Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Dvacet proti jednomu: Demonstrace v Bělé proti uprchlíkům i za jejich práva mají malou účast

Autor: ČTK - 
9. srpna 2015
16:17

Před zařízením pro nelegální migranty v Bělé pod Bezdězem se v neděli odpoledne sešly necelé dvě desítky lidí na demonstraci na podporu uprchlíků. Na akci dorazil i jeden odpůrce migrantů s transparentem „Islám do ČR nepatří“.

Organizátoři demonstrace požadují lepší azylovou politiku ČR a dodržování lidských práv. Akci svolalo sdružení Konexe, křesťanská iniciativa Společně žít v míru a Mladí zelení.

Zadržovaní v rozporu s právem?

Utečenci jsou podle nich v zařízení Jezová nedaleko Bělé vězněni v rozporu s mezinárodním i českým právem. V detenčních zařízeních jsou podle nich vězněny celé rodiny i s malými dětmi. Zadržování dětí v zařízení vězeňského typu je přitom podle demonstrujících v rozporu s mezinárodní dohodou o právech dítěte, které je Česká republika signatářem.

Šéf správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný ale už dříve uvedl, že děti nejsou v zařízeních zadržené, jsou jen „ubytované se zadrženými“ dospělými a rodiny se ze zařízení přesouvají případně do volnějšího střediska.

Demonstranti si přinesli transparenty s nápisy jako „Nenávist není řešení“ či „Třiďme odpad, ne lidi“. Provolávali hesla „Nejste v tom sami“ nebo „My jsme tady s vámi“ a společně se pomodlili za osud běženců. Akce se obešla bez rozmíšek, demonstranti se svým odpůrcem pouze diskutovali. „Nesouhlasím s tím masivním přílivem, který je podle mého názoru naprosto nezastavitelný,“ prohlásil muž v kšiltovce s českou vlajkou. „Když je nezastavitelný, tak je zbytečné s tím nesouhlasit,“ namítl jeden z protestujících.



V areálu Jezová, ležícím tři kilometry severně od města Bělá pod Bezdězem, je v poslední době napjatá situace. Kvůli vzpourám a ničení majetku tam hlídkují policejní posily z Prahy i dalších krajů. Prostory slouží k zadržení nelegálních migrantů, kteří většinou směřují do Německa. Jsou mezi nimi především Afghánci, Syřané a Iráčané. Nedávno byla kapacita areálu zvýšena na 700 lidí.

Starosta Bělé Milan Lomoz na místě řekl, že není nadšen z pozornosti, které se nyní Bělé v souvislosti se zařízením pro uprchlíky dostává. „Myslím, že tahle demonstrace nepomůže ničemu, ani těm migrantům,“ míní.

Demonstrovalo se i v Praze

Kvůli uprchlíkům se v sobotu demonstrovalo také v Praze. Desítky lidí se sešly na protestech proti migrantům i na jejich podporu. Jedna z akcí byla zaměřena proti imigrační politice české vlády a druhá proti xenofobii. Při žádné se podle policie neobjevily potyčky, ale na protestu proti uprchlíkům byl zadržen jeden řečník. Několik set lidí z Česka i Německa v sobotu také protestovalo proti příchodu uprchlíků u bývalé celnice na česko-německém hraničním přechodu Cínovec-Zinnwald.

Evropský kontext

Z údajů evropského statistického úřadu Eurostat či ze zpráv českého a rakouského ministerstva vnitra vyplývá, že Česko patří v EU k zemím, kde cizinci žádají nejméně o azyl. Za první letošní pololetí evidovalo ministerstvo vnitra 784 žádostí o mezinárodní ochranu. Maďarsko jich mělo 85krát víc, Rakousko 36krát, Švýcarsko patnáctkrát a Bulharsko devětkrát víc.

Méně než v Česku se uprchlíci snaží získat útočiště i v pobaltských státech, na Slovensku či ve Slovinsku.