Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman: „Teroristický útok proběhne i v Česku. Zřejmě v Praze.“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. prosince 2015
14:35

Před hrozbou útoku islámských radikálů v Česku se rozhodl prezident Miloš Zeman varovat při své návštěvě Ústeckého kraje. Podle něj „dříve nebo později, proběhne nějaký teroristický útok i v ČR" a „zřejmě v Praze“. Z čeho přitom hlava státu vychází? A co na to říkají odborníci i politici?

Prezident Zeman míní, že k teroristickému útoku může dojít i v Česku. Varoval před ním studenty na gymnáziu v Bílině.

„Islámští teroristé už spáchali atentáty v Londýně, v Madridu, v Paříži (tam dokonce dvakrát), v Bruselu, v Kodani a jejich modus operandi je teď už na základě těchto případů poměrně snadno vystopovatelný,“ uvedl Zeman při úterním pokračování návštěvy Ústeckého kraje Zeman.

„Oni se snaží šířit strach. To znamená: snaží se, aby bylo co nejvíce mrtvých a to takových mrtvých, kteří jsou nevinní civilisté, nikoli např. vojáci nebo policisté. Snaží se tedy, aby teklo co nejvíce krve a proto se třeba ty jejich útoky soustředily na nádraží nebo na diskotékový klub,“ pokračoval.

Podívejte se, co přesně prezident o teroristické hrozbě řekl:

Video Zeman o teroristických útocích v Česku - Blesk TV
Video se připravuje ...

Teroristé podle českého prezidenta něj chtějí, aby se lidé báli chodit právě na nádraží, na diskotéky a další veřejná místa. Domnívá se přitom, že boj proti terorismu musí být daleko radikálnější a účinnější. Zeman zmínil i vyhošťování podezřelých osob ze země. V návaznosti na svá předchozí slova o migrační krizi.

„Nicméně abych se vrátil k Vaší otázce. Dříve, nebo později, proběhne nějaký teroristický útok i v České republice. Podle toho modu operandi zřejmě v Praze. Ale skoro bych si tipnul, že ještě předtím proběhnou útoky v Londýně, v Berlíně a možná i v některých dalších zemích, které jsou pro teroristy zajímavější než malá Česká republika. Protože v těchto zemích tyto útoky vyvolají větší paniku,“ přidal Zeman své varování.

Politolog o Zemanově „proroctví“: Strach šíří i prezident

Zemanova slova pro Blesk.cz zhodnotil ze svého pohledu politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií FSV UK v Praze.

„Zeman může vycházet z informací tajné služby, nebo je to jeho vlastní úvaha. Já si myslím, že je to to druhé. Takových úvah je schopen každý. Tím, že se šíří teroristické útoky, lze předpokládat, že by se Česká republika mohla stát jejich cílem. I proto, že se nějakým způsobem zapojuje do aliance proti Islámskému státu. Je to tedy spíše prostá, logická úvaha. Samozřejmě nějaká pravděpodobnost, že dojde k teroristickému útoku, tady existuje,“ reagoval politolog.

Zároveň se však obavy z teroristické hrozby snaží mírnit. Zeman může podle Mlejnka mít za cíl šíření strachu ke svému vlastnímu politickému prospěchu.

„Proč to přitom pan prezident říká? Je zde možnost, že pořád zbytečně straší, poněvadž si chce vybudovat voličskou základnu i popularitu na tom, že on je ten politik, který je tvrdý na teroristy a dovede zajistit bezpečí,“ uvedl Mlejnek.

„Spíš to je z jeho strany v tuto chvíli čistě politická práce nějakým způsobem si udržet přízeň voličů či ji ještě rozšířit vyvoláváním strachu,“ zhodnotil politolog  Zemanovo „proroctví“ z Ústecka.

Generál Šedivý: Neměli bychom být v klidu

Před možností teroristického útoku varoval nedávno ve studiu Blesk TV i někdejší náčelník generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

„Bezpečnostní komunita obecně říká, že k nějakému úderu jednou dojde, akorát nevíme kdy. Dnes nemusí být tato informace známá. Můžeme si myslet, že jsme úplně mimo pozornost radikálních islamistů, ale zítra to může být jinak. Dnes tyto informace nejsou, pozornost je skutečně zaměřena na západní Evropu obecně a Spojené státy americké, ale já si myslím, že bychom neměli být v klidu,“ uvedl generál Šedivý.

„Protože jak se zvýší významně veškerá opatření, která povedou k eliminaci činnosti džihádistů v západní Evropě, ve Francii, Španělsku, Německu atd., tak pochopitelně budou hledat další možné cíle,“ zmínil generál.

„A ty cíle mohou najít nejenom v Praze, ale třeba i v Polsku, Maďarsku, na Slovensku, kdekoli jinde, kde zjistí, že je slabý článek a v tom okamžiku to může být právě ta ČR, která bude tím terčem. Ostatně nejsme tak daleko od Německa ani od Rakouska a oba dva tyto státy mají poměrně silnou islámskou menšinu,“ upozornil Šedivý. 

salto ( 10. prosince 2015 10:22 )

Je jenom otázka času, kdy se něco stane i u nás. Z logiky věci je jasné, že v tom přívalu imigrantů je rozhodně nějaké procento islámských teroristů a až nastane vhodná chvíle - udeří. Co je na tom nelogického, když už jsou tady...

spitfire68 ( 9. prosince 2015 16:07 )

pořád je na tom lépe, tebe pro b l b o s t vyloučili z jeslí

spitfire68 ( 9. prosince 2015 16:05 )

už se zase vztekáš Jendo, šetři se a sleduj tvojí TV rossija.

spitfire68 ( 9. prosince 2015 15:59 )

Zalez estébáku z Prognostického ústavu.

spitfire68 ( 9. prosince 2015 15:56 )

Miloš je takový ten dědeček z Menzelova filmu Rozmarné léto, jak volal na provazochodce, že spadne, aby neblbnul a přitom mu třásl lanem. Miloši přiznej barvu, kde a kdy to bude, kam to s Hradní partou dáte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa