Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Líbila se mi víc její sestra.“ Lídři KDU-ČSL promluvili o manželkách a úletu Bělobrádka

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. února 2019
06:20

Jak jsem poznal vaši matku? Jan Bartošek, Marian Jurečka a Marek Výborný se před zaplněným divadlem Minor svěřili se zkušenostmi z výtahu, divadla či od táboráku. Právě tihle tři lídři KDU-ČSL se utkají o křeslo nového šéfa lidovců po Pavlu Bělobrádkovi, kterému se ne vždy vše vydařilo. Pobouření vyvolalo jeho někdejší vyjádření, že si samoživitelky zkrátka musí najít jiného chlapa. Myslí si to i současní kandidáti? Samoživitelek se zastali, stejně tak i matek, co se výše důchodů týče.

Blesk Zprávy dostaly příležitost vyzpovídat trojici kandidátů na nového šéfa lidovců přímo na pódiu jako první z oslovených médií. Jan Bartošek, Marian Jurečka i Marek Výborný nejprve řešili vážnější témata – výtky Jiřího Čunka ohledně toho, že KDU-ČSL udělala velkou chybu, když napodruhé nešla do vlády s Andrejem Babišem (ANO) či pád lidovců v preferencích k pěti procentům, jak ukazují poslední průzkumy (ostatně i v posledních sněmovních volbách to bylo v říjnu 2017 pouhých 5,8 %).

Došlo i na úsměvné momenty, kdy exministr zemědělství Jurečka vzpomínal na své vládní angažmá a potkávání se s Babišem ve Strakově akademii se slovy: „Já jsem ho čtyři roky potkával jeden čas možná častěji než svoji manželku.“ A jeho rival Výborný reagoval s úsměvem: „Já Marianovi nezávidím, že vídal Andreje Babiše častěji než manželku, doufám, že tohle mě nikdy nepotká.“

Dostalo se také na odlehčenější témata. Přímo na tělo. Jsou to právě lidovci, kdo přichází s dalšími a dalšími návrhy ohledně prorodinné politiky. Někdy kontroverzními, kdy odmítají sňatky homosexuálů a vyhlašují boj za „tradiční“ manželství, jindy široce přijímanými – což se týká třeba úprav výše důchodů pro ženy, které vychovávají děti a jejich kariéry tím trpí.

Jak Bartošek, tak Jurečka i Výborný ostatně hned v úvodu své debaty označili své manželky za své opory. Bartošek má se svou ženou dva syny, Jurečka hned pět synů a Výborný syna a dvě dcery. Na dotaz Blesk Zpráv odpovídali i na to, jak a kde své životní partnerky potkali. 

Výtah i tábor

„Popravdě řečeno, moji ženu jsem poprvé v životě potkal ve výtahu. Je to takový roztomilý příběh,“ smál se Jan Bartošek. A vzpomínal na dobu, kdy měl možnost si vybrat, zda půjde do armády, nebo na civilní vojenskou službu.

„Kamarádi, kteří byli v armádě, mi říkali: Hele, za těch 10 minut střelby ze samopalu je to 12 ztracených měsíců, jestli chceš, aby ten život byl využitý smysluplně, jdi dělat něco užitečného. Tak jsem si domluvil civilní vojenskou službu v nemocnici v Dačicích,“ říkal Bartošek.

„Jako takové ucho jsem jel poprvé na směnu, vytřepanej a potkali jsme se tam s mojí ženou. Zjistili jsme, že jedeme oba na internu, že jsem nastupující civilák, no a tak jsme se seznámili, potom jsme se potkávali na interním oddělení a postupně tak, jak jsme spolu byli, jak jsme se poznávali, tak to přerostlo v manželství,“ dodal šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Marian Jurečka má s manželkou jinou společnou historii. „My jsme se seznámili tak, že já jsem byl draftován jako člen týmu vedoucích na letní tábor a před tím letním táborem jsme měli setkání vedoucích u táboráku. Tam byla manželka a já jsem z ní tehdy vymámil číslo, které mi tehdy napsala na papírový kapesník. A když jsem se s ní později bavil, tak ona ani nevěřila, že bych to nějak myslel vážně, protože já jsem o dva roky později narozený než ona,“ vzpomíná.

„Byl jsem pro ni takový mladý kluk, ale začali jsme jezdit na ty tábory, pak jsme spolu čtyři roky chodili, no a ve 22 letech jsem se ženil, ve 24 jsem měl první dítě a dneska jich je pět, těch kluků,“ říká Jurečka.

Syn exministra obrany Miloslava Výborného Marek se s manželkou Markétou setkal poprvé při divadelní hře někdy na počátku 90. let. „Jedna se týkala svatého Václava, Ludmily a Drahomíry. Já jsem tam tehdy byl v roli knížete Václava, Markéta v roli kněžny Drahomíry, takové trochu opačné postavy, drobně. Pravda je taková – to bylo takové první setkání – ale mně se tam tehdy určitě víc líbila její sestra, tedy švagrová. To říkám také upřímně. Nicméně to dopadlo přesně tak, jak to dopadnout mělo,“ vyprávěl Výborný.

Jeho dobrý kamarád, se kterým seděl v roce 1976 při vítání občánků, „získal kněžnu Ludmilu“. „A já tedy kněžnu Drahomíru, Markétu a pak to trvalo ještě dlouho, dlouho, řadu letních setkání, čundrů a mezinárodních setkání mládeže apod. A v roce 2001 jsme vstoupili šťastně do manželství,“ dodal lidovecký poslanec.

Bělobrádkův úlet se samoživitelkami

Dalšími médii, která se měla možnost v následujících zhruba dvacetiminutových blocích ptát trojice kandidátů, byly Seznam Zprávy a Aktuálně.cz. A zazněl i dotaz na někdejší přinejmenším ne příliš šťastný výrok ohledně českých samoživitelek.

V reakci na to, že samoživitelky patří mezi skupiny nejvíce ohrožené chudobou, Bělobrádek totiž v dubnu 2017 pronesl v rozhovoru se studentským časopisem: „No tak si musí najít jiného chlapa.“ Vyvolalo to pořádnou bouři, Bělobrádek se následně kál s tím, že pro KDU-ČSL je „vždy principiálně důležitý zájem dítěte“ a celá situace ho mrzí. „Každé mamince – ať sezdané, nesezdané či samoživitelce to rád vysvětlím,“ vzkazoval Bělobrádek.

„Když se ocitne samoživitel nebo samoživitelka, tak je vždycky ve složité situaci. To, co se v praxi ukazuje, že bohužel například samoživitelky upadají do exekuce z toho důvodu, že partner je opustí, alimenty neplatí, ony pak nestíhají platit energie, vodu, další závazky, nájem... Já jsem přesvědčen, že žádná z těch žen nebo mužů si to nevybrali sami, protože chtěli,“ podotkl Bartošek. Stát by jim měl v této tíživé životní situaci pomoci, tyto lidi není možné v této situaci nechat. 

Došlápli by si tvrději na neplatiče alimentů

Exministr Jurečka upozorňuje, že má jít nejen o pomoc matce, ale i o zájem dětí, aby byly prostředky na jejich výchovu. Je proto příznivcem toho, aby se hledaly nástroje, jak zefektivnit, aby výživné bylo placeno. Zálohované výživné variantou je, ale Jurečka by si tvrději došlápl na neplatiče alimentů. „Ale tak, ať máme garance, že stát následně má nároky, že to vymůže, např. kromě toho, že může zabavit řidičský průkaz, tak by třeba stát mohl omezit svobodu např. náramkem a takovýmto způsobem výrazně zpřísnit vymáhání a zvýšit efektivitu,“ míní Jurečka.

Poslanec Výborný k tomu dodal: „Život přináší různé kotrmelce a je potřeba k tomu tak přistupovat i ze strany státu. Tyto lidi nemůžeme nechat prostě ve štychu.“ Připomněl přijatou insolvenční novelu, kdy lidovci prosazovali otázku výživného – kdy dlužník musí nejprve platit alimenty, aby se do oddlužení dostal. „Aby měla žena, která zůstala s dětmi z různých důvodů, dostatek životních prostředků na jejich výchovu a vzdělávání,“ podotkl s tím, že i spojené téma exekucí je velmi vážné a hýbe Českou republikou.

Řešili i „nespravedlivé“ důchody

Co však hýbe Českem také, je rovněž důchodová reforma. Kvůli změnám v penzích vznikla důchodová komise, která bude probírat i různé návrhy, co a jak s důchody v Česku udělat. Lidovci již dříve přišli s návrhem pětistovky pro matky za každé dítě k důchodům navíc.

„Stávající systém diskriminuje ženy, v průměru zhruba o dva tisíce korun a ženy by měly mít jednoznačně vyšší důchody. Lidovecký návrh počítá zhruba s pětistovkou na vychované dítě, aby se důchody navýšily. Praxe je taková, že většinou žena se na úkor své kariéry věnuje dětem, vychovává je doma a v důchodu je potom „odměněna‘ nižším důchodem,“ postěžoval si Bartošek.

Když pak muž ženu opustí a najde si mladší partnerku, založí si novou rodinu a přesto má vysoký důchod. „A ta žena má na starost děti, většinou je rozvedená a ekonomicky strádá. Není možné ženy trestat, naopak je třeba je odměňovat za to, že jsou doma a věnují se dětem,“ dodal Bartošek.

Podle Jurečky důchody v Česku nejsou spravedlivé. KDU-ČSL se proto chystá představit nejen řešení důsledků v podobě 500 Kč pro ženy navíc. Ale i řešení příčin. „Ta příčina vzniká v tom, že ta žena-maminka je x let na rodičovské mateřské dovolené. A v ten okamžik je v tzv. vyloučené době,“ řekl při debatě. Manželkám by se tak měl důchod v této době dle návrhů lidovců vypočítávat buď z průměrné mzdy v ČR, nebo ze mzdy manžela, pokud je nadprůměrná. „Chybí řešení příčin a narovnání systému. Jsme připraveni ocenit rodiče, kteří mají děti, vyšším důchodem,“ dodal.

„Já říkám: Stokrát nic umořilo vola. Tak s tím přijdeme znovu a znovu. Pokud ministryně Maláčová myslí vážně to, co říká, tak toto je přece jasně k podpoře,“ dodal k pětistovce navíc pro ženy Výborný. Do důchodů se musí promítnout vychované děti a není možné, aby se stát choval nepřátelsky vůči rodinám, dodal.

barracuda.sro ( 27. února 2019 11:48 )

Líbila se mi víc její sestra...........jenom jestli se Ti nelíbil víc její BRATR!!

panda82 ( 27. února 2019 09:54 )

Co dodat k takové debatě, když v mozku nic není, nemůže nic kvalitního vyprodukovat, oni si to neuvědomují, že jsou trapní, a tohle chce vládnout

havran2 ( 27. února 2019 08:36 )

To už nemají v Plesku o čem psát ?Koho takové zprávy zajímají ???

Felix Julec ( 27. února 2019 08:05 )

Doufám,že nikdy nebudu mít dilema volby lidoveckých kandidátů.Jsou všichni na jedno brdo.Nebrat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa