Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman: Soudci berou příliš, učitelé málo. Pelikán: Přidejme kantorům

Ke slovům prezidenta Zemana o platech soudců se vyjádřil ministr Pelikán
Ke slovům prezidenta Zemana o platech soudců se vyjádřil ministr Pelikán  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao - 
2. srpna 2015
19:57

Ve 3. díle pořadu Blesku S prezidentem v Lánech se Miloš Zeman pozastavil i nad platy soudců. Upozornil na to, že začínající soudce bere 70 tisíc, zatímco zkušený učitel s letitou praxí 25 tisíc. Zareagoval na to ministr spravedlnosti Robert Pelikán – navrhl přidat učitelům.

Zeman se v rozhovoru s moderátorem Davidem Vaníčkem pozastavil u velkých kauz, které zajímají Česko. Mluvil o propuštěném Nečesaném, Rathovi, Petrovi Kramném i Kajínkovi.

Vedle toho se ale dostal i obecně ke stavu českého soudnictví. Třeba k důvěře lidí v soudní systém. „Každý člověk dělá chyby, mýlit se je lidské. Něco jiného je, když nezákonné rozhodnutí vznikne jako neúmyslná chyba soudce, něco jiného je, když úmyslná,“ upozornil Zeman a zmínil i případy odsouzených úplatných soudců. Na mysli měl především soudce Havlína, který tento týden dostal 6,5 roku.

Zároveň se Zeman pozastavil nad platy soudců. „Prestiži justice mj. nenapomáhá dle mého názoru příliš velká platová diference s odstupem od ostatních profesí. Uvedu jediný příklad. Já skoro každý měsíc jmenuji dvacet třicet nových soudců, soudkyň. Jsou to většinou lidé kolem 30 let a jejich nástupní plat je kolem 70 tisíc měsíčně. Přitom vím, že učitel s 25 lety praxe má plat kolem 25 tisíc,“ uvedl Zeman.

Video Rozhovor Zeman - Justice 2 - Blesk
Video se připravuje ...

„Nejsem rovnostář, uznávám, že mají existovat platové rozdíly podle výkonnosti. Někdy si ale kladu otázku, proč soudci tak usilovně bojují o navýšení svých platů – jsou jediná profesní skupina, která o svých platech může de facto rozhodovat sama třeba i prostřednictvím Ústavního soudu. A zda ten rozdíl výkonnosti mezi dobrým soudcem a dobrým učitelem je tak markantní,“ dodal prezident.

Na jeho slova zareagoval ve vysílání FTV Prima ministr spravedlnosti a nadřízený soudců Robert Pelikán. „Pokud poměříme ty platy, třeba soudců a učitelů, tak nám z toho vyplyne jediné, a to je, že bychom měli nechat přidat těm učitelům,“ uvedl Pelikán ve zprávách na Primě.

I Pelikán přitom zmínil úplatného soudce Havlína. „Věřím, že právě případy, jako je případ pana Havlína, které ukazují, že je (justice) někde neschovává jako kostlivce do skříní, že by to mohlo postupem času tu důvěru zvyšovat,“ dodal ministr.

CELÝ ZÁZNAM ROZHOVORU S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM Z LÁN NAJDETE ZDE>>

zauber ( 3. srpna 2015 17:26 )

Českého kapitalistického soudce nemůžete sice už uplatit, protože je dík prachům od státu neúplatný, ale můžete jej snadno přeplatit, to on se docela dobře dá.

zauber ( 3. srpna 2015 16:42 )

Soudci berou opravdu hodně. Nikoliv však od státu ale hlavně "bokem!"

aba112 ( 3. srpna 2015 11:25 )

V Lichtenštejnsku je minimální mzda 70.000 - takže tímto úhlem pohledu jsou všechny tyto diskuse z rozvojvého světa....

oldedek ( 3. srpna 2015 11:24 )

Ty jeho "povídačky a vysvětlovačky" ke zmetkovi Mynářů jsou vychytrale mazané - např. "Ani vy pane redaktore, dokonce ani já nejsme realitní makléři - proto to špatně hodnotíte..." - že jím není rozumbrada Zeman to mi je jasné, ale že ten "šikovnej" obchod hodnotilo několik velice známých makléřů jako švindl, to si mu redaktore ani trochu nepřipomněl... Nebo : Za délku prověřování Mynáře nemohu - to ta komise ... No a to je ten Mynář jedinej u nás v republice nebo ho má ten ZMETEK nějak "šikovně za něco" v hrsti - mohu si to z té trvrdohlavosti Zemana BRÁNIT MYNÁŘE jen domýšlet ... A co to majetkové přiznání - to není Milouš jeho nedostatek ale TVOJE ohromná chyba - ty nám furt a furt zdůrazňuješ jak chceš kontrovat zlodějský zmetky a sám ... Přitom Šloufa, kamaráda, člověka, který tě dostal na Hrad ale vůbec i do politiky, si vyhodil raz dva ...!!!!!!

aba112 ( 3. srpna 2015 11:12 )

Tak hlavně není učitel jako učitel. Umím si představit, že třeba soudce má větší duševní zápřah než třeba učitel tělocviku na základní škole. ale pod pojem učitel je možné schovat seper vysokoškolskéh pedagoga i paní, která 20 let učí více méně ze stejné učebnice to stejné na základní škole. Porovnávat náročnost práce těchto dvou lidí je jako srovnávat bicykl Ukrajina s autem na elektropohon. V obou profesích se očekává úplně jná inovativnost, průběžné sebevzdělávání a tak dál a tak dál. takže pkud má paní, která čte neustále s dětmi dokola jednu učebnici, stejný příjem jako pedagog "kapacita", co posunuje svůj obor dopředu, tak je něco špatně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa