Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodinné drama před branami tábora v Bělé. Syřanka si přijela pro bratra

Autor: vet, simao - 
2. srpna 2015
20:16

Rodina syrských uprchlíků prožila nejprve marné rozčilování a zklamání. Přijela si do utečeneckého tábora v Bělé pro příbuzného, ale zprvu odjela s prázdnou a 16letý Chálid zůstal za mřížemi. Nakonec si ho však Syřani mohli odvézt.

Muž se ženou a dvěma malými dětmi přijeli v sobotu do tábora v Bělé pod Bezdězem taxíkem z Prahy. Očekávali shledání s bratrem cizinky a počítali s tím, že si ho odvezou. To se nekonalo. Dokumenty, které předložili a které měly bratrovi otevřít cestu na svobodu, nestačily.

Nerozuměli anglicky ani německy, a tak trvalo, než pochopili, že když jejich příbuzný nemá u sebe žádné doklady, zůstane za mřížemi, dokud policie nezjistí jeho skutečnou totožnost. Nakonec rozhořčení Syřané s plačícími dětmi taxíkem zase odjeli.

V čem byl problém? Proč se běženci ve Francii a Rakousku pohybují volně, zatímco u nás jsou v poutech převezeni do tábora, tam jim seberou mobil a peníze a zůstanou za mřížemi? „Rozdíl je v tom, že ve Francii a Rakousku si požádali o azyl. U nás ale tihle lidé o azyl zájem nemají, chtějí jinam, například do Německa,“ objasňuje mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Kdyby si běženci u nás o azyl požádali, nemuseli by podle ní být za mřížemi. „Ocitli by se v jiném režimu. Šli by do jiného zařízení, které nemá s policií nic společného, a nebyli by nijak omezeni na svobodě,“ vysvětluje Rendlová.

Nakonec si Chálida odvezli. I s penězi

Syřané se ale nevzdali a pro 16letého Chálida se vrátili. Mladíka, kterého zadrželi ve vlaku z Budapešti do Berlína, si nakonec přece jen mohli odvézt. ƒ„Nezletilí cizinci jsou v zařízení pro zajištění cizinců v podstatě pouze ubytovaní, oni nejsou v režimu zajištění, a proto na ně platí trochu jiný režim,“ vysvětlovala mluvčí Kateřina Rendlová pro FTV Prima.

Objevil se ale jiný problém. Chálid tvrdil, že měl s sebou 800 euro. A že mu to policisté nevrátili. Jenže jak uvedla FTV Prima ve své reportáži, chlapec byl zadržen se strýcem, a peníze tak byly psané na dospělého. Podle předpisů proto byly zajištěné policií.

„Chlapce si přišla vyzvednout jeho sestra, to je věc, která se standardně nestává. Pracovníci předpokládali, že oba dva budou opouštět zařízení spolu a že hotovost bude vydána jeho zákonnému zástupci,“ podotkla Rendlová. Vše tak pro Chálida skončilo dobře, pracovníci ho nakonec vyhledali a peníze jemu a jeho sestře předali.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi