Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čechy unesené v Libanonu líbat nebudu, řekl Zeman v narážce na Hanku a Tonču

Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech
Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: simao - 
2. srpna 2015
12:17

Pětice Čechů zmizela v Libanonu, kam vyrazili do nebezpečného údolí Bikáa. Prezident Zeman zaujal před časem kontroverzním výrokem na adresu Češek Hanky a Tonči, které riskovaly pro změnu při přejezdu Pákistánu. Prohlásil o nich, že by zasloužily dostat na zadek. Jak vidí Zeman případ unesených Čechů?

V pořadu S prezidentem v Lánech Zeman o únosu Čechů v Libanonu prohlásil, že informace, které má, sdělovat tentokrát raději nebude. "Protože byste mohli ohrozit bezpečnost těch lidí a to by vám nikdo neprominul. Ano, něco o tom samozřejmě vím, ale to, co vím, tentokrát nepovím, protože by to ty lidi skutečně mohlo ohrozit," řekl Zeman v rozhovoru s moderátorem Davidem Vaníčkem.

U Češek Hanky a Tonči Zeman detaily zmínil, byl za to však kritizován. Kritiku schytal i za slova o tom, že by jim po návratu "naplácal" na zadek. "U té Hany a Antonie jsem řekl, že být jejich rodičem, tak bych je objal, políbil, pohladil po vlasech a pak bych je ohnul přes koleno a dal bych jim pár přes zadek," upřesňoval Zeman.

U Čechů z Libanonu nic takového v úmyslu nemá. "Pokud jde o unesené Čechy, kteří jsou za A muži, za B dospělí muži, tak nevidím důvod, proč bych je hladil po vlasech, nevidím důvod, proč bych je líbal, a pokud jde o to ohýbání přes koleno, to by měli za mě udělat moji nadřízeni," prohodil Zeman.

Pětice Čechů zmizela beze stopy v době, kdy je vezl bratr Libanonce Fajáda, vězněného v ČR pro podezření ze spolupráce s teroristy. Jde o zamotaný případ, který se prozatím k Fajádovi sbíhá.

Fajád byl v Česku umístěn do vazby poté, co byl přistižen v jednom z pražských hotelů s dvojicí překupníků se zbraněmi a drogami. Měli se snažit prodat zbraně kolumbijským teroristům, jenže z těch se vyklubali američtí agenti. Fajád putoval za mříže, Spojené státy žádají o jeho vydání. Libanonci se však nedávno dle Českého rozhlasu ozvali, že měl Fajád v tomto případě spolupracovat s libanonskou tajnou službou a Češi ho tak zadrželi vlastně v momentě, kdy v Praze pracoval...

Za prací vyrazila do Libanonu i pětice Čechů. Jsou v ní dva novináři jindřichohradecké televize, kteří o Fajádovi a jeho libanonské rodině již v minulosti točili. Ty doprovodili do Libanonu Fajádův advokát Jan Švarc, tlumočník Adam Homsi a Martin Psík, muž se zkušenostmi ze zpravodajských služeb a z mise Afghánistánu. Země se však po nich slehla, podle Libanonců může jejich zmizení souviset s mafiemi, uvedl tamní mistr vnitra.

Kvůli získání dostupných informací míří do Libanonu český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který by měl jednat s tamními bezpečnostními a diplomatickými špičkami.

Na Zemanův názor na události v Libanonu pak mířila i další otázka, spojená s osobou uneseného Martina Psíka, který měl vzhledem ke svému profesnímu zařazení ve skupině patrně dohlížet na bezpečnost. Není ohrožena kvůli tomu i bezpečnost ČR? "Je-li ohrožen jakýkoli český občan, je ohrožena i bezpečnost České republiky," dodal Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech.

CELÝ ZÁZNAM ROZHOVORU S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM Z LÁN NAJDETE ZDE>>

oldedek ( 3. srpna 2015 11:23 )

Ty jeho "povídačky a vysvětlovačky" ke zmetkovi Mynářů jsou vychytrale mazané - např. "Ani vy pane redaktore, dokonce ani já nejsme realitní makléři - proto to špatně hodnotíte..." - že jím není rozumbrada Zeman to mi je jasné, ale že ten "šikovnej" obchod hodnotilo několik velice známých makléřů jako švindl, to si mu redaktore ani trochu nepřipomněl... Nebo : Za délku prověřování Mynáře nemohu - to ta komise ... No a to je ten Mynář jedinej u nás v republice nebo ho má ten ZMETEK nějak "šikovně za něco" v hrsti - mohu si to z té trvrdohlavosti Zemana BRÁNIT MYNÁŘE jen domýšlet ... A co to majetkové přiznání - to není Milouš jeho nedostatek ale TVOJE ohromná chyba - ty nám furt a furt zdůrazňuješ jak chceš kontrovat zlodějský zmetky a sám ... Přitom Šloufa, kamaráda, člověka, který tě dostal na Hrad ale vůbec i do politiky, si vyhodil raz dva ...!!!!!!

tgbb. ( 3. srpna 2015 08:11 )

Hradní ovar náhle podlézá plebsu.

kung-fu-jane ( 2. srpna 2015 23:29 )

Blesku, proč není diskuze o imigrantech? Ale že jim to Zeman natřel, co...?

kung-fu-jane ( 2. srpna 2015 23:26 )

jsi vůl, jsi vůl, jsi vůl.

kajenka52 ( 2. srpna 2015 16:20 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa