Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děti sem jezdily na převýchovu. Teď bude v Králíkách zařízení pro uprchlíky

Ministerstvo vnitra plánuje zřídit v areálu bývalého Výchovného ústavu v Králíkách na Orlickoústecku ubytovnu pro žadatele o azyl.
Ministerstvo vnitra plánuje zřídit v areálu bývalého Výchovného ústavu v Králíkách na Orlickoústecku ubytovnu pro žadatele o azyl.  (Autor: EPA/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: David Klempíř - 
3. listopadu 2015
06:20

Desítky žadatelů o azyl v České republice budou nově ubytovány v areálu bývalého Výchovného ústavu v Králíkách na Orlickoústecku. Vnitro navíc plánuje, že děti migrantů budou v Králíkách navštěvovat mateřskou i základní školu, obec posílí desítka policistů. Informaci potvrdila pro Blesk.cz starostka obce Jana Ponocná. Ministerstvo informaci nevyvrátilo s tím, že veřejnost bude informována později.

Čtyřtisícové Králíky na Orlickoústecku dostanou nové obyvatele. Žadatele o azyl v České republice. Na sociálních sítích se občané města bouří, že do města přijde šedesátka uprchlíků. Starostka obce se situací nic nezmůže. „Lidem se to nelíbí, ale jako město máme jen málo možností, co s tím udělat. Budova nám nepatří a v rozporu s územním plánem to není,“ řekla pro Blesk.cz starostka.

Areál bývalého Výchovného ústavu patří ministerstvu školství, v červnu byl ale prohlášen za nepotřebný majetek a následně nabídnut jiným organizačním složkám státu a státním organizacím. O areál projevilo zájem i město, chtělo tam vybudovat byty. „Dostali jsme odpověď, že jsme v pořadí, že se majetek nejdříve nabídne jednotlivým ministerstvům,“ dodala starostka.

Vnitro zatím mlží

Kolik žadatelů o azyl má být v obci umístěno, není známé. Mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová potvrdila informaci pouze nepřímo. „V současné době připravujeme navýšení kapacit našich azylových zařízení. Máme databázi vytipovaných objektů a v tuto chvíli zvažujeme možné využití. Po zvážení všech aspektů seznámíme s vybranými objekty představitele samosprávy a následně i veřejnost,“ uvedla.

„Mluvila jsem o tom s panem náměstkem ministra vnitra Jiřím Nováčkem. Prý se čeká už jen na podpis ministra, proto to tedy stále není oficiální,“ zmínila starostka Ponocná. „Dostali jsme přislíbeno, že dojde k posílení policejní posádky ve městě o 10 lidí,“ dodala s tím, že policejní služebna je hned vedle dotyčného objektu.

V Králíkách by měly být ubytované rodiny s dětmi a tyto děti by měly navštěvovat místní školku a školu. „Takovou informaci skutečně máme,“ řekla starostka s tím, že si „neumí představit, jak to bude vypadat.“ Dodala však, že byla navštívit obdobné azylové středisko v Kostelci nad Orlicí. „Základní informace jsme si odtamtud přivezli. Pokud to tu bude zařízené jako v Kostelci, tak si s tím Králíky poradí,“ je přesvědčena.

Vychovatel se šroubovákem v krku

Výchovný ústav v Králíkách se dostal do centra pozornosti médií v březnu loňského roku. Dva mladíci tam tehdy zbili a zranili dva vychovatele. Čtrnáctiletý chlapec vběhl v noci do klubovny a vrazil vychovateli šroubovák do krku. Vychovatelka slyšela křik a běžela se podívat, co se děje. Útočník ji povalil na zem a kopal ji do hlavy a těla. Další 15letý mladík se k útoku na ženu přidal. Oba chlapci poté utekli oknem, ale byli téměř vzápětí zadrženi policejní jednotkou.