Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Největší platový propadák vysokoškoláků? Učitelská profese

Křečovitý úsměv? Učitelé mají ve srovnání velmi nízké mzdy. (Ilustrační foto)
Křečovitý úsměv? Učitelé mají ve srovnání velmi nízké mzdy. (Ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock)
Autor: David Klempíř - 
2. září 2015
11:00

Více než učitel si v Česku vydělá více než 80 procent pracovníků s univerzitním diplomem. Vyplývá to ze studie think-tanku IDEA při ekonomickém institutu CERGE-EI, o níž informovaly Hospodářské noviny.

Průměrná mzda učitele základní školy loni byla 27 631 korun, středoškolského učitele pak 28 803 korun. Platy ostatních zaměstnanců veřejné sféry, tedy lékařů či úředníků, byly v průměru 37 887 korun.

Nejhůře jsou ve srovnání vrstevníků učitelé ve věku 30–50 let. O něco lépe pak mladí pedagogové do třiceti let.

Státní zaměstnanci si v listopadu polepší

V listopadu si kantoři, stejně jako další státní zaměstnanci, polepší o tři procenta k platu. Podle autorů studie je ale třeba začít s koncepčním zvyšováním platů ve školství.

Plošné úpravy kantorů jsou ovšem finančně velmi nákladné. V loňském roce putovalo ze státního rozpočtu do základních a středních škol bezmála 87 miliard korun. Z toho 93 % činily mzdové náklady.

Zvýšení mezd o pouhé jedno procento by znamenalo dalších přibližně 750 milionů korun.

Klaus mladší se obul do ministryně školství

Motivací pro pedagogy by měl být chystaný kariérní řád. Ministryně Kateřina Valachová (za ČSSD) však oznámila, že jeho start se zpozdí. Opět. „Podle mě nám z něj trochu vypadl učitel. Ten, který je s dětmi ve třídě,“ okomentovala současný návrh s tím, že i kantoři s ním nebyli spokojeni.

Systém odměňující aktivní a úspěšné učitele tak nezačne platit dříve než v září 2017. Další z návrhů ministryně, konkrétně ten, aby školy dostávaly peníze nikoliv podle počtu žáků, nýbrž počtu učitelů, narazil na odpor u Václava Klause mladšího, stínového ministra školství za ODS.

„Změna financování z žáka na kantora způsobí buď ekonomický kolaps systému, nebo přinese brutální unifikaci českého školství a tvrdé určování počtu zaměstnanců v jednotlivých školách,“ nechal se slyšet Václav Klaus mladší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi