Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladí Češi jsou pohodlní a nechce se jim podnikat. Expert varuje: Ovládnou nás korporace

Autor: bud - 
1. října 2017
06:10

Mladí lidé chtějí jistotu, stabilní příjem a děsí se byrokratických obtíží. To jsou hlavní důvody, proč se stále méně aktivně vrhají do podnikání. Za posledních pět let klesl počet nově založených živností u mladých o třetinu. Podle Asociace firem hrozí, že v následujících desetiletích přijdeme o značnou část malých českých podnikatelů a staneme se závislí na nadnárodních korporacích.

Jiří Diblík (19) pracuje od svých 12 let. „Začal jsem pro různé klienty tvořit internetové stránky, loga nebo plakáty a vydělával jsem si tím první peníze,“ vzpomíná. Dnes se zabývá hlavně grafickým designem a marketingem. Dokonce provozuje vlastní kreativní agenturu a práci nárazově dává i dalším lidem.

Nejprve podnikal „na otce“, v 16 letech ale zažádal o zplnoletnění, aby si mohl sám zařídit živnostenské oprávnění. Soudu tehdy musel dokazovat, že si dokáže vydělat peníze a uživí se. Nakonec plnoletost získal a do podnikání se vrhl naplno. Díky individuálnímu plánu mohl studovat také střední školu a nyní má v hlavně další podnikatelské projekty.

Video  Jiří pracuje od dvanácti let. V šestnácti ho soud zplnoletnil a začal podnikat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Mladí chtějí jistý příjem

Jiří patří k aktivním mladým lidem, kteří se s nadšením vrhají do podnikání. Jenže takových je v Česku stále méně. Jak ukazuje nový průzkum společnosti Ipsos mezi studenty, stále více jich dává přednost jistotě v běžném zaměstnání. Zatímco ještě v roce 2013 ve svých úvahách zvažovali podnikání 2 z 5 studentů, letos je to už pouze 1 z 5.

Mladí podle průzkumu vítají, že zaměstnavatel za ně bude řešit administrativní záležitosti. Až pětina oslovených právě kvůli administrativě podnikání odmítá. Více než 40 procent z nich je také přesvědčeno, že v zaměstnání budou mít méně odpovědnosti a stresu. Celých 80 procent mladých chtějí být zaměstnancem kvůli jistotě práce a stálého příjmu.

Asociace: Snižme byrokracii

„To, že mladí lidé v době přetlaku nabídek zaměstnavatelů volí cestu vyššího komfortu a upřednostňují pracovní vztah před vlastním podnikáním, není překvapením. Je to ale jasné varování, že pokud chceme mít za dalších dvacet let původní české firmy a nechceme-li být závislí na nadnárodních korporacích, musíme pro to začít konečně něco dělat,“ je přesvědčen Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků ČR (AMSP).

Podle něj je potřeba radikálně snížit administrativní bariéry a regulace ze strany státu. „Pokud nezačneme urychleně plně elektronizovat vztah mezi firmou a státem, přijdeme postupně o lokální podnikatele a nezávislé regionální zaměstnavatele,“ dodává Havlíček. Výhodou by mohla být také daňová zvýhodnění pro začínající podnikatele, která by snížila rizika jejich rozjezdu.

Momentálně má v Česku živnost celkem zhruba 129 tisíc mladých lidí do 30 let, což je jen necelá desetina všech živnostníků. Dlouhodobě také klesá počet těch, kteří s podnikáním začínají, ať už v rámci živnosti, nebo založením firmy. Zatímco je ještě v roce 2010 začalo podnikat 57 tisíc lidí do 35 let, v roce 2015 to bylo pouze 37 tisíc. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF, která sleduje informace o firmách.

„Mladí lidé se do podnikání příliš nehrnou. Někteří v tomto věku ještě studují, věnují se koníčkům nebo mají malé děti, zatímco jiní sbírají zkušenosti v prvním zaměstnání. Pro mladé lidi jde o bezpečnější formu získávání pracovních zkušeností než podnikání,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková s tím, že část mladých lidí se do podnikání pouští až později, poté co získají zkušenosti.

Kovář Zdeněk si myslí, že podnikání neusnadňuje ani špatně nastavená nemocenská:

František Klapal ( 31. července 2022 19:37 )

Já také začínal podnikat když jsem byl celkem mladý. Je ale pravda, že my máme rodinnou firmu, takže jsem ji vlastně pouze převzal. Musím ale říct, že od té doby, co je v mé režii se pěkně rozrostla. Teď jsem například dost investoval do její modernizace. Mimo jiné jsem tam konečně nakoupil nové šroubové kompresory od http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis.cz/ které už dlouho byly potřeba.

Ferenze113 ( 31. srpna 2018 18:31 )

Tak to já se osobně podnikání vůbec nebojím a přesto, že je mi teprve 19 let, tak se pouštím zase do nového projektu, který bude skvělý! Na http://myslitel.cz/se-zaklada-offshore-spolecnost/ jsem si přečetl o možnosti mít sídlo společnosti v daňovém ráji, což je dle mého velice zajímavá příležitost.

lesnismes ( 1. října 2017 08:10 )

Je v cesku kazdej mladej floutek ci starej prd jiz skuseny a moudry expert? Jiste ze je a proto to tak dopadlo.Tretina ceskych rodin zije na hranici bidy a nikoho nezajimaji,levicove strany ktere by mely zastupovat vetsinu naroda zhnedly a silene pomery cechu je nezajimaji a delat v bezpravnem state biznis je velice rizikove tezke.Ceskej expert -mi ass.

dr.x.crement ( 1. října 2017 07:50 )

Napřed by mladý člověk měl začít normálně pracovat,osvojit si pracovní návyky,poté lze přejít na živnost.Pokud např.chce založit kavárnu,dusí ho nyní veliká byrokracie.Kde na to vzít a nekrást.Stát a EU podporuje firmy jako Čapí hnízdo,kdy velcí dostávají ještě víc,než mají.Malý český člověk nemá nic.

europa ( 1. října 2017 07:13 )

Nikdo se jim divit nemůže. Podnikání v Čechách není žádná procházka rájem. Hlavně drobným živnostníkům hází stát klacky pod nohy a okrádá je až hanba. Člověk, který si na sebe vydělává sám a nevisí nikomu na krku by měl mít odpovídající podmínky k podnikání, a ne jen buzeraci a odvody za svou osobu neodpovídající jeho výdělkům, ale nějakému pochybnému průměru. Státní zlodějina ve velkém.

Zobrazit celou diskusi