Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Že se uprchlíci bouří? Nedivte se, vzkazují jejich právníci

Autor: Zuzana Štíchová - 
5. srpna 2015
10:32

Uprchlíci v táboře v Bělé pod Bezdězem dali zřetelně najevo, že tam, kde jsou, být nechtějí. Není to ale prý touha po azylu ve vyspělejší zemi, jako je například Německo, co migranty žene k ostnatým drátům plotu. Jsou to spíš nevyhovující podmínky v táboře i selhání českých úřadů. Tento názor má skupina právníků, která běžencům pomáhá. Detence nedaleko Mladé Boleslavi je podle nich naprosto nevhodná pro lidi, kterým jde v jejich vlasti o život.

Nehumánní – tak označuje Asociace pro právní otázky imigrace situaci uprchlíků v uprchlickém táboře v Bělé pod Bezdězem. „Situace žadatelů o azyl v Bělé-Jezové se stává zcela bezvýchodnou. Tito lidé jsou drženi v nevyhovujících podmínkách, velmi často jde přitom o rodiny s dětmi ze zemí, jako je Sýrie a Afghánistán, kde jim jde skutečně o život,“ upozorňuje asociace a poukazuje na to, že Česko často musí čekat velmi dlouho, než může uprchlíka vrátit třeba do Maďarska. To navíc tento proces téměř zastavilo.

České orgány se azylovou situací takto zajištěných cizinců vůbec nezabývají a pouze čekají, až jim je hraniční státy jako Maďarsko, případně Itálie, vezmou zpět. Tyto státy však nejsou schopny všechny žadatele o azyl přijímat, a ti jsou tak bez jakéhokoliv praktického významu omezeni na osobní svobodě,“ zdůrazňují právníci, kteří se snaží poskytnout uprchlíkům alespoň základní rady. Imigranti totiž prý často ani nevědí, v jakém postavení se u nás nacházejí – co s nimi bude, ani jak se případně bránit.

Slova o dodržování zákonů nestačí

Cizinci se v Česku ocitnou bez dokladů a bez víz – to je prý často jejich jediný prohřešek proti našim zákonům. Asociace proto vyzývá policii a ministerstvo vnitra, aby uprchlíky dál nedrželo v takzvaných detencích, které mají podobný režim jako věznice – uprchlíci přijdou o telefon, peníze a mají omezené návštěvy.

„Je žádoucí, aby ministerstvo umisťovalo cizince v přijímacím, resp. pobytovém zařízení s volnějším režimem,“ apelují právníci. Jejich názor navíc před několika dny podpořil i Ústavní soud. „To by v budoucnu mohlo znamenat, že migranty, kteří jsou registrováni v některé z členských zemí při vstupu do Schengenu, bychom už nemohli zadržovat,“ komentoval ho ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi