Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kate se doma rozpovídala o maturitě a... Zemanův mluvčí Ovčáček má po Peroutkovi další problém

Zemanův mluvčí pátrá po článku od Peroutky, Zeman se pustil do maturitní otázky o Boženě Němcové, kterou prý dostala jeho dcera
Zemanův mluvčí pátrá po článku od Peroutky, Zeman se pustil do maturitní otázky o Boženě Němcové, kterou prý dostala jeho dcera  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Mária Rušinová, ČTK)
Autor: simao - 
15. dubna 2015
18:05

Miloš Zeman opět zabředl do životů osobností z historie české literatury. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček pokračuje v prohledávání článků, které napsal Ferdinand Peroutka, aby našel ten, který tvrdí, že byl Adolf Hitler gentleman. Zemana však mezitím zaujala Božena Němcová. Prezidentova dcera Kateřina prý totiž u maturity odpovídala na otázku, v kolika bytech Němcová bydlela. A Zeman nevychází z údivu.

Při návštěvě Karlovarského kraje vzpomínal Miloš Zeman i na svá školní léta a maturitu. Měl prý samé jedničky. Zároveň však v diskuzi se studenty v Chodově uvedl: „Dříve měly maturitní otázky smysl. Teď se ale zadavatelé maturitních otázek zbláznili.“ Proč si to Zeman myslí? „Má dcera dostala maturitní otázku, která zněla: ,V kolika bytech bydlela Božena Němcová v Praze?‘ Otázka se vůbec netýkala jejího literárního díla ani jejího milostného života, což bylo mimochodem zajímavé,“ tvrdil Zeman.

Když následovalo ticho, uvedl Zeman odpověď na údajnou maturitní otázku sám. „Třináct, samozřejmě ani já jsem správnou odpověď nevěděl. Pokud bude tato otázka v maturitách zachována i pro letošní rok, tak budete jediní, kteří to budete v této republice vědět a správně odpovíte,“ dodal prezident.

Zeman se sekl? A Ovčáček hledá dál

Že by taková otázka byla mezi maturitními, to však odmítá Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. „Pan prezident ve svém tvrzení buď používá nadsázku, nebo cituje z jiných zdrojů než z didaktických testů našeho centra,“ řekl Blesk.cz Jan Pohanka, mluvčí CERMATu, který se stará o přípravu a organizaci státních maturit. Je však možné, že se prezidentovy dcery Kateřiny vyptali na tento aspekt života Boženy Němcové v rámci ústní části maturity.

Zemanova slova o Němcové však opět zaujala. Živá je totiž stále i diskuze kolem jiného českého velikána, Ferdinanda Peroutky. Podle Zemana napsal Peroutka článek „Hitler byl gentleman“. Prezident rázem svému mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi přivodil nejednu bezesnou noc, neboť se Ovčáček vydal hledat právě tento článek, který prý Zeman četl v časopise Přítomnost. Úspěšný zatím není. Na Twitteru však Ovčáček oznámil: „Příští týden začneme postupně zveřejňovat kontroverzní články F. Peroutky z druhé republiky a počátku protektorátu.“ Snad proto, že právě na příští týden, 20. dubna, připadne výročí Peroutkovy smrti? „Krásný dárek“ pro českého spisovatele a dramatika, který zemřel v roce 1978 v New Yorku. 

Otázkou tak je, zda nyní nebude muset Ovčáček pátrat po Němcové... K Peroutkovi se přitom Zeman vyjádřil i při diskuzi v Mariánských Lázních. Netrpělivě čekám, až tento článek bude odhalen,“ reagoval Zeman na dotaz ohledně článku Peroutky. „Dobrovolně se toho ujal můj tiskový mluvčí Jiří Ovčáček, který to dělá ve svém volnu. Že jsem ten článek na vlastní oči viděl, o tom nepochybuji. Kdyby se tento článek nenašel, uznám chybu,“ pokračoval Zeman. Náznak omluvy je však marné hledat, Zeman dodal rázné „ale“. Při prohledávání textů Ferdinanda Peroutky se bohužel ukázaly horší věci než tento článek,“ tvrdil podle Krajských listů Zeman.

Pátrání po onom zpropadeném textu „Hitler byl gentleman“ však pokračuje. Uspěje hradní mluvčí Ovčáček? „Ferdinanda Peroutku jsem znal osobně. Měli jsme spolu dlouhé a soukromé hovory. V některých věcech jsem ho poznal lépe, v některých spíš méně. Vím ale jistě, že nyní se obrací v hrobě,“ reagoval pro Lidové noviny současný vydavatel deníku Přítomnost Martin Jan Stránský.

tgbg ( 16. dubna 2015 09:00 )

Hradní bolševik, hradní komunista. Co se divíte? Už jste někdy viděli nebo potkali moudrého nebo chytrého komunistu? Já ne. Vždycky to byl vůl nebo ještě větší vůl.

dzery ( 16. dubna 2015 08:57 )

havran2 ( 16. dubna 2015 07:08 )

ZEMAN JENOM KECÁ A KOHO TO ZAJÍMÁ?

radar666 ( 16. dubna 2015 00:45 )

Samozřejmě že Ovčáček žádný článek nenajde.O to už se Zemanovo odpůrci postarali a včas ho schovali.Až vše vyšumí do ztracena,opět ho do příslušného archivu vrátí,nebyla by to první špinavost od historiků v této zemi.

tgbb. ( 15. dubna 2015 21:40 )

Dnes se tomu říká eskort.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa