Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z tábora v Bělé propustili téměř 400 nelegálních migrantů

Bělá pod Bezdězem - běženci jsou v zařízení za mřížemi.
Bělá pod Bezdězem - běženci jsou v zařízení za mřížemi.  (Autor: Dan Černovský, Karel Kopáč)
Autor: David Klempíř - 
8. srpna 2015
19:00

Téměř 400 nelegálních běženců opustilo od začátku letošního roku zařízení v Bělé, v němž jsou umístěni migranti, kteří u nás nechtějí zůstat a nepožádají o azyl. České úřady se nedokážou dohodnout s maďarskou stranou a musí po uplynutí 42denní lhůty propustit migranty na svobodu.

Detenční zařízení v Bělé slouží pro migranty, kteří u nás nepožádají o azyl a touží se dostat do západní Evropy. V Bělé čekají do té doby, dokud jim české úřady neověří totožnost a neodvezou je za hranice. Na to vše je ale pouze 42 dnů, během nichž by se měli vrátit do země, kde zažádali o azyl nebo kde poprvé vstoupili na území EU. Po jejím uplynutí je úřady musí pustit na svobodu. Informoval o tom deník Právo.

Do sedmi dnů opusťte Českou republiku

Cizinci, kteří se náhle ocitnou před branami střeženého objektu, dostanou zpět své mobilní přístroje a peníze, se kterými přišli. Zároveň obdrží nařízení, podle něhož musí zpravidla do sedmi dnů opustit Českou republiku. Podle Práva ale policie jejich pohyb dál nijak nesleduje. Místo Maďarska, kam by se měli teoreticky vrátit, pokračuje většina běženců do Německa. „Je potřeba říct, že opravdu 99 procent jich jde do Německa, což je pro ně cílová země,“ vysvětlil deníku ředitel cizinecké policie Milan Majer. Jedná se hlavně o Syřany, Afghánce a Iráčany – většina z nich opustí ČR do 24 hodin.

A když nemají doklady...

Pokud je na území ČR zadržen cizinec, u kterého není známá jeho identita, nemá u sebe doklady a neví se, odkud k nám přišel, je situace odlišná. Lhůta, po kterou může být držen v zajišťovacím zařízení, trvá v takovém případě až 545 dní. „Závisí to na komunikaci s cizincem a se zastupitelským úřadem té země tady, protože se ověřuje jeho totožnost s ambasádou a vystavuje se mu tady náhradní cestovní doklad,“ popsal Majer, co všechno je nutné provést. Lhůta jeho pobytu tedy závisí na spolupráci zajištěného a úřadů. „Jakmile je ztotožněn a je mu vydán ten cestovní doklad, tak my dokončíme správní vyhoštění a může být propuštěn třeba během měsíce nebo dvou měsíců,“ vysvětlil. Úskalím podle něj je, pokud cizinec nekomunikuje nebo o své identitě lže, pak může strávit v detenčním zařízení až rok a půl.

V Bělé pobývalo od začátku roku 141 cizinců s neznámou identitou, z nichž už bylo vyhoštěno 136 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi