Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zavře Británie hranice i Irům? Zmatky kolem brexitu jdou pomalu do finále

Autor: Darina Jíchová - 
14. září 2018
18:30

Vyjednávání o podobě brexitové smlouvy zdržovaly debaty o otázce režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Britští ministři však včera přislíbili, že ať bude smlouva o odchodu vypadat jakkoliv, Irové se nemají čeho bát. Na území Británie budou moct dál bydlet a pracovat, žádný problém jim nebude dělat ani cestování, informoval deník Daily Mail.

Vláda trvá na zachování pravidel pro pohyb Irů a Britů po tzv. společném prostoru cestování (CTA), zahrnující celé území Spojeného království a Irska. Britští ministři uvedli, že se zasadí o to, aby se stávající smlouva mezi dvěma státy nezměnila. Jejich závazek byl zanesen do vládního dokumentu týkajícího se brexitu, jedná se již o jeho 28. podobu.

Hranice zůstanou otevřené, nic se nezmění

Otázka pohybu po CTA dlouho brzdila vyjednávání Evropské unie a Británie o brexitu. „V otázce irských občanů bylo stanoveno, že budou smět pobývat a pracovat na území Spojeného království podle pravidel, která platila i před odchodem z Evropské unie. Nezmění se ani předpisy pro cestování, studium a zdravotní péči. Irové budou také nadále smět volit na britském území,“ stojí v dokumentu.

Stejné podmínky budou platit i pro pohyb Britů v Irsku. Britové rovněž ujistili Iry, že v případě nutnosti upraví své zákony tak, aby Irský ostrov zůstal prostorem bez hranic. Trvají na tom, že irští občané nebudou podrobeni kontrolám imigračního úřadu, jak tomu pravděpodobně bude u občanů dalších členských států EU a jiných zemí.

Přesný plán řešení „irské“ otázky není znám

Britská premiérka Theresa Mayová už na začátku jednání o brexitu oznámila, že se chce vyhnout uzavření hranic mezi Severním Irskem a Irskem. Zatím ale nepředložila plán postupu, který by uspokojoval požadavky EU. Irská vláda společně s představiteli EU čekají na detaily závazku, který britští ministři nastínili v novém dokumentu.

Zobrazit celou diskusi