Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Udavači v Bruselu? Babiš střet zájmů asi má,“ tvrdí lídr Pirátů. Sliby Zemana mu vadí

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. dubna 2019
05:40

Před pěti lety vedl eurokandidátku Pirátů Ivan Bartoš, nezískali však v Bruselu ani křeslo. Tentokrát si však brousí zuby na pět mandátů a volební zisk 20 procent. V pořadu Blesku Epicentrum to potvrdil nový volební lídr Marcel Kolaja (38). Promluvil mimo jiné o tom, jak vnímá, když premiér Andrej Babiš (ANO) o Pirátech mluví jako o udavačích kvůli kauze střetu zájmů, co říká na nové čínské turné prezidenta Miloše Zemana nebo sporech o autorské právo, kdy Piráti přiznávají, že tlačili na současné české europoslance.

Marcel Kolaja se coby lídr Pirátů dostal na řadu jako první díky exkluzivnímu průzkumu Phoenix reseach, který přisoudil právě Pirátské straně první místo před ANO a ODS. A to s lichotivým ziskem 16,5 procenta hlasů co se preferencí týče.

Kolaja: 20 procent je reálných, analýzy si necucáme z prstu

Piráti však i dle slov svého předsedy Ivana Bartoše cílí až na 20 procent. Příliš smělé? „Když se podíváte na rostoucí trend našich preferencí, tak to je ten důvod, proč my jsme si stanovili ten cíl 20 procent, vítězství ve volbách a zisk alespoň pěti mandátů, protože nám to vychází z těch podkladových analýz. My si ty analýzy necucáme z prstu. Když jsme do Poslanecké sněmovny oznámili 10 procent, tak jsme také byli terčem posměchu,“ uvedl v Epicentru Kolaja.

38letý informatik, který se živí jako manažer softwarové firmy a žije v Brně s přítelkyní a jejími dvěma dětmi, byl u eurovoleb 2014 jako dvojka kandidátky právě za Bartošem. Tehdy Piráti získali 4,78 procenta hlasů a do europarlamentu se nedostali.

Nyní se stal lídrem se slušnou šancí se do Bruselu skutečně dostat. „Chceme řešit dvojí kvalitu potravin, ta české občany trápí, chceme vyřešit daňové ráje např. zavedením digitální daně, protože kde firma podniká, tam má také platit daně, chceme jít příkladem v ochraně planety a chceme bojovat proti suchu, které české občany velmi sužuje v poslední době,“ vzkázal voličům Kolaja.

Babiš pravděpodobně střet zájmů má, ohradil se lídr Pirátů

Další ze vzkazů pak namířil lídr Pirátů premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO), který si kvůli kauze údajného střetu zájmů stěžuje, že na něj Piráti „donáší“ právě do Bruselu. „Když dochází k plýtvání veřejných prostředků, tak je na místě se tomu postavit,“ odmítá Kolaja premiérova slova o „udavačích“. Podezření na střet zájmů a plýtvání peněz daňových poplatníků považuje v případě Andreje Babiše za závažné.

Piráti i proto vyzývají Evropskou komisi, aby zveřejnila závěry auditu ohledně Babiše. „My teď více méně čekáme na to, až Evropská komise zabalí tuto zprávu do balícího papíru, dá přes ní mašli a oficiálně jí doručí. My chceme, aby k tomuto doručení došlo ještě před volbami. Čeští občané mají ve volbách právo vědět, jestli pan premiér, který je zástupcem jedné z největších politických stran, která kandiduje do Evropského parlamentu je, nebo není ve střetu zájmů,“ podotýká Kolaja. „Pan premiér velmi pravděpodobně je ve střetu zájmů,“ uvedl.

Byl to právě Babiš, kdo Pirátům ve Sněmovně nedávno vzkázal, že se nejprve mají zkusit živit poctivě a až poté se vrátit do politiky, protože o reálném životě nic neví. „Já jsem si nevšiml, že by se někdo z Pirátů živil nepoctivě (...) Já mu také neříkám strejdo, když on nás nazývá kluky,“ kontruje Kolaja a vytáhl ve studiu graf s dotacemi pro Agrofert.

Ivan Bartoš s trojkou kandidátů Pirátů pro eurovolby - zleva Peksa, Kolaja a Markéta Gregorová Ivan Bartoš s trojkou kandidátů Pirátů pro eurovolby - zleva Peksa, Kolaja a Markéta Gregorová | Piráti

Ve studiu Blesku přišla řeč na řadu dalších třeskutých témat - nejen zmíněnou dvojí kvalitu potravin, ale i téma czexitu (tedy odchodu Česka z EU), ke kterému jsou Češi podle aktuálního průzkumu Barometru nakloneni po Britech nejvíc z EU. A nebo třeba i drahá mobilní data.

Spory o giganty Google, Facebook a cenzuru internetu

A také spory kolem směrnice o autorských právech, kdy na jedné straně stojí velcí giganti jako Facebook či Google, kteří těží velké peníze z reklamy na internetu a na druhé ochrana autorů, spisovatelů, skladatelů či filmařů před zneužíváním jejich děl na základě nedávno přijaté směrnice. 

Piráti však varují před hrozbou cenzury internetu. „Tato hrozba skutečně existuje (...) Piráti nechtějí regulovat tyto giganty tím způsobem, že to bude mít negativní dopad na občany, kteří potom budou cenzurováni,“ tvrdí Kolaja.

A přiznal, že na současné české europoslance Piráti před hlasováním tlačili, aby zvedli ruku proti směrnici: „Přesně tak to je, tyto aktivity jsme vyvíjeli a podobné aktivity jsme vyvíjeli i předtím, než jsme byli zastoupeni v Poslanecké sněmovně.“ Za rozmáhající se nešvar však označuje, že internetoví giganti podnikají v ČR, ale odvádí tu minimální daně. „Takový Google běžně odvádí řádově jenom miliony korun a to je naprosto nespravedlivé,“ dodal Kolaja a narážel i na „obří zisky“ těchto firem.

Kolaja: Zeman slibuje a nic se neděje

Co se financí týče, Kolaja komentoval i aktuální zahraničí záležitost - návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Číně. Již pátou za doprovodu nejen manželky Ivany Zemanové, ale i hokejové legendy Jaromíra Jágra. 

„Aktivity pana prezidenta směrem k Číně jsou vlastně velmi nepřiměřené vůči tomu, jaký objem investic z Číny do ČR plyne. Ten je minimální. A pan prezident stále slibuje, že tady budou investice ve výši desítek miliard, ale ono se pořád nic neděje,“ míní Kolaja.

petr12 ( 26. dubna 2019 16:50 )

piráti jsou nebezpečné s fetované,udavačské smažky kteří miluji drogy,migranty,nepracovat,prachy,a moc!!pokud je zvolíte do evro bordelu do roka hulí Bartoš Michálek a banda uprchlíku na vaclávaku!!!!

zdenekksamohonka ( 26. dubna 2019 14:30 )

Ještě jsi nežral, somráku ?

jentakjenkobliha ( 26. dubna 2019 14:02 )

Co séééreš?

marmat ( 26. dubna 2019 13:52 )

Copak To, že řešej v EU naše udání na vlastního premiéra, ale jak je Piráti honěj a urgujou, že "řešej pomalu"!? Tak to je "reklama na drogy"- jako vyši(nu)tá

marmat ( 26. dubna 2019 13:47 )

"STŘET ZÁJMŮ asi MÁ" !!?? TAK EU JE Z TAKOVEJCH UDAVAČŮ 100% NARUBY §§§!!! Piráti se postarali o n ě c o "velkolepého" ...Hrdé udavače tam poznali v premiéře díky našim Lojzům :-Nemuseli je tudíž tutlat v zájmu ochrany osobnostíííííí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa