Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Peroutkova vnučka žaluje Česko: Chce omluvu od Zemana, o peníze nejde

Kvůli výrokům Miloše Zemana žaluje stát Peroutkova vnučka Terezie Kaslová.
Kvůli výrokům Miloše Zemana žaluje stát Peroutkova vnučka Terezie Kaslová.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: ČTK - 
21. dubna 2015
15:07

Miloš Zeman tvrdil, že novinář a spisovatel Peroutka selhal a napsal mj. článek „Hitler je gentleman“. Ten se však hradnímu mluvčímu Ovčáčkovi nepodařilo dodnes dohledat. Prezidentův postoj navíc naštval vnučku Ferdinanda Peroutky. Podává žalobu a požaduje omluvu!

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky dnes zažalovala stát kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana na Peroutkovu adresu. Chce, aby se za ně hlava státu omluvila. O podání žaloby ČTK informoval advokát František Vyskočil, který žalobu Obvodnímu soudu pro Prahu 1 připravil.

Spory o Peroutkovo dílo začaly Zemanovým lednovým projevem na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil mimo jiné o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky‘,“ řekl tehdy Zeman.

Podle právníka Vyskočila však nelze dohledat to, co neexistuje. „V tuto chvíli jsem přesvědčen, a to přesvědčení se blíží jistotě, že vytýkaný článek či výrok prostě Ferdinandu Peroutkovi připsat nelze,“ uvedl pro iDNES.cz Vyskočil.

Také podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky Peroutka nikdy článek s názvem „Hitler je gentleman“ nenapsal. Sdružení proto prezidenta otevřeným dopisem vyzvalo, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil. Zeman tak ale zatím neučinil, i když po článku už týdny marně pátrá jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Proč žaluje Peroutkova vnučka stát?

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se rozhodla domoci se omluvy žalobou na stát. O peníze jí nejde. „Já si myslím, že si člověk nemá nechat všechno líbit,“ řekla k tomu minulý týden ČTK.

„Prezident zastupuje podle Ústavy Českou republiku navenek. Projev, ve kterém uvedl nepravdy, pronesl na konferenci k sedmdesátému výročí osvobození Osvětimi, kam byl pozván právě proto, že je prezidentem České republiky, nikoliv jako Miloš Zeman. Z toho dovozujeme, že onen projev pronesl jako oficiální představitel republiky, a proto žaloba musí být směřována k tomu subjektu, jehož jménem projev pronesl,“ vysvětloval na iDNES.cz právník Vyskočil, proč žaloba míří na Česko, a ne na samotného Zemana.

Zemanův mluvčí přitom od pondělí zveřejňuje Peroutkovy články, které Hrad považuje za kontroverzní. V pondělí to byl text s názvem Češi, Němci a židé, který byl publikován 22. února 1939 v časopise Přítomnost, dnes článek Povinnost je jasná zveřejněný původně 27. srpna 1939 v Lidových novinách.

tgbb. ( 29. dubna 2015 00:01 )

Asi by jsi si přál komoušské koncentráky. Účinkovaly spolehlivě, že?

stop.armenum ( 28. dubna 2015 16:16 )

Kdyby "baba" nebyla tak agresivní, umíněná, namyšlená a měla-li by rozum postarší dámy, povznese se nad touto maličkostí ! Hnali bychom ji dřít na pole nebo do fabriky, aby poznala, co je skutečná práce, a ne se flákat v Praglu ! Nikdo by o jejím Peroutkovi nevěděl, jen to sama rozmázla.

kakapo ( 28. dubna 2015 13:49 )

Myslím si, že omluvu nevysoudí. Četl jsem od Peroutky článek z r. 1939, ve kterém se snažil vysvětlit a odúvodnit, proč Němci nemají zádi Židy a při vědomí, že v té době platily Norimberské zákony z r. 1935 a v Německu včetně sudet proběhla v r. 1938 křišťálová noc, tak to by soudný novinář nenapsal. Ani zmínka zastání nebo politování decimovaného národa. Vím, tenkrát byla prašivá doba, co s tím zmůže dnešní soud.

tgbb. ( 28. dubna 2015 12:40 )

Článek "Hitler je gentleman" není Zemanův výmysl. To se učilo na Večerní univerzitě Marxismu-Leninismu (VÚML). Učební texty pocházejí přímo z ideologického oddělení tehdejšího ÚV KSČ. Peroutku bylo třeba dehonestovat, proto v KSČ vzniklo toto téma. Že to s Peroutkou nemá nic společného nebylo podstatné, tyhle kurzy byly určeny jen pro méně vzdělané soudruhy, kteří po absolvování šli do vysokých funkcí. Ti byli povinni věřit a skutečně věřili všemu, co jim politruci natloukli do makovic. Samozřejmě, že si souruh Zeman nikdy "nevzpomene", kde ten název slyšel.

japos22 ( 22. dubna 2015 21:08 )

Snaž se - ale fakt nevím vnučko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa