Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman zase hází špínu na Peroutku: Prý psal o Hitlerovi i horší věci!

Miloš Zeman nemá novináře v lásce. Slova o ikoně novinařiny Ferdinandu Peroutkovi se mu však vůbec nepovedla
Miloš Zeman nemá novináře v lásce. Slova o ikoně novinařiny Ferdinandu Peroutkovi se mu však vůbec nepovedla  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: ČTK - 
13. dubna 2015
18:25

Článek „Hitler je gentleman“, který Miloš Zeman připsal Ferdinandu Peroutkovi, prezident stále nemá, ačkoli jeho mluvčí Jiří Ovčáček po něm pátrá už několik týdnů. Prezident Zeman dnes při návštěvě Mariánských Lázní řekl, že pokud se článek nenajde, omluví se. „Přestože jsem ho skutečně četl,“ uvedl a dodal, že Peroutka napsal v době okupace ještě horší věci. 

Podle Zemana při hledání inkriminovaného článku narazil jeho mluvčí na texty, kde například mluví o Hitlerovi jako o největším z Němců. Kromě toho v jiné stati Peroutka údajně píše, uvedl Zeman, že Češi nemohou očekávat pomoc z Ruska nebo od exilové vlády, ale že „výnos vůdce o zřízení protektorátu je naší novou ústavou“.

Prezident v lednu ve svém projevu na pražském fóru k holokaustu hovořil mimo jiné o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakým byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci nacismem. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky‘,“ řekl tehdy Zeman. 

Existenci takového článku následně zpochybnil jak historik Petr Zídek, tak Společnost Ferdinanda Peroutky. Prezident ale trvá na svém. Sdružení Ferdinanda Peroutky otevřeným dopisem vyzvalo prezidenta, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil. 

Zeman se na jedné straně několikrát vyznal k obdivu k Peroutkovi, současně ale nyní říká, že tento novinář publikoval víc sporných textů. Totéž prohlašuje i prezidentův mluvčí Ovčáček. „Já bych citoval článek z dubna 1939, kde Ferdinand Peroutka zhruba měsíc po vyhlášení protektorátu píše o tom, že Adolf Hitler, velký vůdce německého národa, největší z Němců vstoupí do Valhally (mytologická síň padlých) německých dějin,“ řekl Zeman v únoru. 

Dílo novináře, spisovatele, dramatika a kritika Ferdinanda Peroutky se stalo součástí zlatého fondu českého politického myšlení a publicistiky. Za první republiky řídil kulturně politickou revui Přítomnost a přispíval do různých periodik v čele s Lidovými novinami. Za okupace odmítl spolupráci s gestapem a byl až do konce války vězněn v koncentračním táboře Buchenwald.

petrfanda ( 23. června 2015 10:46 )

https://www.youtube.com/watch?v=pDhVUMztWyU Miloš Zeman Pravda

tgbg ( 14. dubna 2015 18:31 )

Hradní bolševický zoufalec a ožungr také trpěl. Ale v komunistické straně, z které vystoupil na protest proti ruské zločinecké agresi a okupaci Československa zdivočelými ruskými hordami v r.1968.

dzery ( 14. dubna 2015 09:26 )

Ty si ubožáku podej ruku s magorem pavlem219-evolutionem7,jste stejní hulváti.

ninga ( 14. dubna 2015 02:04 )

Miloš vstává s myšlenkou "tak koho nase*eme dnes", v poslední době se mu daří nasírat všechny slušné lidi

tgbb. ( 14. dubna 2015 00:17 )

To, co říká soudruh Zeman o Peroutkovi není z jeho hlavy, to se učilo v kurzech marxismu-leninizmu. Byly to demagogické po mlouvačné texty, které vytvořilo ideologické oddělení ÚV KSČ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa