Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Omluví se Zeman za Peroutku? Spor s vnučkou spisovatele může podle soudkyně skončit smírem

Autor: ČTK - 
10. srpna 2015
08:25

Vnučka spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová zažalovala stát kvůli výroku prezidenta Zemana o jejím dědovi. Kauza Peroutka však může skončit mimosoudním vyrovnáním, uvedla soudkyně, která má případ na starosti. Kaslová však nadále trvá na omluvě. Dočká se jí?

Prezidentská kancelář nevylučuje, že se pokusí s vnučkou Ferdinanda Peroutky ve sporu kolem prezidentova výroku na adresu slavného českého novináře dohodnout mimosoudně. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala na Miloše Zemana žalobu kvůli jeho tvrzení, že Peroutka napsal článek Hitler je gentleman. Podle odborníků takový text nenapsal, nenašla ho ani prezidentská kancelář. „Z obsahu písemných stanovisek obou stran sporu plyne, že smírné řešení připadá v úvahu,“ napsala Radiožurnálu místopředsedkyně Alena Novotná z Obvodního soudu pro Prahu 1, který případ řeší.

Podle Kaslové je podmínkou smíru veřejná omluva, bez ní žalobu nestáhne. „Pokud se pan prezident omluví, tak se nebudu soudit. Ale musela by být omluva. Není to tak, že bych se rozmyslela,“ citoval veřejnoprávní rozhlas Kaslovou. Právníci obou stran se mají sejít.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček mimosoudní dohodu nevylučuje. „Je zcela běžné u soudních sporů tohoto typu, že jednou z variant je pro obě strany mimosoudní dohoda. A to bych chtěl zdůraznit, jednou z variant,“ řekl Radiožurnálu.

Video Peroutkova vnučka: Ovčáček a Zeman kopají do mrtvoly mého dědy! -  David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Spory začaly, když Zeman v lednu na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘,“ řekl tehdy. Následně pověřil hledáním článku svého mluvčího Ovčáčka, který ale neuspěl. Pouze na webu zveřejnil několik článků, u kterých dle něj Peroutka také selhal...

V dubnu prezident při návštěvě Mariánských Lázní slíbil, že pokud se článek nenajde, omluví se, ale později prohlásil, že se omluví jen za nenalezení textu. „Já se omlouvám za to, že se tento článek nenašel,“ řekl koncem června novinářům. „Ale nemohu se omluvit za to, že jsem tvrdil, že tento článek existuje, protože jsem ten článek četl na vlastní oči,“ dodal.

V červnu také prezident vyhlásil odměnu pro toho, kdo sporný článek najde – prozradil to v pořadu S prezidentem v Lánech. Odměnu plánoval vyplatit ze svých soukromých prostředků – celkem 100 000 korun pro úspěšného nálezce. Žádný takový se ale neobjevil. 

eliska963852 ( 11. srpna 2015 14:01 )

Nejedlý

eliska963852 ( 11. srpna 2015 13:02 )

Mynář nedostane prověrku. Ny Hradě se usadila opravdu pakáž, Zeman, Ovčáček, Nejedlí, Mynář, snad za dva roky tahle individua odtáhnou.

dzery ( 11. srpna 2015 10:38 )

Hezky se chudáčku odhaluješ,co rodiče.

zauber ( 10. srpna 2015 16:56 )

Kaslová, já už s-eru na Peroutku, ale ukaž radši kozy!

d.kresohlav ( 10. srpna 2015 13:53 )

Rychtář ti postaví u trati kříž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa