Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ISIS jí zabil rodinu a udělal z ní sexuální hračku. Nadja získala Havlovu cenu

Autor: ČTK - 
10. října 2016
13:39

Letošní mezinárodní Cenu Václava Havla za obranu lidských práv získala členka jezídské komunity z Iráku Nadja Muradová. Cenu udílí každoročně parlamentní shromáždění Rady Evropy (RE) ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 a je spojená s odměnou 60 000 eur (1,6 milionu Kč). Ve Štrasburku o tom informovalo tiskové oddělení RE.

Nadja Muradová je podle RE odvážná žena z jezídské komunity, která přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení džihádisty takzvaného Islámského státu, uvedla RE. O útoku proti jezídům Nadja promluvila loni v prosinci v Radě bezpečnosti OSN s požadavkem na ochranu jezídů a zastavení jejich genocidy. Nyní žije v exilu.

Jezídové jsou náboženská komunita žijící především v severním Iráku. Podle lednové zprávy OSN radikálové z Islámského státu využívají v Iráku jako otroky až 3500 lidí. Jde hlavně o ženy a děti právě převážně z komunity jezídů. V roce 2014 při tažení těchto bojovníků mnoho uprchlíků z řad jezídů zemřelo v horách v okolí Sindžáru na severu Iráku.

Předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy a jeden ze tří porotců ceny Pedro Agramunt řekl, že letošní ročník ceny je zcela zvláštní, neboť je ve znamení 80. výročí narození Václava Havla, „trvalého symbolu opozice despocii“. „Nic není silnějšího než jedinci, kteří jednají na základě vlastního svědomí,“ řekl před vyhlášením laureátky 2016 s odkazem na Havla.

Letošní cena za obranu lidských práv nesoucí jméno bývalého prezidenta Václava Havla byla čtvrtá v pořadí a finalisty porota vybírala z více než 30 nominovaných. Mezi ostatními finalisty byly například srbská novinářka a aktivistka Gordana Igričová a Mezinárodní institut lidských práv z Francie.

Knihovna Václava Havla pořádá tradičně na počest laureáta v Praze mezinárodní konferenci, aby širší veřejnost seznámila s jeho přínosem v oblasti prosazování lidských práv. Ta letošní se pod názvem Ploty, zdi a příkopy: svoboda pohybu jako lidské právo? uskuteční 12. října.

st.rec ( 11. října 2016 07:34 )

Tou cenou jí proplatili za lásku a pravdu které si tam užila?Nakonec to byla humanitární láska stejně jako humanitární bomby?

ivoadler ( 10. října 2016 16:52 )

I já se hlásím k odkazu Václava Havla - jen žádné ploty, hradby nebo příkopy. Každý musí mít právo jít kam chce.

Deneček ( 10. října 2016 16:25 )

Tolik neštěstí v krátké době.

provokaterka ( 10. října 2016 15:15 )

"Chudák ženská,takový neštěstí a ještě toto.

maledivy2016 ( 10. října 2016 14:57 )

Ta musela mít v sobě čhuráků.. Počítám že i chrchlovo sémě...

Zobrazit celou diskusi