Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Učitelé si mohou oddychnout. Zákaz „prázdninového vyhazovu“ je krok od schválení

Učitelé by už před letními prázdninami neměli dostat „vyhazov“.
Učitelé by už před letními prázdninami neměli dostat „vyhazov“.  (Autor: Shutterstock)
Autor: Zuzana Štíchová - 
3. září 2015
21:20

Tři tisíce učitelů – tolik jich podle ministerstva školství dostává každoročně od svého zaměstnavatele prázdninový „dárek“ v podobě propuštění na dva měsíce. Zákon, který to od příštího roku zakáže, už ve sněmovně finišuje. Ve čtvrtek ho podpořil i školský výbor. A protože zásadní výhrady nemá ani opozice, stojí mu v cestě už jen hlasování v Senátu a podpis prezidenta Zemana.

Od 1. září do 30. června, tedy 10 měsíců – tak dlouho trvala pracovní smlouva odhadem tří tisícovek českých učitelů. Červenec a srpen pak trávili na úřadu práce. Důvod byl jednoduchý – školy se tak snažily ušetřit. A to i přesto, že podle ministerstva školství dostávají peníze i na prázdninové výplaty.

Příští rok už to nejspíš nebude díky novele zákona možné, návrh ve čtvrtek doporučil schválit sněmovní výbor pro vzdělání.

„My jsme ho doporučili, jestli se nepletu, všemi hlasy. Nikdo nebyl proti. Nic konfliktního tam nebylo,“ shrnul pro Blesk.cz jeho předseda Jiří Zlatuška (ANO).

Třeba Unie školských asociací z plánovaných změn ale příliš nadšená není. A to i přesto, že o problémech s učitelskými smlouvami ví. Novela bude ale mít podle jejího předsedy Jiřího Zajíčka i „vedlejší účinky“. „Situace je taková, že většina ředitelů, když přijímá nového zaměstnance, tak ho přijímala na dobu určitou – do 30. 6. – protože nikdy nevíme, zda splní naše představy. Dávat mu pracovní poměr na dobu neurčitou je poměrně velké riziko,“ řekl.

Ministerstvo ale trvá na tom, že problémy se netýkaly jen čerstvých absolventů. Minimálně tak budou muset učitelé dostat smlouvu na 1 rok. Zda se novinka prodraží i poctivým školám, to zatím ředitelé komentovat nechtějí. Nějaké náklady ale zřejmě podle nich vzniknou.

Opozice nakonec souhlasí

Opoziční poslanci pokládali zpočátku novelu za zbytečnou, ministerstvo školství je ale nakonec přesvědčilo. „Já jsem požádal paní ministryni, aby sdělila počty učitelů, kterých se to týká,“ komentoval částečné obavy bývalý ministr školství Petr Fiala (ODS). „Ředitelé, se kterými jsem o tom mluvil, říkají, že považují takovou praxi za nemorální,“ dodal s tím, že před posledním hlasováním očekává pouze věcnou debatu a žádné problémy.

„Neobávám se komplikací. Je přece jasné, že důstojné nakládání s učiteli si přejí všichni. A důstojnost nemá politickou barvu,“ je přesvědčena o úspěchu svého návrhu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa