Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po internetu koluje Peroutkův článek, který Ovčáček půl roku hledá

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
12. května 2015
13:57

Končí největší záhada letošního roku? Oddychne si Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček? Dostane nálezce odměnu od prezidenta? Do redakce Blesk.cz přišel článek, který koluje po internetu. Adolf Hitler podle něj byl gentleman. A právě po tomhle textu z pera Ferdinanda Peroutky historik amatér Ovčáček pátrá, zatímco Miloš Zeman netrpělivě čeká...

Je tomu věnována téměř stejná pozornost jako svého času pátrání po nestvůře z jezera Loch Ness. Jenže jde jen o přízrak, který někde spatřil Miloš Zeman, shodují se kritici. Článek „Hitler je gentleman“ podle řady lidí neexistuje a neexistoval. 

Prezident Zeman však tvrdí, že tento Peroutkův článek, kde spisovatel selhal, četl. Na vlastní oči. Mluvčí Jiří Ovčáček proto dostal úkol článek najít. Dosud se to nepodařilo. Nyní však Ovčáčkovi svitla naděje na to, že bude mít po večerech konečně volno. A že se bude moci s Milošem Zemanem opět věnovat poslechu hudby namísto bádání v historii.

2326224:full:true:true

Internetem koluje údajný inkriminovaný článek. Autor? Prý slavný a uznávaný novinář a spisovatel Ferdinand Peroutka, který však podle Hradu obdivoval nacismus. Nutno dodat, že prošel za druhé světové koncentráky Dachau a Buchenwald... „Vážení, náš prezident Miloš Zeman má sloní paměť. Aby nedošlo k omylu – slon si totiž pamatuje všechno a až do smrti, jak s ním kdo zachází apod.,“ stojí v e-mailu, který na objev článku upozorňuje.

Je libo šampaňské, nebo francovku?

Peroutka měl podle tohoto internetového „objevu“ napsat následující: „Není mnoho okamžiků, kdy stejná slova jsou s to překlenovat propast tvořenou názory a časem; slova, kterými je možno zavděčiti se nyní čelným představitelům velkého a mocného národa sousedního – a v budoucnu snad i představiteli národa vlastního. Proto tedy, s plným vědomím, že stejný článek může autorovi připraviti dvojí osud, prohlašuji, že Hitler je gentleman.“

Ovčáček by mohl jásat, nadšeně vykřiknout „heuréka“ a bouchnout v knihovně šampaňské. Kdyby… Kdyby nešlo o podvrh. Už při prvním pohledu na zfalšovaný text zaujme věta v uvozovkách pod článkem. „Redakční poznámka: Nechť je tento článek vytištěn v Přítomnosti vlevo dole, tam, co bývá obvykle reklama na Francovku.“

Ve skutečném vydání článek není. Peroutka jej ani nikdy nenapsal. Neznámý vtipálek jím nahradil reklamy v časopisu Přítomnost. Při pátrání po původu článku pak vedou stopy na recesistický web „Opráski sčeskí historje“, na sociálních sítích oblíbený svými karikaturami.

„Tag, diš pan przeidend za nalešeňí člnáku síblil otmňěnu, můšeme konečňě jíd spravdou ven. Článeg máme celou dopu u náz fústafu a pulbikujeme jej fplném sňění. (Na peňěsích e dohondeme z panem kalcnéřem ve vskazňíku),“ objevilo se již začátkem května na webu „Oprásků“. Pane Ovčáčku, smůla. Je třeba hledat dál. Dočká se někdo Zemanovy odměny, nebo pouze Jiří Ovčáček trestu?

Video Peroutkova vnučka: Ovčáček a Zeman kopají do mrtvoly mého dědy! -  David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

byvalyvoliccssd4 ( 13. května 2015 07:11 )

Chybovat je lidské. Ale kdo lže, ten i krade. Kdyby Peroutkův článek existoval, tak už byl dávno nalezen. Za tu dobu už stádo hradních poskoků muselo každé Peroutkovo písmenko obrátit desetkrát.

byvalyvoliccssd4 ( 13. května 2015 07:08 )

Soudruh hradní nadutec na lidi se.re zvysoka. Vynesli ho na trůn a teď už mohou jít do (_!_)

sores ( 12. května 2015 17:23 )

Společnost se strašně ráda zaobírá dávnou minulostí! Hledět se má dopředu a žít pro současnost a budoucnost!Minulost už se nedá vrátit nikdy a nikomu.V Česku jsou 100x důležitější věci co se mají urychleně řešit a s.e.re se na ně z vysoka!Politici mají času víc než dost, nač spěchat z tepla kanceláře a o ně se přeci nejedná, oni se mají skvěle a problémy občanů počkají.

xiioma ( 12. května 2015 16:46 )

http://video.aktualne.cz/dvtv/stransky-zemanova-diagnoza-ohrozen-je-prezident-i-stat/r~ec3d31bcef3f1 1e4ad630025900fea04/

verka1 ( 12. května 2015 16:46 )

maara666 - jak bylo včera na ruské ambasádě

Zobrazit celou diskusi