Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hůř než vězni a s crocsy na nohou. Šabatová se zlobí kvůli dětem uprchlíků

Autor: Jiří Nováček, kle - 
13. října 2015
10:59

Česko podle ombudsmanky Anny Šabatové neodpovídá představám o civilizované zemi. Veřejná ochránkyně práv to prohlásila v souvislosti se situací panující v táboře pro záchyt uprchlíků v Bělé-Jezové.

„V zařízení se porušuje Evropská úmluva o lidských právech a Úmluva o právech dítěte. Děti zde žijí v objektivně horších podmínkách, než mají čeští vězni,“ rozčílila se ombudsmanka s odkazem na prostory bývalého vojenského zařízení. Dodala, že v Bělé jsou umístěni lidé, které nikdo neodsoudil a žádný trest jim nebyl uložen.

„Rodiče jsou poníženi před svými dětmi. Jsou do zařízení přepravování v poutech. Jsou zavření za čtyřmetrovým plotem s ostnatým drátem,“ tvrdí ombudsmanka. Podle zjištění její kanceláře se dětem nedostává ošacení a obuvi, k dispozici mají jen sandály crocsy.

Dětská hra na policisty a vězně

Z nedostatku jiných aktivit si podle Šabatové děti za ostnatým drátem hrají na policisty a vězně. Další jejich hrou je pak snaha prokopat si tunel pod plotem ven.

Některé matky prý ztratily kontakt s dítětem, které je členem rodiny v Německu. „Vypotřebovaly si totiž telefonní kartu na dva telefonáty a dále nemohou nic dělat. Až budou propuštěny, neví, kam jet dítě hledat,“ uvedla ombudsmanka.

V českém vězení má každý nárok na vycházky, teplé jídlo, židli, skříň a přímý přístup k záchodu. „I to je více než mají k dispozici mnozí cizinci v Bělé Jezové,“ uvedla Šabatová.

Ombudsmanka proto požaduje okamžitě ukončit ubytovávání lidí v tělocvičně a v buňkách v lese. „Je třeba ukončit i společné ubytování žen s muži a nezletilých s dospělými, s výjimkou blízkých osob,“ nastínila Šabatová.

Upozornila na to, že matrace v zařízení jsou neomyvatelné a ve stavu neodpovídajícím hygienickým standardům. „Každý večer cizince z postelí vytáhne policie, někdy v helmách a kuklách za účelem přepočítání. Pokud děti spí, musí je rodiče vzbudit a postavit na nohy,“ uvádí se ve zprávě ombudsmanky o poměrech v Bělé-Jezové.