Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Členka Pussy Riot: Rudé trenýrky na Hradě? Zajímavá inspirace

Autor: Václav Lang - 
29. října 2015
13:40

Marija „Máša“ Aljochinová z Pussy Riot, která na několik dní přijela do Česka, chválí akci skupiny Ztohoven, při které na Pražském hradě zavlály místo prezidentské standarty červené trenýrky. V rozhovoru pro Blesk.cz připustila, že by se tím Pussy Riot mohly inspirovat.

Aljochinová je spolu s Naďou Tolokonnikovovou nejvýraznější tváří Pussy Riot. Obě ženy byly odsouzeny za chuligánství, když v roce 2012 v moskevské katedrále Krista Spasitele uspořádaly performanci, při níž oblečené v maskách zpívaly píseň Bohorodičko, vyžeň Putina. Dva roky strávily ve vězení.

V současnosti se snaží bojovat za práva politických vězňů. Českému prezidentovi Miloši Zemanovi, který loni zpochybnil, zda v Rusku vůbec nějací političtí vězni jsou, v rozhovoru pro Blesk.cz vzkázala, že by měl víc číst noviny nebo se přijet podívat do Ruska. „Protože politických vězňů je u nás dost,“ řekla.

Naopak uvítala poslední akci skupiny Ztohoven, jejíž členové vyměnili prezidentskou standartu na Hradě za červené trenýrky. „Je to velmi inspirativní, to rozhodně,“ odpověděla na dotaz, zda by se tím Pussy Riot mohly inspirovat.

Video  Marija Aljochinová  - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aljochinová je hostem jihlavského festivalu dokumentárních filmů. Kromě ní mohou návštěvníci vidět například zakladatele Wikileaks Juliana Assange, který se zúčastní telekonference, nebo syrského uprchlíka Osamu Mohsena, jehož proslavily záběry, na kterých mu reportérka při přechodu maďarské hranice podrazila nohy. 

XLADI ( 5. listopadu 2015 07:10 )

Jak by to dopadlo sbírali by je vidlema , nebo spíš lopatou

zadnice ( 3. listopadu 2015 11:03 )

Tak to zkus schválně udělat Putinovi na Kremlu a podej zprávu jak to dopadlo!

ruprecht286 ( 31. října 2015 12:17 )

Za v podstatě nevinné znevažování politiky Putina dostanou holky v Rusku 2 roky natvrdo. U nás se naštěstí za akce jako trenýrky od Ztohoven zatím nezavírá. Měli bychom si toho vážit!! I když příchylnost prezidenta Zemana ke stylu Kremlu je velká..

vi3ol ( 30. října 2015 17:53 )

..co objevného chceš k nim říct??..

vi3ol ( 30. října 2015 17:46 )

Tak...proto jim dává své "hovory" i on sám..ví aspoň, i podle tebe, kam patří..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa