Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nikdo vás sem nezval, vzkázal Zeman uprchlíkům

Prezident Miloš Zeman a moderátor David Vaníček
Prezident Miloš Zeman a moderátor David Vaníček  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: simao - 
2. srpna 2015
11:15

Vzpouru mezi uprchlíky v Bělé vystřídal odvoz rodin s dětmi, k táboru pro zadržené uprchlíky však nadále vzhlíží lidé s obavami. Ostatně jako k celé uprchlické krizi. Jaké vidí Miloš Zeman řešení, prozradil ve 3. díle pořadu S prezidentem v Lánech.

Kvůli vzpouře uprchlíků v Bělé se ministerstvo vnitra již rozhodlo posílit ochranu tohoto zařízení. Jak vyplývá z ankety Blesku v Bělé a okolí, lidé však nadále mají obavy, co by se dělo, kdyby se běžencům podařilo utéct. Situace je tak nadále napjatá. Moderátor David Vaníček se v pořadu S prezidentem v Lánech zeptal hlavy státu i na problém Bělé.

Zvládá podle Zemana policie nastalou situaci? "Já jsem měl před několika dny poradu s panem ministrem vnitra a panem policejním  prezidentem. Ocenil jsem nasazení policie a podpořil jsem záměr toto nasazení ještě zesílit," uvedl Zeman v pořadu Blesku.

Zemanovy tři věty o uprchlících

Zeman ve vysílání Blesk TV uvedl, že k uprchlíkům by se měly zmínit tři věty: "První věta zní: Nikdo vás sem nezval. Druhá věta: Když už tady jste, tak musíte respektovat naše pravidla, stejně jako my respektujeme pravidla, když přijedeme do vaší země. Třetí věta: Když se vám to nelíbí, běžte pryč."

K těmto větám přidal Zeman i svůj komentář. "Možná že tyto tři věty bude někdo považovat za apel na nejnižší lidské pudy, ale já si myslím, že je to stejný postoj, jako mají Maďaři, když staví svůj plot proti Srbsku, jako má David Cameron (britský ministerský předseda – pozn. red.), když chce něco podobného udělat v Británii, a koneckonců jako mají Američané, kteří postavili 2 tisíce kilometrů dlouhý plot na hranicích s Mexikem, přičemž Mexičané by se ve Spojených státech dokázali asimilovat daleko snadněji než zejména uprchlíci s islámských zemích u nás," míní Zeman.

"Těmto lidem nejlépe pomůžeme na jejich území," zopakoval Zeman své přesvědčení. A pokračoval: "Někdo říká, že odcházejí ti nejhorší – to říká např. konžský prezident – jiní, že odcházejí ti nejlepší." Zeman upozornil, že jestli zemi opouští její elita, země nemá perspektivu budoucího rozvoje. "Měli bychom usilovat o potlačení teroristických režimů, zejména Islámského státu a tím odpadne základní příčina odchodu," dodal další možné řešení.

Zeman: Uprchlickou krizi vyvolaly hloupé akce

Zeman zapátral také po kořenech uprchlické krize. "Imigrační vlna vznikla bláznivým nápadem podniknout invazi do Iráku, kde údajně měly být zbraně hromadného ničení, ale žádné se nenašly, pak vznikla bláznivým nápadem, že se bude dělat pořádek v Libyi, totéž v případě Sýrie," upozornil Zeman. "Odpovědnost za uprchlickou vlnu mají právě ty režimy, které svými hloupými akcemi tuto vlnu vyvolaly," dodal český prezident. Neměl na mysli jen USA, uvedl také, že akce proti Libyi byla koordinována nejen USA, ale i řadou zemí EU.

CELÝ ZÁZNAM ROZHOVORU S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM Z LÁN NAJDETE ZDE>>

otrok ( 13. října 2015 19:30 )

  DEMONSTRACE!!! Za naši kulturu a bezpečnou zem. 17.10.2015 Václavské náměstí Praha 14.00.hod Prosím šiřte,ať o tom lidé vědí.

mirkazam ( 13. října 2015 12:58 )

jity.....

martinbb ( 4. srpna 2015 10:18 )

Vážený zauber, Váš pohľad na historické súvislosti vzniku Slovenského štátu je prinajmenšom jednoduchý a dovolím si trdiť (nič v zlom) až primitívny. Vznik Slovenského štátu bol výslekom vonkajšieho tlaku a snahy o záchranu existencie Slovenského národa. Je všeobecne známe, že na stretnutí v Berlíne 13. marca 1939 Hitler pred Tisom vyhlásil: ak nevznikne samostatný slovenský štát, krajinu si rozdelia Maďarsko a Poľsko. Podľa Vás mal teda Tiso, v tejto kritickej situácii prenechať Slovensko na pospas Poľska a Maďarska ? Som dôvodne presvedčený, že inak by nekonali ani predstavitelia Českého národa v takej situácii a tlaku by podľahli. Veď niečo o tom napovedá aj to, že sa tak ľahko vzdali Sudet (tu pražská reprezentácia tiež podľahla tlaku). Treba si uvedomiť, že aj keď Česko bolo protektorátom, malo zachovanú aspoň relatívnu územnú celistvosť, avšak ak by Tiso urobil to prázdne gesto a nástojil by na formálnom zachovaní ČSR a Slovenský štát by nevyhlásil, územie Slovenska by bolo rozdelené a Slovensko by prestalo existovať. Takže asi si nie je čo vzájomne v tomto bode vyčítať. A pokiaľ sa týka tých kovaných komunistov, a čo taký súdruh Gottwald, alebo súdruh Jakeš, to neboli kovaní komunisti. Keď ideme na počiatok, aké boli výsledky volieb z 26. mája 1946, v Čechách získali komunisti 40% hlasov, kdežto na Slovensku triumfovala Demokratická strana so 62 % hlasov. A čo taký pozývací list z 03.08.1968, ktože ho to podpísal ? No predsa 4 Česi (Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestka, Antonín Kapek) a 1 Slovák (Vasil Biľak). Takže ani v oblasti "kovaných komunistov" si nemáme čo vyčítať.

jarunkapd ( 3. srpna 2015 21:17 )

blbečku,já jsem se sem nevdala,ale jednoho dne nás rozdělili a nikdo se neptal kde chceme bydlet.V tu dobu jsem zde měla už velký majetek,a narodili se mi tu děti,ale je pravdou,že syn i dcera vystudovali v ČR a také tam zůstali.Mám tam celou rodinu.Já nepotřebuji,aby se o mne někdo staral finančně,jen jsem myslela,že by se měli udržovat lepší v stahy mezi Slováky a Čechy.Co se týče Slovenského jazyka,umím jej perfektně a také další dva světové jazyky,ale nikdy Slovenštinu nepoužívám o tom že tu žiji rozhodl Mečiar s Klausem,nás se nikdo neptal.

zauber ( 3. srpna 2015 16:26 )

Pro všechny Slováky! Již včera jsem chtěl na vaše příspěvky reagovat a reagoval jsem, jenže demokratický bulvár mně nedal šanci a tak "pracně" tvořené reakce přišli vniveč (do pr-dele). Já osobně nemám žádnou zášt ke Slovákům jako takovým, už jenom proto, že si mnohých vážím. Vadí mně, že se trhli a přidali se k Hitlerovým fašistům jen proto, aby měli svůj vysněný štát. Kd\ž dal Rus Hitlerovi na pr-del, tak zase všichni Slováci byli v odboji a slavní partyzáni. Připomenu, že nejkovanější a nejhorlivější komouši byli právě Slováci (Bilak. Husáka záměrně neuvádím, protože ten si své peklo prožil a byl na rozdíl od ochlasty Havla skutečně inteligentní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa