Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hitlerovy byty na prodej! Paneláková stěna v někdejší nacistické zotavovně na Rujáně ožívá

Autor: štš - 
16. února 2015
19:03

Adolf Hitler (†56) tu chtěl vybudovat majestátní dovolenkovou destinaci, která by byla pýchou nacistické architektury. Místo toho komplex Prora desítky let chátral. Teď v něm ale můžete bydlet i vy – vyrostly tu totiž nové luxusní byty!

Nacistický rekreační megakomplex na ostrově Rujána nechal Hitler začít stavět v roce 1936, po třech letech však projekt přerušila válka a už se nikdy nedokončil. I tak stačila u pobřeží Baltu vyrůst téměř 4,5 km dlouhá paneláková „stěna“.

Místo rekreantů (kterých se sem mělo vejít až 20 tisíc) se v Hitlerových přímořských lázních po válce usadila Rudá armáda, která nechala kus areálu vyhodit do vzduchu. Rusy pak vystřídali vojáci NDR, kteří naopak část Prory zrekonstruovali.

Komplex i tak chátral a rozpadal se až do 90. let, kdy se o něj začali zajímat noví investoři. Ti během let alespoň část areálu zrekonstruovali a začali tu stavět nové apartmány, které se v těchto dnech začínají prodávat.

Veškeré zázemí

A je o ně obrovský zájem! „Bude tu celkem 166 bytů o ploše 30 až 135 metrů čtverečních, z nichž většina už je dokončena. Desítky jsme jich už prodali,“ chlubí se podnikatel Gerd Grochowiak, jenž do úseku o délce 430 metrů investoval bezmála 80 milionů korun.

„Byty jsou kvalitativně nesrovnatelné s kamrlíky, které tu byly dřív. Navíc tu vyroste odpovídající zázemí, nákupní centra, restaurace, bary, kina či hotelový komplex,“ vypočítává Grochowiak, podle nějž se sem první nájemníci nastěhují zhruba za rok.

BLESK Víte, že…

Prora je jedním z nejcelistvějších dochovaných komplexů nacistické architektury. V roce 1937 dokonce dostala v Paříži architektonické ocenění Grand Prix.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi