Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dcery džihádisty promluvily o životě pod ISIS: „Chceme normální život“

Autor: Darina Jíchová - 
15. dubna 2019
11:20

Dcery australského teroristy Chalída Šarrúfa, který se před několika lety přidal k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS), popsaly, jaký byl jejich život pod diktátem chalífátu. Zajnab (17), Húda (15) a Hamza (8) jsou v současnosti v uprchlickém táboře na severu Sýrie, kam se dívky uchýlily po pádu poslední bašty ISISu Baghúz. Nejstarší Zajnab promluvila, jak se jim žilo. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Těhotná Zajnab, která se musela ve třinácti provdat za islamistu a kromě dvou mladších sester se stará i o své dvě malé dcerky, poskytla rozhovor americké stanici ABC. Dívky se společně s dalšími asi 70 tisíci lidmi nachází v uprchlickém táboře Hawl. Uvedla, že si všechny zoufale přejí vrátit se domů do Austrálie.

Osiřelé dcery australského džihádisty Šarrúfa, o kterém se předpokládá, že společně se svými dvěma syny zemřel při bombardování Rakky v roce 2017, se do Sýrie dostaly s matkou Tara Nettletonovou v roce 2014. Během pobytu v chalífátu dívky přišly i o matku, nyní prosí australskou vládu, aby se mohly vrátit domů. „Chceme se odsud dostat,“ sdělila Zajnab reportérům ABC.

Zajnab: Chceme žít normální život

Zajnab je v pokročilém stupni těhotenství, trpí vážnou anemií a úplavicí, zároveň se stará o své dvě mladší sestry Húdu a Hamzu a své dcery Aješu (3) a Fátimu (2). Vypověděla, že chtěla z chalífátu utéct už dříve, ale bála se, že by ji chytili a mučili. „Domů se chceme vrátit už dlouho, ale bály jsme se,“ řekla.

„Chceme mít normální život. Chceme to, co chtějí všichni ostatní,“ dodala Zajnab. Popsala, jak unikly z Baghúzu a musely se prodírat přes vyprahlou poušť, kde v noci klesaly teploty k bodu mrazu. Našli je američtí vojáci a převezli je do uprchlického tábora. „Myslela jsem, že umrzneme,“ prohlásila Zajnab.

Sestry z Baghúzu neodcházely společně, první utekla Húda, její sestry ji pak následovaly. Patnáctiletá dívka byla přes 18 měsíci postřelena do nohy, rána se nezahojila správně a dívka od té doby špatně chodí. Uvedla, že pro ni byla cesta přes hory a poušť dost komplikovaná, neustále padala a ostatní jí museli pomáhat.

Dívky se musely podřídit rodině

Húda zavzpomínala také na dobu, kdy jim matka sbalila věci a odvezla je do Sýrie. Vysvětlila, že neměly jinou šanci, než následovat rodiče a bratry. „Když mi matka řekla, že jsme v Sýrii, rozbrečela jsem se. Pořád jsem se jí ptala, kdy už se budeme moct vrátit domů,“ svěřila se reportérům.

Karen Nettletonová, babička dívek z matčiny strany, dělá všechno pro to, aby své vnučky dostala zpátky do Austrálie. Vláda se zatím zdráhá dcerám notorického teroristy povolit návrat. Šarrúf je s největší pravděpodobností po smrti, spekulovalo se o tom, že zemřel už při náletu v roce 2015, nejnovější zprávy ale tvrdí, že byl zabit při bombardování Rakky v roce 2017.

Při této události měli zemřít i jeho synové a nejlepší přítel Mohamed Elomar, za kterého byla provdaná Zajnab. Všichni muži byli oddaní džihádisti. Matka dívek zemřela na následky nemoci v roce 2016.

Austrálie nechce zpátky džihádisty ani jejich rodiny

V uprchlickém táboře Hawl je momentálně 9 australských rodin s 19 dětmi, z nichž 5 dětí je mladší než 2 roky, dalších 12 dětí je mladší 10 let. Ministr vnitra Peter Dutton zdůraznil, že v zemi nechce žádné teroristy. Mluvčí australské vlády uvedl, že úřady nejsou schopné zajistit bezpečný přesun lidí z válečné zóny.

„Kdokoliv, kdo bojoval za ISIS, podporoval ho, nebo je navázaný na jiné teroristické organizace, spáchal závažný zločin a po svém případném návratu do Austrálie bude čelit následkům svých činů. Morrisonova vláda chce tyto lidi udržet co nejdále od našich hranic a varovat ty, kteří se vrátí. Tito lidé budou okamžitě předáni do rukou příslušných agentur,“ oznámil mluvčí vlády.

cotoje ( 16. dubna 2019 09:54 )

To jsou špíny s hadrama na palici nic jiného, jen to budou příživnice a budou mít nataženou ruku pracovat to nebude

marlen52 ( 15. dubna 2019 17:54 )

teda vdávala se ve 13letech a v 17 má dvě děti na to nemám slov

marlen52 ( 15. dubna 2019 16:24 )

jen ať si je tam nikdo o ně nestojí možná taky šila vesty pro ISIS. Já bych ji nevěřila ani pozdravení

moudivlacek ( 15. dubna 2019 13:09 )

Chtějí "normální život", tzn. aby se o ně někdo staral, dal jim peníze, poskytl bydlení a dal jim pokoj...

Anetka25 ( 15. dubna 2019 12:50 )

At si tam zustanou!! Tahají sem akorat nemoci!! Uz tu jsou prvni pripady brucelozy a kala azar!! Akorat tady vsichni kvuli nim vyheneme.

Zobrazit celou diskusi