Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ženy tolik nebolela hlava.“ Lidovec Jurečka ukázal fotku velké rodiny a slízl to

Autor: Matěj Pálka - 
8. prosince 2018
05:20

Rodina v časech, kdy ženy tak často nebolela hlava. Takový popisek se objevil u fotografie rodiny s 16 dětmi na Facebooku 1. místopředsedy lidovců Mariana Jurečky. A kritika na sebe nenechala dlouho čekat. Adept na nového šéfa KDU-ČSL se brání, že šlo jen o humor a nadsázku. Přeje si prý, aby Česko nebylo hyperkorektní společností.

Stávající šéf lidovců Pavel Bělobrádek je na kordy se samoživitelkami poté, co jim doporučil, aby si našly chlapa. A v jeho stopách jde i exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který se plánuje o předsednický post příští rok utkat. Na Facebook dal fotku mnohačlenné rodiny s textem: „Rodina v dobách, kdy ženy tak často nebolela hlava“.

Příspěvek, který sdílel Marián Jurečka (KDU-ČSL) na svém profilu a který vyvolal kontroverze Příspěvek, který sdílel Marián Jurečka (KDU-ČSL) na svém profilu a který vyvolal kontroverze | Facebook

Reakce přišly okamžitě. „Jo jo, zlaté časy. Tehdy ženy byly doma u plotny, a když nevařily, tak rodily. A ani se neodvážily manželovi říct ne, když na ně večer skočil. Ještě, že tu máme KDU a politiky s progresivní vizí, jako jste Vy, kteří se nám tuhle krásnou dobu snaží vrátit,“ napsal bývalému ministrovi na Facebooku jeden z uživatelů.

Doby, na které fotografie vzpomíná, tak růžově podle kritiků nebyly Doby, na které fotografie vzpomíná, tak růžově podle kritiků nebyly | Facebook

Posbírali jsme komentáře pod statusem, které získaly více jak 50 reakcí. Všechny jsou vůči příspěvku Mariana Jurečky kritické. Označují jej za šovinistický a upozorňují, že romantizuje doby, kdy vynucený sex byla běžná záležitost.

„Pro nás je to zásadní téma, o to závažnější je, že takové věci dělají političtí představitelé, na rozdíl od soukromých osob totiž nastavují společenské prostředí,“ upozorňuje pro Blesk zprávy Kristýna Pešáková z Nesehnutí, která se přímo podílí na organizaci anticeny Sexistické prasátečko.

V té už jsou lidovci známou firmou. Do ankety byla například nominována prezentace KDU-ČSL, kde byl záběr na ženská ňadra v plavkách s nápisem KDU-ČSL.

Nové voliče tím zřejmě bývalý ministr nezískal Nové voliče tím zřejmě bývalý ministr nezískal | Facebook

Podle Pešákové je problematické zejména to, že politici se svým vlivem na veřejné mínění volí právě takovou prezentaci. „ Přáli bychom si, aby i u nás byla rovnost žen zásadní téma, ke kterému se politici hlásí. Ale máme obavu, že je tomu naopak,“ upozorňuje.

Žen si vážím, brání se Jurečka

Nevhodná vyjádření vůči ženám už dotlačila ke zdrženlivosti současného předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Ten se nakonec vyjádřil ve smyslu, že se podobných komentářů raději zdrží.

„Neslízl jsem za to jen kritiku, řekl bych, že je to tak půl na půl. Psali tam i ženy, maminky, které říkaly, že jim přijde milé vidět takto početnou rodinu a že obdivují, co všechno naše prababičky a pradědové dokázali zvládnout,“ hájí se pro Blesk Zprávy 1. místopředseda KDU-ČSL.

Je potřeba mít nějaký nadhled a smysl pro humor. Je to jako, když se říká o mužích, že když mají rýmu, umírají, nebo že jim stačí mít ke štěstí na stole to pivo. Když se tohle říká, necítím se být někam škatulkován. Je potřeba to brát jako určitou nadsázku, já jsem tím rozhodně nenarážel na nějakou otázku ženskosti a podobně. Žen si naopak velice vážím,“ ujišťuje Jurečka.

Zemanovy bonmoty jsou i na Jurečku moc

Řešení otázky, proč se v Česku rodí méně dětí oproti dřívějším dobám, tak prý podle Jurečky nespočívá v tom, že by ženy „bolela hlava“ méně často. A nechtěl tím prý ani legitimizovat vynucování si sexu. Vše měl být jen humor a nadsázka.

„Já bych si ten příspěvek nikdy netroufl dát v nějaké takové poloze. Přál bych si, abychom nebyli hyperkorektní společností, ale společností, která má určitý nadhled, ale dokáže v určitou chvíli říct, toto už není bonmot, který se sluší, jak jsou třeba někdy ty, které říká pan prezident, to už je něco, co je za hranou, a vůči tomu se máme vymezit, to je v pořádku,“ kroužil Jurečka kolem tématu. Prezidenta Miloše Zemana totiž často za jeho slova kritizuje naopak on sám.

ppadys13 ( 16. května 2021 15:49 )

Pokud budou po Tobě,tak nám pomáhej Pán Bůh.

Taurus70 ( 8. prosince 2018 22:57 )

Jurecko jen v mem okoli by zeny chtely rozhodne vic jak jedno dite ale tim ze jsou z majoritni spolecnosti na to proste financne nemaji.Normalni clovek nerodi deti jak mysi ale snazi se o ne aspon nejakym zpusobem postarat a v teto zumpe to normalni praci proste nejde a to je ostuda taky tvoje tupounku💩💩

irena.toledo ( 8. prosince 2018 16:00 )

Islamista nebo křesťan, Ing. Jurečka je stejný blbec jako arabi nebo cikáni.

hejhej ( 8. prosince 2018 14:42 )

Přesto, že Jurečkův výrok o bolesti hlav ženje nadnesený, je trapný.Politici nechtějí vidět hlavní důvod, proč je málo dětí. Předně jsou zodpovědní, na rozdíl od cikánů, kteří rodí o překot,ale nikdy neodvedou žádné daně, až na vyjímky, protože jejich zaměstnání je pobírání dávek na všechno. Mladí nemají možnost si zařídit byt - nemají platy jako darmožroutí ( poslanci, senátoři), nemají jistotu práce a pokud si pořísí dítě, chtějí ho uživit,zajistit vzdělání a slušný život bez přisátí na sociální systém.

flora ( 8. prosince 2018 12:36 )

Nejdůležitější je, že církev nebolí hlava z těch jejích po staletí pečlivě propracovaných bigotních tezí, jak manipulovat s člověken a s.r.á.t se mu do života ve všech oblastech. Kolik lidských tragický osudů a životů má na svědomí!!! Zásluhou církve v druhé polovině 19.století byl zákaz prodeje kondomů. Jen ty kuchařky na farách si s božím požehnáním vyplachovaly pochvu octem a zasunovaly si tam cokoliv účinného proti početí, aby si pan farář mohl také bezproblémů zasunout

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa