Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nacionalisté mají v europarlamentu 73 členů. Za dva lidi z SPD zaskočil Okamura

Autor: ČTK, tva - 
13. června 2019
17:05

Dohromady 73 europoslanců se hlásí k nové frakci nacionalistických a proti současné podobě Evropské unie zaměřených stran v Evropském parlamentu s názvem Identita a demokracie (ID). Na tiskové konferenci to ve čtvrtek v Bruselu řekla šéfka francouzského Národního sdružení (RN) Marine Le Penová. Součástí frakce jsou i dva čeští zástupci, zvolení do europarlamentu za SPD.

Za účasti tří velkých stran - kromě RN také italské Ligy a Alternativy pro Německo (AfD) - a menších počtů europoslanců z Dánska, Finska, Rakouska, Belgie, Estonska a Česka tak podle Le Penové vzniklo čtvrté nejsilnější uskupení v novém europarlamentu. Ten má do britského odchodu z unie na konci října 751 křesel a podle Le Penové mají po květnových eurovolbách strany kritické k dosavadnímu směřování EU asi dvě stovky poslanců.

Nová frakce ID podle Le Penové do jisté míry navazuje na práci někdejší Evropy národů a svobody (EFD), v mnohém ale bude jiná. Součástí nové frakce není britská Strana pro brexit Nigela Farage, i když je ID spolupráci s touto formací nakloněna. Vítány jsou podle šéfa frakce Marca Zanniho z italské Ligy ostatně všichni europoslanci, kteří sdílí hodnoty frakce a hodlají respektovat její stanovy.

Konec politiky otevřených přístavů

Na tiskové konferenci v europarlamentu zástupci frakce zdůrazňovali svůj cíl ukončit stále těsnější integraci Evropy. Italský lídr ID Zanni hovořil o nutnosti ukončit v souvislosti s migrací politiku „otevřených přístavů“, kterou označil za destruktivní, a také o potřebě umožnit členským zemím unie větší pružnost při řešení jejich hospodářské situace.

Zástupce německé AfD Jörg Meuthen se vyslovil pro zrušení sankcí, které EU uvalila na Rusko kvůli jeho anexi Krymu a válce na východě Ukrajiny. Jussi Halla-aho z Finska zmínil údajnou nefunkčnost eurozóny a snižující se možnosti občanů rozhodovat o svých vlastních daních.

Okamura: Frakce vydrží celé funkční období

Českou SPD na tiskové konferenci reprezentoval místo některého z europoslanců přímo její šéf Tomio Okamura, s prioritami své strany v EP ale novináře neseznámil. Médiím posléze řekl, že už ve středu schválila frakce svou konkrétní politickou deklaraci, jejímž základem je snaha prosazovat „spolupráci suverénních a svobodných evropských národů“.

Pro šéfa SPD jsou důležité zmínky o právu zemí chránit své hranice či odmítnutí možného členství Turecka v unii. Okamura je přesvědčen, že frakce je životaschopná a že po celé funkční období europarlamentu zůstane jednotná.

Připomněl také, že zástupci německé AfD výslovně souhlasili s tím, že nebudou otevírány otázky minulosti, především v souvislosti s takzvanými Benešovými dekrety, které po druhé světové válce mimo jiné umožnily zabavení majetku etnických Němců a jejich odsun z území tehdejšího Československa.

Solinska ( 21. července 2019 19:33 )

Zdravim !
...nacionaliste maji v EU 73 clenu...chteji konec polityki otevrenych
pristavu....taky si myslim, ze je to skvele!...ale mooc mi vadi te všelijake
nalepky..žadni nacionaliste--vlastenci to jsou, co miluji svoji zem!
mohlo jich byt trochu vice/třeba 400/...no, jo je to težke, když Zapad
tak miluje "makrelu a makarona"...ale tu !lasku" at si nechaji doma!
my tady mame svoji....lasku Napoleona a Hitlera už zname....nam stači
ta naše...kde domov muj?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa