Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Lídr ODS: Euro nechci, Babiš zneužil náhrady z EU a czexit by nám uškodil, říká Zahradil

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Kopřiva - 
3. května 2019
05:40

Letošní eurovolby budou hlavně o střetu mezi lidmi, kteří chápou, že Evropská unie potřebuje změnu a těmi, kteří to nevidí. Myslí si to jednička na kandidátce ODS v květnovém klání o Brusel Jan Zahradil. A v pořadu Blesk Epicentrum se rozpovídal i o tom, proč by klidně spolupracoval s protimigračně naladěným Italem Matteo Salvinim, ale s Marine Le Penovou už ne.

Zahradil sebe i svoji Alianci evropských konzervativců a reformistů považuje za realisty. „Být eurorealistou znamená najít si tu správnou vyváženou pozici mezi klaněním se všemu, co přichází z Bruselu, a takové strany máme a mezi totální negací a snahou z Evropské unie odejít. A takové strany tady taky máme,“ řekl europoslanec.

V Bruselu úřaduje už dlouhých 15 let. Tedy od vstupu Česka do EU. Ve frakci, kde je i ODS, mají početné zastoupení britští poslanci. Jejich osud je ale kvůli brexitu – odchodu Spojeného království z Unie – značně nejistý. Zahradil je přesvědčený, že výpadek hlasů ale dokáže frakce nahradit.

ODS vyrazila na prvního máje tradičně na Petřín: Jan Zahradil (1.5.2019) ODS vyrazila na prvního máje tradičně na Petřín: Jan Zahradil (1.5.2019) | Foto Blesk - Jakub Poláček

„Spočítali jsme si, že všechny naše členské strany si v průzkumech stojí lépe, než v roce 2014 a že tedy dodají do příštího europarlamentu více poslanců. My jsme schopni úbytek 18 britských europoslanců nahradit z vlastních zdrojů. Uvidíme, kdo další se přihlásí, že má o naši frakci zájem,“ nechal si lídr ODS otevřená vrátka pro vyjednávání.

Le Penová se špatnou pověstí

Sám by uvítal, kdyby občanští demokraté získali alespoň 4 mandáty. Tedy dvojnásobek svého dosavadního zastoupení v Bruselu. Těmi by mohl být třeba lídr italské Ligy severu Salvini, se kterým už jednání probíhala, jenže ten teď uvažuje o založení vlastní frakce.

To Le Penová je pro Zahradila nepřijatelná. „Její strana nemá dobrou pověst, myslím, že v některých svých názorech příliš radikální. Je proti volnému odchodu, je protiamerická. Tam já žádný programový průnik nevidím,“ vypočítával důvody, proč nacionalistickou Francouzku do party nechce.

 

„Autory chráníme“

Zahradil tvrdí, že nechce přijímat slepě vše, s čím Evropská unie přijde. Třeba se směrnicí, která chrání autory a nutí internetové giganty platit autorům za obsah. Jenže pro tu čeští europoslanci většinou nehlasovali a postavili se tak na stranu Googlu nebo Facebooku.

„Domnívám se, že jsme si uvědomili, že v tom konečném znění jsou určité rizikové články, které hrozí něčím, co bych si dovolil nazvat cenzurou internetu,“ hájil svůj postoj Zahradil.

Na dotaz, jestli by pravicová strana neměla raději hájit práva vydělávajících lidí, řekl, že je chrání, ale zároveň byla podle něj ohrožena svoboda slova na internetu. Lobbovat prý ale za ním nikdo nebyl.

Czexit by nás poškodil

Zahradil není zastáncem eura, podle něj jde spíše o politické než ekonomické rozhodnutí. „Za eurem nastoupí další požadavky na sjednocování ekonomický parametrů. To znamená fiskální, rozpočtové politiky, možná i harmonizace daní a tohle my odmítáme. Právě z těch politických důvodů jsem proti přijetí eura,“ vysvětli europoslanec.

A nebyl by ani pro uspořádání referenda o odchodu Česka z Unie. „Myslím, že to vůbec není aktuální. Czexit by způsobil naší zemi zejména ekonomické škody, protože by byly zpřetrhány ekonomické a obchodní vazby s evropským jednotným trhem.“

O Česku se ale v Bruselu nemluví jen kvůli odchodu ze zatím ještě osmadvacítky. Tématem je prý i trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli možnému 50 milionovému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo.

„Je to proti nám používáno, někdy i zneužíváno a bohužel je to primárně odpovědnost pana premiéra Babiše, který se využíváním nebo možná spíš zneužíváním evropských náhrad zapletl do velmi nepříjemné situace. Pokud bude i nějaký trestní postih, tak jsem zvědav, jak se na to bude na Evropské úrovni reagovat,“ dodal Zahradil.

moje_vec ( 3. května 2019 17:09 )

POZOR! Prosím OHLAŠUJTE A BLOKUJTE každý nick :mtpetr a jeho další, co
zde propagují
pornostranky a nahé, pedofilii a ženy ! Pozor je tam agresivní VIR! Spálí
vám to a
zablokuje PC!Vlastní zkušenost! Je tam následný sledovací vir :oswarr44x/#.

prasatkopepicek ( 3. května 2019 16:50 )

Babis zneuzil dotace ale muzou za to ti ostatni  

marmat ( 3. května 2019 15:44 )

Pokud si NĚKDO myslí, zě by nám CZEXIT helfnul, tak je to ohromný a
ohromně zaplacený demagog/provokatér  

marmat ( 3. května 2019 15:41 )

snehulak: .....resp. jak se v tom Británie 3 roky KOUPE  

marmat ( 3. května 2019 15:38 )

iFender: Zajímavé bude jen TO, jak dakece UZNÁVÁ s tátou ex-tajemnía
JAKLA....nyní senátora za SPD
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa