Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišův „střet zájmů“ připomněli europoslanci. Výbor zmínil premiéra ve zprávě

Autor: ČTK, nkov - 
20. února 2019
20:51

Případ možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše dnes připomínali někteří europoslanci na jednání rozpočtového výboru europarlamentu k uzávěrce rozpočtu EU za rok 2017. Několik pozměňovacích návrhů, které Babiše zmiňují, se nakonec dostalo do textu zprávy, kterou výbor přijal a o které jako o celku bude hlasovat europarlament na plenární schůzi v březnu.

„Pro Českou republiku to bohužel znamená především další ostudu, protože není pravda, že by situace okolo pana premiéra v Bruselu nikoho nezajímala,“ uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Stínovou zpravodajkou zprávy o rozpočtu je Martina Dlabajová z Babišova hnutí ANO. Ta uvedla, že přijetí právně nezávazného dokumentu k dva roky starému rozpočtu se pro některé její české kolegy stalo příležitostí, jak „mezinárodně oživit“ kauzu údajného Babišova střetu zájmů. „Nezastavil je ani fakt, že tento údajný střet zájmů českého premiéra se dostal do jejich pozornosti až v souvislosti s legislativou, která nabyla účinnosti v roce 2018,“ poznamenala.

Evropská komise totiž nyní prověřuje Babišův možný střet zájmů podle nových pravidel, která začala v EU platit od srpna loňského roku. Dlabajová připomněla, že v této věci obě strany úspěšně komunikují a vyjasňují si své právní pohledy. Komise už v ČR kvůli této věci uskutečnila několik auditů a nyní se čeká na její závěry, které by měly být dostupné zřejmě v dubnu. „Do té doby nelze dělat nic jiného než čekat a držet se základních pilířů demokracie, jakými jsou presumpce neviny a soudní přezkum,“ dodala Dlabajová.

Zdechovský, který je jedním z koordinátorů výboru, upozornil, že 13 z celkem 276 pozměňovacích návrhů, které byly k účetní uzávěrce na jednání výboru podány, se týkalo ČR, včetně „konfliktu zájmů pana premiéra Babiše“. Podali je podle něj kolegové napříč výborem, z různých zemí i europarlamentních politických frakcí.

Do textu zprávy se nakonec například dostal odstavec litující, že přes několik upozornění ze strany EP reagovala komise na možný Babišův střet zájmů až po podání nevládní organizace Transparency International. Zpráva také uvádí, že EP je hluboce znepokojen Babišovým střetem zájmů, jak jej popsal interní dokument právní služby komise a žádá ji, aby tuto věc plně vyšetřila.

marmat ( 21. února 2019 21:15 )

Účast v Euro-parlamentu si ti naši "reprezentanti" spletli s neuvěřitelnou udavačskou platformou....MAJÍ POCIT , ŽE TAK EVROPĚ ZAIMPONUJÍ ??? Takové podrazáky své země a vlády tam ještě neviděli

Pepicek1953 ( 21. února 2019 19:50 )

nevím proč sem prý ,,český novinář tady cosi žbloní o komunistické sektě,sekty mají černozadelníci ,kalouskovci a spol.,.

Pepicek1953 ( 21. února 2019 19:46 )

 návrhy podpořili europoslanci mám ale zato že jenom ti co tam nejsou za ANO a KSČM,,kdyby Bábiško nebyl v politice a nešlapal po těch zbohatlících tak se nic neděje

marmat ( 21. února 2019 19:32 )

Když naši euro-poslanci/bonzáci I.A.kat. mluví o ostudě....CO Vás napadne jako první ??? Že by měli obratem rezignovat na své posty

petr12 ( 21. února 2019 11:20 )

žádný střet zájmu!! politická mafie,kmotři,zloději,tuneláři,česká televize,politologové,aktivisti oni jsou střet zájmu!!Babiš co je politik neukrad ani korunu ukažte mi jednoho politika od havlovo nepřevratu který nekrad!!! jediný opravdový střet zájmu Babiše je že vykopal kmotry,opozici zloděju atd!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa