Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman se zmýlil v kritice „užitečného idiota“. Nařkl Bakalu místo Babiše

Andrej Babiš, Miloš Zeman a Zdeněk Bakala
Andrej Babiš, Miloš Zeman a Zdeněk Bakala  (Autor: Blesk.cz, archiv)
Autor: David Vaníček - 
9. prosince 2015
16:26

Prezident Miloš Zeman se ve středu odpoledne dopustil kritiky špatného mediálního magnáta. Během debaty s občany v severočeské Kadani si vzal do úst Zdeňka Bakalu a jím vlastněné Hospodářské noviny, ale ve skutečnosti citoval článek, který vydaly noviny ovládané koncernem Andreje Babiše.

Obyvatelé Kadaně se prezidenta zrovna ptali na jeho cesty do Číny, hlava státu si tak vzpomněla na článek, ve kterém ho autor označil za „užitečného idiota“ a kritizoval jej za podlézání Číně. Jenže tentokrát nejde o údajný Peroutkův text „vlevo dole“ v Přítomnosti. Tento článek je dohledatelný rychle a přesně. Zeman se spletl.

Video  Omyl Miloše Zemana. Zaměnil Bakalovy s Babišovými novinami.  - Ivo Brániš, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Text s titulkem Návrat užitečného idiota vydaly Lidové noviny 31. října 2014 v rubrice Názory na straně 11 a jeho autorem byl Roman Joch. Dokazuje to i příspěvek na sociální síti, kam redakce stejný článek publikovala o pár dní později. 

Návrat užitečného idiota. Pokud prezident nemá smysl pro nuance, jež jsou ve východní Asii důležité, měl by mlčet. Bylo...

Zveřejnil(a) Lidové noviny dne 2. listopad 2014

„No a teď se stalo, že se britská královna ve zlatém kočáře v Londýně projela s čínským prezidentem. Já pevně doufám, že Hospodářské noviny, které vlastní Zdeněk Bakala, známý to milovník horníků, že ten nedovolí svým redaktorům urážku majestátu a že nenazvou britskou královnu rovněž užitečnou idiotkou,“ rýpl si Miloš Zeman. A lidé ho odměnili potleskem.

Není to poprvé, co hlava státu peskovala novináře mylně. Už letos v létě se Miloš Zeman pustil do kritiky reportáže v České televizi a později se omlouval. „Pan prezident se omlouvá, že v případě reportáže o dovolené na Vysočině zaměnil ČT1 za TV Nova,“ napsal tehdy mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

.honza54 ( 9. prosince 2015 22:21 )

Z. Bureš 9.12.2015 21:58 A vy jste obcházel národ.......a zjišťoval, kdo miluje hradní Monstrum ??? Já nic nezjišťoval - vím ale jedno jistě, že NIKDO z mých početných známých ho nemůže ani cítit !!! Tak přestaňte plácat nesmysly - stejně zde v diskuzi na Lidovkách platíte pouze za Vola........ J. Lehký 9.12.2015 21:11 Hradní putovní kabaret má za sebou zase jeden třídenní zájezd mimo Prahu....Miloslav Šimek by ale ze svého žáčka velkou radost neměl, úroveň zábavy asi jako Bezdružice..!

vi3ol ( 9. prosince 2015 19:00 )

A to se ten dement chystá s Burešem svrhnout vládu..

zada ( 9. prosince 2015 18:42 )

Tady v tom státě jsou neomylní, zvláště novinářská "sebranka", pražská kavárna, a pár vymytých mozků, kteří sledují lživé ČT.

ochman_prca_ratha ( 9. prosince 2015 17:43 )

a ještě v tom článku byla chyba id.iot je určitě , ale ne užitečnej jen škodí a dělá ostudu buran jeden ať už skončí

janejaneja ( 9. prosince 2015 17:19 )

Babis nebo Bakala, jak asi prisli zbohatlici k miliardovym majetkum ? Ze by poctivou praci ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa