Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko odpovědělo na uprchlické ultimátum. Rodinu z Bělé vyhostí ze země

Autor: val, ČTK - 
27. října 2015
12:05

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku nařídil České republice, aby do středeční půlnoci přemístila afghánskou rodinu s nezletilými dětmi z Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku do jiného zařízení. Rodina je v Bělé od 1. září, návrh na vydání předběžného opatření poslala štrasburskému soudu Organizace pro pomoc uprchlíkům kvůli podmínkám v zařízení. Česko rodinu vyhostí. 

Podle rozsudku měla být rodina přemístěna do jiného zařízení, které neporušuje článek 3 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, tedy zákaz mučení, ponižujícího a nelidského zacházení nebo trestání.

Česko ale rozhodlo, že afghánskou rodinu rovnou vyhostí. Podle ministerstva vnitra přitom nejde o reakci na rozhodnutí ze Štrasburku, ale pominuly prý důvody pro zajištění.

Soud zároveň vyzval českou vládu, aby mu do dvou týdnů dodala veškeré informace a dokumenty týkající se podmínek v uprchlickém centru v Bělé v době, kdy tam rodina byla umístěna. Soud zajímá především kapacita zařízení, počet umístěných osob, hygienické podmínky a životní podmínky pro děti.

„Soud potvrdil existenci nehumánních podmínek pro rodiny s dětmi v detenčním zařízení v Bělé pod Bezdězem, na které neziskové organizace včetně OPU dlouhodobě upozorňují. Doufáme, že toto rozhodnutí, i když předběžné povahy, bude mít zásadní vliv na změnu v systému umísťování dětí do detenčních zařízení,“ uvedla právnička uprchlické organizace Tereza Bártová.

Rodina podle organizace přicestovala do Česka z afghánské provincie Kunduz, která je pod kontrolou Tálibánu. Do ČR se dostala přes Maďarsko a její cílovou zemí bylo Německo. Zadržela je však česká cizinecká policie, v detenci je rodina za účelem správního vyhoštění do Afghánistánu.

Jde o rodinu se třemi dětmi ve věku pět, šest a 16 let plus patnáctiletý bratr matky. Jeden ze synů má epilepsii a podle Organizace pro pomoc uprchlíkům se mu v zařízení v Bělé nedostává potřebné lékařské péče.

Kritika Šabatové

Situaci rodin v Bělé-Jezové už dříve ostře zkritizovala ombudsmanka Anna Šabatová. Podle ní tam panují horší podmínky než v některých věznicích, přitom uprchlíky na rozdíl od vězňů nikdo neodsoudil. Děti tam podle ní například mají málo oblečení, bot i místa na hraní.

S tím nesouhlasí prezident Miloš Zeman, který prohlásil, že podmínky uprchlíků v ČR jsou dostačující. Šabatová podle něj není příliš dobře informována.