Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Úplatný soudce Havlín dostal 6,5 roku. Manžel moderátorky Savarové mu platil party za 200 tisíc

Autor: simao, ČTK - 
30. července 2015
15:05

Soud s úplatným soudcem Ondřejem Havlínem přinesl řadu nových detailů k jeho případu. Třeba to, že mu narozeninovou oslavu za 200 tisíc platil vlivný podnikatel a manžel moderátorky Anety Savarové Jan Harangozzo. Ve své řeči to zmínila státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Dnes proces došel do samotného finále. Havlín dostal 6,5 roku a musí zaplatit 350 tisíc. 

Obžalovali ho mj. z nezákonného ovlivňování řízení ve prospěch pachatelů trestných činů (většinou opilých řidičů) a z přijetí úplatků, státní zástupkyně Lenka Bradáčová požadovala pro bývalého soudce Ondřeje Havlína trest šest let vězení, pokutu 300 tisíc korun a zákaz činnosti na 10 let.

Soudce Petr Sedlařík pak Bradáčové takřka beze zbytku vyhověl. Tresty dokonce ještě zpřísnil! Havlín totiž dostal o půl roku více – verdikt soudu zní 6,5 roku, Havlín pak musí navíc zaplatit 350 tisíc korun. Jinak dostane dalších 15 měsíců. Havlín se soudu ze zdravotních důvodů neúčastnil a rozhodl se nevypovídat. Po zadržení se však doznal ke čtyřem z pěti bodů, ze kterých byl obžalován. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Oslavu prý platil Havlínovi manžel Savarové

Během hlavního líčení navenek vyplynuly i zajímavé detaily z Havlínova života. A také známosti. Bradáčová navrhla Havlínovi mj. i trest propadnutí nelegálně držené zbraně a střeliva. I v tom jí dnes soudce vyhověl. Soudce Havlín byl tak v souhrnu odsouzen za podplácení, nadržování, zneužití pravomoci veřejného činitele, přijetí úplatků, nepřímého úplatkářství a nedovolené ozbrojování.

Vedle toho vyplynul také blízký vztah k podnikateli Janu Harangozzovi, který je manželem pohledné moderátorky Anety Savarové. Jak uvedly Hospodářské noviny, Harangozzo zaplatil Havlínovi před 3 lety narozeninovou oslavu za 200 tisíc.

Upozornily také na to, že jméno tohoto vlivného podnikatele se přitom v minulosti objevilo i v souvislosti s konkurzní mafií okolo ústeckého soudce Jiřího Berky. Ovšem s tím, že kromě jízdy v opilosti, za kterou vyfasoval podnikatel podmínku na 16 měsíců, nebylo manželovi Savarové dokázáno žádné porušení zákona. Soudce Havlín se přitom snažil soudkyni Reifovou, která Harangozzovi trest určila, údajně také ovlivnit.

Šéfka vrchního státního zastupitelství v Praze Bradáčová zmínila narozeninovou party ve své závěrečné řeči v samotném závěru procesu s Havlínem. 

V Havlínově případu pak bylo obžalováno dalších šest lidí. Trestných činů se podle spisu obžalovaní dopustili v letech 2012 až 2013. Spolu s Havlínem se mezi obžalovanými ocitl i státní zástupce František Fiala, advokát Karel Matějka či koncipient Boris Štefl, bývalý šéf policejní inspekce.

Proti jednotlivým členům této skupiny bylo vzneseno obvinění z přijetí úplatku, podplacení, nepřímého úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a vydírání. Fialovi, který se měl dopustit zneužití pravomoci, nadržování a přijetí úplatků, soud vyměřil 3 roky a 10 měsíců, Šteflovi pak uložil 2,5 roku se čtyřletou podmínkou. 

Právě Štefl byl jeden z mála, kdo si přišli vyslechnout rozsudek osobně. Vedle něj přišel i Ludvík Sýkora, který se podle obžaloby měl podílet na zprostředkování úplatků. Známý Havlína Gejza Berky dostal podmíněný trest na 18 měsíců za to, že falešně přislíbil, že zařídí ovlivnění trestního řízení pro svého známého. Dalším odsouzeným je Jaroslav Kříž, který řídil pod vlivem alkoholu a prostřednictvím advokáta Matějky chtěl po soudci Havlínovi, aby zastavil trestní řízení. Soud Kříže poslal na 10 měsíců do vězení.

Soudce: Skandální postup!

U kladenského soudu už dříve zmínil jeden z obhájců praxi, kdy se obhájci běžně domlouvali i se soudcem na výši částky, kterou obvinění nebo podezřelí dobrovolně odvedou na dobročinnou nadaci. To jim v kombinaci s uznáním viny a zaplacením škody mohlo přinést zastavení trestního řízení.

Někteří Havlínovi známí u soudu také tvrdili, že si k němu chodili pro rady. Že upláceli, popřeli. V tomto případě se ale podle soudce Petra Sedlaříka o konzultace nejednalo.

Popisovaný postup dnes soudce označil za skandální. Trestní řád zná tzv. dohodu o vině a trestu, která umožňuje usnadnění trestní proces pro obviněného. Ta ale probíhá tak, že je u jednoho stolu státní zástupce, obžalovaný, jeho obhájce, případně poškozený. Její sjednávání se protokoluje. Z odposlechů navíc vyplývá, že se soudce vyjadřoval o rozdělení desetitisícových částek mezi něj, zprostředkovatele a státního zástupce, který by mohl trestní řízení ovlivnit.

rumovapalice ( 31. července 2015 12:59 )

nojo, ale stejnak to muší být hrozné, já bych asi nic podobného nevydržela, fi

1tigrusenka ( 31. července 2015 12:58 )

ta ženská je Albánka a tam do sebe mladý holky nechaj docela rády strkat starý brabčáki

1tigrusenka ( 31. července 2015 12:52 )

Nebo ty (čubko)

vog.ht. ( 30. července 2015 18:21 )

Přesně

tigrusenko ( 30. července 2015 17:59 )

Jako ty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání