Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kim ani Trump neuspěli. Nobelovu cenu míru dostal lékař Mukwege a jezídka Muradová

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
5. října 2018
11:20

Nobelovu cenu míru pro rok 2018 získali konžský lékař Denis Mukwege a aktivistka irácké komunity jezídů Nadja Muradová. Oznámil to dnes norský Nobelův výbor. Dvojice prestižní ocenění dostala za boj proti sexuálnímu násilí ve válečných konfliktech, upřesnil výbor.

Zástupci norského Nobelova výboru letos vybírali z 216 osob a 115 organizací. Jednoznačného favorita letošní udílení nemělo. 

Gynekolog a bojovnice za ženská práva

Mukwege je gynekolog, který léčí oběti sexuálního násilí v Demokratické republice Kongo. Je také ředitelem nemocnice ve východokonžském městě Bukavu. V zařízení, které bylo otevřeno v roce 1999, přijme každoročně tisíce žen.

Muradová je známá jako bojovnice za lidská a ženská práva. Přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení bojovníky takzvaného Islámského státu (IS). Radikálové z IS ji zotročili v severoiráckém Mosulu v roce 2014. Zasazuje se rovněž o práva jezídů a uprchlíků.

„Oba laureáti zásadním způsobem přispěli k zaměření pozornosti na takové válečné zločiny a k boji proti nim,“ uvedl výbor ve zdůvodnění.

Předposlední Nobelovka

V loňském roce dostala Nobelovu cenu za mír Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN). Cenu si odnesla za upozorňování na katastrofické humanitární důsledky jakéhokoli použití jaderných zbraní a za své průkopnické úsilí o dosažení zákazu takových zbraní.

Cena za mír je předposlední „nobelovkou“, která se bude letos udělovat. Tento týden už byli oznámeni laureáti ocenění za lékařství, fyziku a chemii, v pondělí bude znám nositel letošní ceny za ekonomii.

Rok 2018 bez ceny za literaturu

Nobelova cena za literaturu letos udělena nebude, a to kvůli skandálu, který otřásl Švédskou akademií, která její držitele vybírá. Francouz Jean-Claude Arnault spjatý s akademií byl v pondělí za znásilnění odsouzen k dvouletému trestu vězení.

Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká i finanční prémie, která letos stejně jako loni činí 22,4 milionu korun. Ocenění budou jako každý rok předány v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince - cena za mír v Oslu a zbývající čtyři ve Stockholmu.


Zobrazit celou diskusi