Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Bělá jako vězení? Uprchlíci tu mají i dětské koutky, mírní kritiku vnitro

Autor: sou, kal - 
2. listopadu 2015
17:30

Uprchlický tábor, ve kterém se migranti mají hůř než vězni. Tak líčí detenční zařízení v Bělé-Jezové ombudsmanka Anna Šabatová (64) a podobně tvrdě se vyjádřil i Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn (51). Vadí jim především zadržování dětí. Ministerstvo vnitra se teď ale snaží negativní pohled zvrátit a tvrdí, že je tu o uprchlíky pěkně postaráno. A že tu mají dětský koutek, novou dětskou ordinaci a dokonce i týdenní program aktivit na trávení volného času.

„V zařízení se porušuje Evropská úmluva o lidských právech a Úmluva o právech dítěte. Děti zde žijí v objektivně horších podmínkách, než mají čeští vězni,“ rozčílila se v říjnu ombudsmanka s odkazem na prostory bývalého vojenského zařízení. „Rodiče jsou poníženi před svými dětmi. Jsou do zařízení přepravováni v poutech. Jsou zavření za čtyřmetrovým plotem s ostnatým drátem,“ dodala.

„Zadržování dětí, a to pouze na základě jejich statusu migrantů, nebo jejich rodičů, je porušení (práva), nikdy není v jejich nejlepším zájmu, a je neospravedlnitelné,“ přisadilo si OSN.

Pro běžence televize, posilovna i výtvarná dílna

Vnitro v čele ministrem vnitra Milanem Chovancem (45, ČSSD) se ale snaží kritiku mírnit. „Jsme přesvědčeni, že standardní podmínky jsme udrželi i v době, kdy byla tato zařízení v důsledku probíhající migrační vlny přeplněná. Přesto jsme již v minulosti zrealizovali řadu opatření vedoucích ke zlepšení podmínek uvnitř a budeme v tomto trendu pokračovat,“ uvedla pro Blesk.cz Hana Malá z ministerstva vnitra.

Místnost s TV Místnost s TV | Ministerstvo vnitra ČR

Podle ní se resortu podařilo velice rychle vybudovat další kapacity, které umožňují rozmístění osob do více objektů. Nejen ubytování, ale i služby se tak můžou lépe přizpůsobit potřebám jednotlivých skupin uprchlíků. „V detenčním zařízení v Bělé-Jezové jsou k dispozici místnosti s TV, posilovna, dětská centra s nabídkou volnočasových aktivit, dětské koutky pro rodiče s dětmi, výtvarná i šicí dílna, či prostory pro plnění povinné školní docházky,“ upřesnila.

Ve spolupráci s nestátními neziskovými organizacemi je k dispozici uprchlíkům i sociální šatník, ze kterého si můžou vzít teplé oblečení. Na chodbách jsou pak instalovány veřejné telefonní automaty, které uprchlíci používají ke komunikaci se zbytkem svých příbuzných. Stále ale platí, že ven nikdo jen tak nesmí.

Ministerstvu vnitra se po kritice částečně podařilo uvolnit přeplněnou kapacitu zařízení v Bělé přemístěním můžů do detenčního zařízení v Drahonicích. Od té doby se prý zaměřilo právě na zlepšení podmínek pro rodiny s nezletilými dětmi. Navýšilo i tabulkový stav zaměstnanců z 68 na 92 pracovníků.

„Vzhledem k vývoji migrační situace na území České republiky a s ohledem na počet zajištěných osob byla situace v zařízeních mimořádná a je tedy zřejmé, že v tomto krizovém režimu došlo k určité změně či dočasnému omezení standardů umístěných osob. Jsem však přesvědčen, že podmínky byly vždy humánní, uvedl k situaci i sám ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v dopise právě pro ombudsmanku.