Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Úplatný soudce Havlín: Na videu manipuluje s obálkami

Autor: ČTK, simao - 
29. května 2015
17:25

Soudce u soudu! Ondřej Havlín čelí obvinění z korupce, na policejním videu přitom manipuluje s obálkami. Korupční případ dozoruje vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Bývalý soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín skončil u soudu kvůli úplatkům, které prý přijímal. Soudce podle obžaloby nezákonně ovlivňoval řízení ve prospěch pachatelů trestných činů, například těch, kteří řídili pod vlivem alkoholu.

Spolu s Havlínem jsou souzeni i členové skupiny, která se na korupci měla podílet. S dalšími šesti obžalovanými je Havlín podezřelý z přijímání několikatisícových úplatků za zařízení příznivých rozsudků. Mezi členy skupiny je i bývalý státní zástupce František Fiala.

Havlínovi a Fialovi hrozí za přijetí úplatku až 10 let vězení nebo propadnutí majetku a za zneužití pravomoci zákaz činnosti. Havlín se rozhodl nevypovídat, lidem, kteří jej podpláceli, hrozí až šestileté odnětí svobody. Po zadržení se Havlín údajně doznal ke čtyřem z pěti bodů, ze kterých je nyní obžalován. Podle své výpovědi si zkazil život a spoluprací s policií se chtěl vyhnout vazbě.

Podle obžaloby měl Havlín od bývalého advokáta Matějky dostat úplatek za ovlivnění trestního řízení ve prospěch Jaroslava Kříže, který řídil pod vlivem alkoholu. Matějka připustil, že předal obálku s 3000 korunami Havlínovi. Neměl to podle něj být úplatek, ale platba za radu.

Následovalo předání 50 000 korun, které byly podle Matějky poděkováním soudci za to, že byl příznivější, že se o případ zajímal... Známí Havlína přitom již v průběhu líčení u soudu tvrdili, že si k němu chodili pro rady. Že upláceli, popírají. Z odposlechů ale vyplývá, že se s Havlínem mohli bavit i o stotisícové částce. Mezi důkazy jsou vedle videonahrávky, na které Havlín údajně manipuluje s obálkami, i diáře nalezené při domovních prohlídkách.

Havlína k soudu v úterý přivezla sanitka. Soudce Petr Sedlařík poté, co od něj obdržel zdravotní zprávu z bohnické nemocnice, rozhodl, že se hlavního líčení nemusí ze zdravotních důvodů účastnit. Havlín proto ze soudní síně odešel, u soudu však dnes  zazněly posudky jeho zdravotního stavu. „Obžalovaný netrpí žádnou psychickou chorobou, která by mu bránila účastnit se soudu, a jeho stav nevyžaduje akutní hospitalizaci,“ píše se v posudku, který dnes přečetl soudce Petr Sedlařík.

kerloss ( 3. června 2015 22:55 )

Soudce a politik rovna se HRABOS do vlastni kapsy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání