů je Joe Biden, který působil jako viceprezident Baracka Obamy. Trump se nechal slyšet, že je rád, že kandiduje proti „ospalému Joeovi a ne proti nelítostné Hillary“, uvedl deník Daily Mail.

Trump minulý týden oficiálně zahájil svou kampaň před prezidentskými volbami 2020, z jeho projevu bylo patrné, že za největší soupeřku považuje bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou, která proti němu stála v roce 2016. Clintonová však v příštích volbách vůbec nekandiduje. Z Trumpových úst zazněla neobvyklá chvála, která mířila právě na adresu demokratky. „Byla to skvělá, inteligentní a obtížná soupeřka,“ uvedl prezident.

O post šéfa Bílého domu se hodlá ucházet několik demokratů, nejvýraznější postavou je mezi nimi zatím Biden. O nadcházejícím souboji se Trump vyjádřil pro stanici NBC. Kromě toho, že není připraven prohrát, dodal také, že prohrávání nemá rád. „V životě jsem toho moc neprohrál,“ pochlubil se reportérům.

Trump rovněž sarkasticky prohodil, že by chtěl ruského prezidenta Vladimira Putina požádat, aby nezasahovali do voleb 2020. To, zda Rusové ovlivnili volby v roce 2016, bylo předmětem rozsáhlého vyšetřování. S Putinem by se měl setkat na blížícím se summitu G20 v japonské Ósace. Jeho pochvala Clintonové všechny překvapila, prezident přiznal, že radši bude čelit Bidenovi, než aby se jí znovu postavil.

„Asi by bylo lepší, kdybych řekl, že s možnou prohrou počítám. Pravda je ale, že na ni moc připravený nejsem,“ prohlásil Trump, dodal, že dodnes nevěří výsledkům voleb z roku 2016. Clintonová totiž jednoznačně vyhrála na počet hlasů voličů, podpořilo ji o 1,7 milionu více Američanů než Trumpa, prohrála ale na hlasy volitelů, oficiálních reprezentantů všech států, kteří rozhodují o konečném výsledku. Současný prezident nepřijal, že by ho Clintonová na poli oblíbenosti porazila o tolik.

„Jsem rád, že soupeřím s Bidenem, je ospalý, to ona nebyla,“ uzavřel téma prezidentských voleb. Trump se vyjadřoval i k několika nepopulárním rozhodnutím své vlády, jako je například politika nulové tolerance vůči nelegálním migrantům, která vedla k rozdělování rodin na americko-mexické hranici. Přestože za tento krok sklidil Trump kritiku nejen od demokratů, ale i od republikánů, domnívá se, že v otázce migrační politiky jeho vláda dělá „fantastickou práci“.

„Ty klece postavila Obamova vláda a demokrati,“ pustil se do svého předchůdce Baracka Obamy, jejíž součástí byl i Biden. „Pojďme už děti více netrestat,“ snažil se Trumpa usměrnit moderátor Chuck Todd. „Máte pravdu, dělo se to ještě předtím, než jsem dorazil do úřadu. Za Obamy tu bylo rozdělování rodin, ale já to ukončil,“ tvrdil Trump.

Zobrazit celou diskusi