Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanova kapsa zatím 100 tisíc nepustí. Text Hitler je gentleman je falešný

Autor: kal - 
21. července 2015
14:20

Zájemci o 100tisícovou odměnu od prezidenta Miloše Zemana můžou stále zkoušet hledat. Text Hitler je gentleman údajně od novináře Ferdinanda Peroutky, který našla v Čapkově vile starostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ANO), je podle odborníků falešný. Upozornil na to Český rozhlas.

Starostka a místopředsedkyně hnutí ANO Kleslová se pochlubila nálezem článku, který prezident přisuzuje Peroutkovi, na konci června. Už tehdy ale pravosti nálezu nevěřil ani hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který se text z časopisu Přítomnost snažil najít – bez úspěchu – v předchozích měsících. K autorství falza se navíc přihlásil literární kritik a novinář Jaromír Slomek.

Sám prezident ale dával Kleslové naději. „Já nevím, jestli to byl vtip novináře. My jsme se s paní starostkou dohodli, že to necháme prověřit historiky. Pokud bude originální, dostane samozřejmě starostka Kleslová mnou vypsanou odměnu,“ vzkázal Zeman z dovolené od Veselského rybníka.

Teď je ale jasné, že starostka Prahy 10 minimálně za tento text odměnu nedostane. Formát ani papír neodpovídají době, kdy měl Peroutka článek údajně napsat. A Martin Sekera z knihovny Národního muzea Českému rozhlasu popsal i další podrobnosti. „Jasně je vidět, že z obou stran jsou nátisky tiskařskou barvou pocházející z elektronické tiskárny a uvnitř je nový papír, což poznáte podle toho, že je čistě bílý, kdežto historické papíry jsou zažloutlé,“ zmínil Sekera.

Údajný článek Hitler je gentleman Údajný článek Hitler je gentleman | ČTK

Podobně se už dříve vyjádřil historik Národního památkového ústavu Filip Srovnal, který předměty v Čapkově vile zkoumal. „Je to papír dnešní gramáže. Navíc je to vytištěné na inkoustové tiskárně,“ uvedl.

Kleslová nebyla přitom jediná politička Prahy 10, která stála o průzkum textu. Stejné přání měl i radní desáté městské části Bohumil Zoufalík. Starostka nález odborníků zatím nekomentovala, je na dovolené.

I falešný text ale nakonec možná skončí mezi archiváliemi. Odborníci z Národního muzea totiž navrhují, aby falešný Peroutkův článek i jeho analýza putovaly například do Památníku písemnictví. Je to totiž literární fikce a ta má v Česku svou tradici, a to včetně literárních mystifikací.

Video  Reportáž o peroutkovském selhání hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

rudyptak48 ( 21. července 2015 17:04 )

V Čechách jsou nesnesitelná vedra a některým už to leze na mozek, včetně redakci Blesku. Pořád dokola stejná melodie jako ohraná deska. Antireklama Zemana je také reklama. Jinak si toho ubožáka nikdo ani nevšimne... Před naším Milošem není žádný čistý, Peroutka a Seifert byli prý nacisti. Ovčáček teď prohledává snad všechny archívy, pro Miloše objevuje jenom další špíny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa