Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britští ministři tajně vyjednávají s odpůrci brexitu. Má Mayová ve vládě „zrádce“?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. června 2018
14:12

Kampaň Best for Britain brojící proti brexitu je podle novinářů britského deníku Daily Mail v kontaktu s nejméně třemi ministry vlády premiérky Theresy Mayové. Protibrexitové hnutí, které sponzoruje nadace Open Society Foundation (OSF) amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, chce dosáhnout druhého referenda. Jména třech „zrádců“ se objevila po včerejším hlasování v Dolní sněmovně.

Britští poslanci včera hlasovali o dodatcích k zákonu o britském odchodu z Evropské unie, jež navrhla horní komora parlamentu. Dolní sněmovna zamítla osm dodatků a mezi nimi například i požadavek na odstranění pevného data vystoupení Británie z EU ze zákona o brexitu. Poměrem 324:298 hlasům neschválila ani požadavek lordů na rozšíření pravomoci parlamentu pro odmítnutí konečné dohody o brexitu. 

Video  Britský konzervativec Dalton varuje Čechy: Neodcházejte z EU, pokud nemáte plány, co bude potom.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Po včerejším hlasování rezignoval ministr spravedlnosti Philip Lee, který nesouhlasí s brexitovou politikou Mayové. Podle zdroje blízkého vládě je k rezignaci připraveno několik dalších ministrů, jde prý o koordinovaný útok na Mayovou. „Jeho odchod byl jen varovný výstřel, další ho budou následovat,“ řekl zdroj novinářům. 

Tři „zrádci“

Mayová před hlasováním o dodatcích varovala poslance před schválením těchto změn, které by podle ní ztížily jednání Londýna s Bruselem. Objevila se informace, že několik ministrů – Alistair Burt z ministerstva zahraničí, Richard Harrington z ministerstva obchodu a Shailesh Vara ze severoirského parlamentu – jedná s protibrexitovou kampaní. Ministři to ale popírají. 

Burt, Harrington ani Vara se však netají tím, že nepodporují brexit. Kampaň Best for Britain uvedla, že „neúnavně pracuje“, aby zajistila nové referendum. Na svou stranu se snaží zlákat všechny nerozhodné politiky, nebo ty, kteří se vyslovili proti brexitu. Hnutí je podle novinářů Daily Mailu v kontaktu také s Rachel Macleanovou, osobní asistentkou ministra vnitra Sajida Javida.

Hlasování v Dolní sněmovně

Včerejší hlasování znamená prohru pro parlamentní „rebely“, kteří v prosinci hlasovali pro dodatek poskytující zákonodárcům rozhodující slovo o podobě brexitu, který vzešel z iniciativy exministra Dominica Grieva. Ten sdělil novinářům, že věří, že Mayová dostojí všem ústupkům, na jejichž základě se jí a její vládě podařilo dosáhnout vítězství v Dolní sněmovně.

Video  Nigel Farage pro Blesk: Dva roky po brexitu stále bere plat z EU, Čechům radí útěk.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Mluvčí ministerstva pro brexit komentovala hlasování následovně: „Při příležitosti této rozhodující volby jsme se dohodli, že budeme hledat kompromisy, které budou vyhovovat všem a nebudou pro ministra pro brexit Davida Davise představovat zbytečné komplikace při vyjednávání s Bruselem.“

Jednání o dodatcích

„Nesouhlasíme ani souhlasit nebudeme s tím, aby Dolní komora svazovala vládě při vyjednávání ruce,“ dodala mluvčí. „Toto hlasování má zajistit, aby měl parlament během hovorů s Bruselem náležitou roli a abychom zabránili možnosti, že nedojde k žádné dohodě,“ doplnil stínový ministr pro brexit Keir Starmer. „Parlament by určovat podmínky jednání o brexitu neměl,“ prohlásil Starmer.

Dolní komora britského parlamentu bude během dnešního dne pokračovat v debatě o jednotlivých dodatcích Sněmovny lordů, které mají zachovat úzký vztah Británie s EU.

 

Zobrazit celou diskusi