Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rvačka kvůli televizi nebo teplákům? V uprchlických táborech každodenní realita

Autor: sou - 
13. října 2015
20:41

Hádky a napadání kvůli banalitám. To je realita z detenčních táborů, kde jsou umístěni nelegální imigranti, které policie zadržela na území České republiky. Za poslední tři měsíce museli zasahovat u 56 takových případů. Například ve Vyšních Lhotách se v úterý uprchlíci poprali kvůli sledování televize.

Mezi uprchlíky v detenčních zařízeních jsou čím dál častější rvačky a napadání kvůli banalitám. „Jsou to drobné potyčky mezi nimi. Mnohdy vznikají v důsledku národnostních a kulturních odlišností jednotlivých skupin,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Jsou prý schopni poprat se i kvůli teplákům.

Devět uprchlíků se dokázalo v úterý ve Vyšních Lhotách poprat kvůli sledování televize. „Při rvačce došlo k drobným zraněním a tržnému poranění Iráčana, které si vyžádalo lékařské ošetření,“ upřesňuje Rendlová. V Bělé dokonce jeden z Afghánců napadl pracovníka ochranky Správy uprchlických zařízení MV.

Těchto případů každým dnem přibývá

Za poslední tři měsíce je evidováno 56 takových případů. 47 z nich bylo právě v Bělé pod Bezdězem, tedy v jednom z prvních zařízení, kam se uprchlíci bez dokladů začali posílat. Navíc toto číslo každým dne roste. Tak například v úterý museli do areálu ve Vyšních Lhotách opět napochodovat těžkooděnci.

Policii k této roztržce zavolala bezpečnostní agentura. Cizinci na sebe na ubytovně křičeli. „V první fázi je zastrašili těžkooděnci a už dále v tomto jednání nepokračovali. Za patnáct minut se ale celá situace opakovala. Důvod u tohoto případu neznáme,“ Informuje Rendlová.

Ve Vyšních Lhotách jsou podle mluvčí momentálně umístěni pouze muži. S rvačkami a nepokoji se tam tak nejspíš bude muset počítat.