Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíkům v Bělé postavili stany. Azyl u nás žádají jen jednotlivci, většina chce pryč

Autor: ČTK, simao - 
3. srpna 2015
22:26

Rušno bylo dnes v areálu zařízení pro zadržené uprchlíky v Bělé pod Bezdězem. Hasiči stavěli nové stany, nosili do nich vojenská lůžka. V táboře se navýšila kapacita, uprchlická krize pokračuje a sílí. Přesto však v Česku chtějí ze všech zadržených uprchlíků azyl jen jednotlivci. Většinu to táhne jinam.

Speciální útvar záchranářů ze Zbirohu, který řeší mimořádné události, v pondělí postavil nové stany pro uprchlíky, uvedla Tíseň TV. Bělá pod Bezdězem nyní pojme na sedm stovek uprchlíků a panují obavy, že ani to nebude stačit. Uprchlická krize pokračuje, na cestu do Evropy čekají navíc na pobřeží Středozemního moře další tisíce uprchlíků. A také pašeráků.

Video V uprchlickém táboře v Bělé staví stany, místa pro migranty docházejí - David Malík
Video se připravuje ...

Počet zadržených uprchlíků se přitom u nás počítá na stovky. Zvýšení kapacity v Bělé avizovali již dříve ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i policejní prezident Tomáš Tuhý. Vzhledem k předchozím nepokojům v táboře uvedli, že do areálu budou staženy jednotky hned z několika krajů. I dnes byli vidět za plotem pochodující policejní těžkooděnci, v areálu však byl klid. Uprchlíci zůstávali i v pondělí večer v budovách.

Areál v Bělé přitom slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Sváží se tam zadržení uprchlíci z různých koutů země. Při vzpouře však cizinci požadovali propuštění, navrácení osobních věcí a peněz. Chtějí totiž většinou pokračovat ve své cestě do Německa.

Z nelegálních uprchlíků zadržených v ČR chtějí azyl jednotlivci

Ze stovek nelegálních uprchlíků zadržených na území České republiky přitom požádali o azyl pouze jednotlivci. Novinářům to dnes během prohlídky dalšího ze zařízení – Pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku – řekla zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná.

„V zařízeních pro zajištění cizinců, kde jsou zajištěné osoby v rámci nelegální migrace, o azyl žádají pouze jednotlivci,“ řekla Novotná. Podle ní v České republice od začátku roku do dneška požádalo o azyl 885 lidí, kteří se dostali do přijímacího střediska v Zastávce a následně do pobytových středisek v Kostelci nad Orlicí či Havířově. „To číslo je vyšší než v minulých letech, ale ne nějak dramaticky. Například za celý rok v roce 2013 to bylo 800 žadatelů a v roce 2014 1100 žadatelů o azyl,“ řekla Novotná. Téměř polovinu z žadatelů o azyl v České republice tvoří lidé z Ukrajiny.

Nelegálních uprchlíků zadržených na území ČR však stále přibývá, například od poloviny června, kdy ministr vnitra Milan Chovanec kvůli migraci zesílil kontroly, v Česku uvízlo 996 uprchlíků.

V zařízení Bělá pod Bezdězem je nyní umístěno 467 cizinců, v Zastávce u Brna 194. O případném otevření dalšího objektu má jednat ministerstvo vnitra. Vláda již schválila otevření záchytných zařízení v Balkové na Plzeňsku a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Do konce roku mají vzniknout nová zařízení, čímž by se vytvořilo dalších 1200 míst. Ministerstvo vnitra očekává, že letos přijde do Česka kolem 3500 nelegálních migrantů, příští rok by jich mělo být 5000 až 7000.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi