Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babišovi se osvědčila elektronická rychlovka. ČSSD a lidovci novinkám nefandí, zůstanou u urny

Autor: pal - 
19. února 2019
05:40

Jediný den stačil hnutí ANO na to, aby si odbylo celostátní volební sněm. Podle vedení se kouzlo mimo jiné skrývá i v použití elektronického hlasování. A zatímco TOP 09 a Piráti už nějakou dobu své představitele volí také elektronicky, „tradiční“ strany jsou k elektronickým novinkám spíš skeptické. ČSSD ani KDU-ČSL, které čekají sjezdy v následujících týdnech, se k zavádění podobných novinek nechystají. „Nás na sjezdu mimo jiné čeká náročná diskuse o změně stanov, ne jen volba vedení a projev,“ upozornil pro Blesk Zprávy místopředseda sociální demokracie Roman Onderka.

Hnutí ANO zvládlo svůj sněm během minulé neděle, „hotovo“ bylo zhruba během osmi hodin. Jedním z důvodů, proč se to straně povedlo v takovém tempu, bylo prý i zavedení elektronického hlasování. Členové o složení nového vedení už nerozhodovali za plentou a pomocí volebního lístku, ale pomocí elektronických tlačítek. Ruční sčítání papírových lístků, které může trvat i desítky minut, vystřídal stisk jediného tlačítka. Díky elektronickému hlasování znali delegáti výsledky za půl minuty.

„Vyzkoušeli jsme si to na předsednictvu, jde to ale poplést,“ varoval své kolegy z hnutí před sjezdem Radek Vondráček. Nakonec však k žádným zmatkům nedošlo a členové si úspěšně zvolili své předsednictvo. 

Mezi dalšími politickými stranami najdeme příznivce i odpůrce tohoto způsobu počítání hlasů. Piráti mohou na sjezdech hlasovat nejen elektronicky, ale dokonce i na dálku. Něco má s Babišovým hnutím společného dokonce i opoziční TOP 09. „Na našich sněmech probíhají volby rovněž elektronicky,“ sdělil pro Blesk Zprávy poslanec Dominik Feri (TOP 09).

To lidovci naopak důvěřují spíš tradičním způsobům hlasování. „Na sjezdu KDU-ČSL nás čeká volba nejenom předsedy, ale místopředsedů, členů celostátního výboru a celostátní konference, což je velké množství členů. Stejně tak jako nás čeká změna stanov. Z toho důvodu jsme se rozhodli, že budeme hlasovat buď veřejně – aklamací, anebo klasicky hlasovacím lístky,“ popsal pro Blesk Zprávy Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Nejstarší česká politická strana se k elektronickému hlasování odváží jen napůl. „Elektronické hlasování jsme využili již na minulém sjezdu, počítáme s ním i nadále, kromě voleb – ty budou probíhat stejně jako doposud, tajná volba a papírové lístky,“ řekl pro Blesk Zprávy předseda ČSSD Jan Hamáček.

Podle prvního místopředsedy strany Romana Onderky (ČSSD) však rychlost, s jakou se odehrál sněm ANO, nespočívá ve způsobu hlasování. „ANO zvládlo svůj sněm za jediný den díky tomu, že kromě projevu jen volilo vedení hnutí. Nás na sjezdu mimo jiné čeká náročná diskuse o změně stanov,“ prohlásil Onderka.

XLADI ( 19. února 2019 06:54 )

Oni nedávají ani papírové volby, natož volby elektronické. To se pak nedá tak dobře ovlivňovat. Volební lístky se dají předepsat a tajně rozdat, ale kdyby se k někomu sešikovali s desítkami hlasovacích zařízení vypadalo by to blbě.

zdenekksamohonka ( 19. února 2019 06:47 )

Bleju dobře, bleju rád, jsem zdendakk ten malý smrad. Nicků mám jak máku, rád se šťourám v zadku(pokud možno v cizím). Jentakjen mi nedala, strašně mě tím zklamala. Nemám práci, nemám ženu, kluky už jsem zkoušel též, a když žádnou neuženu, tak je tady diskuse. Celé dny a celé noci, od večera do rána, nadávám tu na Babiše, jako malý retarda. Příspěvků mám asi deset, točím já je dokola, intelektem neoplývám, myšlenky jsou zezdola. Anonymně na diskusi silný jsem jak Bivoj, v realitě na mou duši jsem jen hloupý tykvoň.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa