Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šabatová brojí proti přivazování pacientů. Chce evidenci zákroků

Autor: val, ČTK - 
9. listopadu 2015
21:22

Ombudsmanka Anna Šabatová vytáhla do boje proti nadměrnému užívání omezovacích prostředků ve zdravotnictví. Chce, aby zákonodárci nařídili všem zdravotnickým zařízením vést evidenci toho, kdy a jak byly u pacientů tyto prostředky použity. Na základě zjištěných dat by pak ráda současnou praxi omezila.

Omezovací prostředky jsou hrozbou pro důstojnost člověka, jsou-li použity neoprávněně nebo ponižujícím způsobem. Proto doporučuji zavedení (nařízení zákonem) povinnosti vést jejich evidenci a vyhodnocovat ji,“ napsala Šabatová ve zprávě ombudsmanky určené zákonodárcům.

Novinka by se týkala hlavně ústavů pro duševně nemocné. Ombudsmanka upozornila, že jen vyhodnocování těchto zákroků může vést ke zlepšení podmínek ve zdravotnických zařízeních, v nichž jsou lidé omezováni na své svobodě. Evidence by měla obsahovat jasné informace o tom, kdy byl jaký prostředek použit.

 

Současná úprava prý nestačí

 

Šabatová poukázala na to, že pokud by tato nová povinnost byla stanovena, zvýšila by se také kontrola krajských úřadů nad ústavy a nemocnicemi. Podle ní je tento dohled zatím nedostatečný.

Po zavedení evidence volal již předchůdce ombudsmanky Pavel Varvařovský. Ministerstvo zdravotnictví sice v roce 2009 doporučilo zdravotnickým zařízením evidenci vést, dosud to ale není povinností. Šabatová zákonodárcům napsala, že současné prostředí může vytvářet podmínky pro nezákonné použití omezovacích prostředků.

 

Připravovaná novela zákona o zdravotních službách sice nařizuje vést statistiku o použití omezovacích prostředků, Šabatová to ale nepovažuje za dostatečné. Zákonodárcům napsala, že takovéto pravidlo je „téměř k ničemu, přinese pouhá čísla bez možnosti jejich ověření nebo dalšího vyhodnocení“.

edast ( 30. dubna 2018 06:50 )

Je zajímavé, že různé celebrity podporují petici proti chování slepic v klecích: http://spolecnostprozvirata.cz/kampane/konecdobyklecovekralici/osobnosti-podporuji-kamp an/ ale o seniory přivázané v nemocnici k posteli se nikdo nezajímá. Přitom se i ty celebrity můžou jednou dostat spíš do pozice přivázaných pacientů, než do pozice slepic.

balin ( 30. ledna 2016 18:42 )

keby to neurobili, tak by to dieťa pravdepodobne "nešilelo", pretože by bolo mŕtve, normálne by bolo, keby miesto priviazania (snáď okrem končatiny s ihlou) umožnili rodičom pobyt sdieťaťom na izbe, čo sa bežne robí . ale problém bol asi v tom, že to bolo infekčné

ginna15 ( 30. ledna 2016 12:25 )

  O HOVADINACH DEBILECH,UCHYLÁCÍCH A SVOLOČI ZVANÉ "CELEBRITY"PÍŠETE STOHY,ALE O TOM,ŽE NAS ATAKUJÍ A VYHUBÍ ČERNÉ TLAMY MUSLIMSKÉ,TO JE DISKUSE ZAKÁZÁNA,CO????KOMU STRANÍTE HNOJI Z BLESKU????

salto ( 10. listopadu 2015 10:24 )

Šabatovou?

jana999 ( 10. listopadu 2015 08:58 )

2% islámský stát + 40% propuštění kriminálníci hlásil včera kriminální policie německa. No šabatka by se měla už konečně odstřelit, oni asi doktoři to budou dělat pro vlastní potěšení, když je ten člověk nebezpečný někdy i sám sobě, tak se nedá nic dělat a opravdu nejsou prachy, aby každý zmetek měl svého asistenta

Zobrazit celou diskusi