Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Zpráva o Nobelovce zastihla lékaře na sále. Věnoval ji obětem sexuálního násilí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. října 2018
21:30

Nositeli ceny míru pro rok 2018, konžskému gynekologovi Denisovi Mukwegemu (63) se přezdívá „doktor zázrak“, svůj život zasvětil péči o oběti znásilnění. O ocenění se dozvěděl ve chvíli, kdy zrovna operoval. Řekl, že je dojatý, následně oznámil, že cenu věnuje všem ženám, jež se staly oběťmi znásilnění nebo sexuálního násilí, napsala stanice BBC.

Mukwege momentálně působí na své klinice Panzi ve východokonžském městě Bukavu, nemocnici založil krátce poté, co se poprvé setkal s oběťmi – muži i ženami – sexuálního násilí. Ošetřuje je bezmála už 20 let.

Tisíce žen ošetřených po znásilnění

Společně se svými kolegy mu pod rukama prošly desetitisíce obětí, ročně jich jeho klinika přijme přes 3500. Mukwege někdy provádí až 10 operací denně, většinou se jedná o vaginální rekonstrukci.

V rozhovoru s novináři BBC popsal jeden z nejděsivějších případů, se kterým se kdy setkal. Ošetřoval znásilněnou ženu, které vojáci prostříleli stehna a genitálie. „Tahle klinika začala jako pár stanů, nejdřív jsem postavil porodnické oddělení s operačním sálem, v roce 1998 mi to vojáci zničili, tak jsem začal stavět znova,“ uvedl Mukwege.

Panzi se brzy stala jednou z nejvyhledávanějších nemocnic ve východním Kongu, podle jejich stránek zaměstnává 370 lékařů, zdravotních sester a dalšího personálu. Je hlavním zdravotnickým střediskem pro 400 tisíc Konžanů, ošetřuje však lidi i ze sousedních států. Mukwege, stejně jako OSN, považuje východní Kongo za světové hlavní město všech znásilnění.

Nositel Nobelovy ceny míru pro rok 2018, konžský gynekolog Denis Mukwege. Na klinice Panzi mu odhalili bustu. Nositel Nobelovy ceny míru pro rok 2018, konžský gynekolog Denis Mukwege. Na klinice Panzi mu odhalili bustu. | reprofoto/twitter

Východní Kongo jako hlavní město znásilnění

Oblastí zmítá boj znepřátelených milic, jejichž vojáci často znásilnění používají jako zbraň. „Není to náboženský konflikt ani střet mezi dvěma státy, je to boj o region bohatý na různé minerály a zlato. Nejvyšší cenu za to ale platí konžské ženy,“ prohlásil Mukwege. Kritikou nešetřil ani konžského prezidenta Josepha Kabilu.

V roce 2012 vystoupil Mukwege s projevem před OSN, obvinil Kabilu, jeho vládu i ostatní země, že nedělají nic proto, aby zastavili „nespravedlivou válku, která používá násilí na ženách a znásilňování jako jednu ze svých hlavních strategií“. Měsíc nato na něj zaútočili ozbrojení muži, vloupali se k němu do domu a drželi jeho dceru jako rukojmí.

Lékař si nadělal mnoho nepřátel

Mukwege se svou rodinou uprchl do Švédska, potom se přesunul do Belgie. Do Konga se vrátil v roce 2013. Za jeho cestu zaplatily místní ženy. „To jsem nemohl odmítnout, udělaly kampaň, vybraly peníze a lístek mi poslaly. Navíc jsem byl odhodlaný dál za ně bojovat, chtěl jsem zastavit všechno to násilí a zvěrstva, která se v Kongu děla a dějí,“ řekl Mukwege.

„Můj život v Kongu se ale musel zásadně změnit, žiju v nemocnici a přijal jsem spoustu bezpečnostních opatření, čímž jsem ztratil část své svobody,“ vysvětlil lékař, který je pod permanentní ochranou vojáků mírových jednotek OSN.

Nositel Nobelovy ceny míru pro rok 2018, konžský gynekolog Denis Mukwege. Lékař žije pod permanentní ochranou vojáků OSN. Nositel Nobelovy ceny míru pro rok 2018, konžský gynekolog Denis Mukwege. Lékař žije pod permanentní ochranou vojáků OSN. | reprofoto/twitter

Mukwege: Násilí na ženách světu není lhostejné

O tom, že získal Nobelovu cenu míru, se dozvěděl během operace. „Najednou všichni začali brečet, bylo to obrovské překvapení. V obličejích žen, mých pacientek, jsem viděl neskutečnou radost, byly dojaté z toho, že svět konečně uznal utrpení, které si prožily,“ popsal Mukwege.

Dodal, že je mu ctí, že cenu sdílí s Nadjou Muradovou. „Skoro dvacet let jsem byl svědkem válečných zločinů spáchaných na ženách, dívkách, holčičkách a na malých dětech,“ řekl Mugwege. „Chtěl bych vám říci, že prostřednictvím této ceny vás svět slyší a zavrhuje lhostejnost. Svět odmítá hledět na vaše utrpení se založenýma rukama, sdělil na adresu obětí Mukwege.

Blahopřání od znepřátelené vlády

Lékaři gratuloval také mluvčí vlády Lambert Mende. „Vláda blahopřeje doktoru Denisovi Mukwegemu, i když jsme spolu měli neshody, zvláště když se snažil zpolitizovat svou kampaň. Nicméně jsme velmi hrdí na to, že Nobelův výbor ocenil jeho práci,“ oznámil jménem konžské vlády Mende.