Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Pussy“ musela kvůli uprchlíkům zpět pro pas. V Bělé ji čekalo zděšení

Marija Aljochinová přijela do Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, aby si prohlédla detenční zařízení pro uprchlíky.
Marija Aljochinová přijela do Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, aby si prohlédla detenční zařízení pro uprchlíky.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kal - 
3. listopadu 2015
21:50

Za „absurdní a xenofobní“ označila bývalá členka ruské punkové skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová argumenty, jimiž česká vláda zdůvodňuje existenci detenčního zařízení pro uprchlíky v Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku. Aljochinová v úterý tábor navštívila a podmínky v něm označila za příšerné.

Ruská aktivistka při pokusu o vstup do areálu detenčního tábora nejdřív narazila, protože u sebe neměla pas, pro který se musela vrátit. S pasem už problémy se vstupem nebyly. „Takový tábor by ale vůbec na českém území neměl existovat. Kromě psychické újmy si z něj uprchlíci nic neodnášejí,“ řekla Aljochinová po ukončení prohlídky.

Sedmadvacetiletá aktivistka, která za skandální vystoupení Pussy Riot v moskevském kostele v roce 2012 strávila v ruském vězení 21 měsíců, se po osvobození systematicky věnuje poměrům ve vězeňství.

„Uprchlíci byli zadrženi, aniž by věděli, kde se nacházejí, kam je umístili. Veškeré informace dostávali v češtině, které nikdo z nich nerozumí,“ řekla. V táboře hovořila se somálskými uprchlíky, kteří z vlasti před válkou uprchli před půl rokem. Doufali prý, že se ven z tábora dostanou v září, ale jsou tam stále. „Je to nesprávné, je třeba je propustit,“ uvedla ruská aktivistka.

Migrantům chybí čerstvý vzduch, tvrdí Ruska

Podmínky v táboře jsou podle Aljochinové příšerné. „Nedovolují jim dýchat čerstvý vzduch, celý den sedí v uzavřené místnosti. Český stát se k nim chová jako ke zločincům, nevytváří jim prakticky žádné podmínky pro život a normální lidskou existenci. Ti lidé nejsou zločinci, opustili svou zemi ze strachu o život,“ konstatovala. „Práce s uprchlíky musí vypadat jinak,“ dodala.

Argumenty, jimiž se zdůvodňuje existence tábora v Bělé-Jezové „a které používá i český ministr vnitra“, jsou podle Aljochinové „absurdní a xenofobní“. Uprchlíky podle ní nelze zadržovat v takových podmínkách, „nechce-li Česko politicky jít tím směrem, kterým se vydalo Rusko“.

Podmínky v detenčních zařízeních kritizovala ombudsmanka Anna Šabatová, nelíbí se ani některým ministrům nebo neziskovým organizacím. Česko za přístup k uprchlíkům pokáral i Vysoký komisař OSN pro lidská práva.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kritiku přístupu k uprchlíkům v detenčních zařízeních dlouhodobě odmítá. „Musíme se bavit o tom, co je standard a co je nadstandard. My jsme přesvědčeni o tom, že plníme standard 21. století,“ uvedl v pondělí ministr.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině