Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladí neumí zacházet s penězi, tvrdí odborníci. Tápou ve spoření i pojištění

Mladí lidé neumí zacházet s penězi, říkají odborníci: Neví, jak spořit a jak se pojistit
Mladí lidé neumí zacházet s penězi, říkají odborníci: Neví, jak spořit a jak se pojistit  (Autor: Profimedia)
Autor: Kamila Ondráčková, ula - 
14. září 2017
06:15

Nejčastější chybou mladých párů je podle oslovených odborníků malé množství rezerv a někdy také přehnané cíle z hlediska pořízení vlastního bydlení. Naprosté opomíjení spoření či investování je velkou a častou mýlkou.

Na začátku kariéry si málokdo může vyskakovat. Nejde však prvořadě o spoření horentních sum, jde o návyk odkládat si jako takový. Na začátku je nesmírně důležité vytyčit si cíl. Poté si říci, kolik si budu odkládat. Potom je pouze otázkou kam. Za předpokladu, že vám peníze zbývají.

„Pokud jste každý měsíc na nule, obecně musíte někde ušetřit. Dát si o kávu méně, kupovat například méně potravin, ale kvalitnější či vykouřit o cigaretu méně. Každá ušetřená dvacetikoruna se počítá a za měsíc to může dělat zajímavou částku. Udělejte si to tak, aby vás to bavilo a motivovalo ke spoření,“ radí Jiří Kubík, finanční poradce Partners.

Základem je pak běžný účet, nejlépe bez poplatků, dobré je mít také spořicí účet, kde by měla být takzvaná pohotovostní finanční rezerva ve výši tří až šesti měsíčních příjmů. Na dlouhodobé rezervy pak můžete využít doplňkové penzijní spoření.

„Vyplatí se zvolit dynamickou strategii a začít si sem odkládat částku alespoň ve výši stokorun a postupně ji během dalších let dle růstu příjmu navyšovat,“ doplňuje Kubík.

Rodiče by měli myslet na budoucnost svých dětí

Eva Roudnická, PR specialistka společnosti Broker Consulting, pak zmiňuje klíčovou roli rodičů: „I pro pořízení vlastního bydlení na hypoteční úvěr je už dnes potřeba minimálně deset procent, spíše pak 20 procent z vlastních zdrojů. To ovšem nemusí být vůbec malá částka, která se pohybuje ve statisících. Pokud ji nepřipraví rodiče, na mladý pár pak čeká výrazné utahování opasků a spoření.

Čím delší čas na odkládání máte, tím lépe a stejnou částku připravíte s nižší pravidelnou úložkou. V dnešní době by tak už i rodiče měli v tomto smyslu myslet na budoucnost svých dětí,“ dodává Roudnická.

Nepřeceňujte své možnosti

U vlastního bydlení mladých párů pak často dochází k podcenění situace a špatnému plánování. Splátka hypotečního úvěru totiž není jediný náklad, který na nás čeká. Pojištění bytu či rodinného domu a domácnosti, elektřina, voda, plyn, daň z nemovitosti, internet a další drobné náklady, které nejsou při nájemním bydlení vidět, mohou překvapit.

Kreditka vás může zruinovat! Honza to s ní umí, poradí vám jak:

Video  Kreditka vás může zruinovat! Honza to s ní umí, poradí vám jak  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Třešničkou na dortu, na kterou by nikdo neměl zapomínat, je vybavení domácnosti či případná rekonstrukce. Náklady na pořízení tak nemusí být to jediné. Druhou částí pak může být přecenění finančních možností a velká očekávání na vlastní bydlení. Tedy na jak velkou hypotéku dosáhnu se stávajícím příjmem a jak drahou nemovitost si vlastně mohu koupit,“ uvádí Eva Roudnická.

Pojištění musí mít smysl

Obecně se dá říci, že si lidé platí pojistné produkty pouze na drobné úrazy. „Za svoji kariéru jsem téměř neviděl smlouvu na milionové částky v případě smrti či invalidity,“ uvádí Jiří Kubík.

Pojištění by přitom mělo kopírovat životní standard rodiny. Pokud je rodina zvyklá na určitou životní úroveň, pojištění by mělo zajistit její udržení i ve chvílích, kdy například jeden z nositelů příjmu ze zdravotních důvodu nemůže vykonávat svou dosavadní pracovní činnost a hrozí, že rodina bude muset omezit své výdaje. V té chvíli by mělo nastoupit pojištění, které tento výpadek dlouhodobě nahradí.

Fotbalista Jakub si chtěl pojistit kotník: Vyplatí se to víc než životní pojištění?

Video  Fotbalista Jakub si chtěl pojistit kotník: Vyplatí se to víc než životní pojištění?  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kolik můžeme dát do pojištění?

„Pojištění se tvoří v návaznosti na vaše příjmy a výdaje. Proto je špatná otázka: Kolik můžete dát do pojištění? V pojistné smlouvě mají být milionové částky, a to většinou v případě smrti, invalidity (následkem úrazu a hlavně nemoci), trvalých následků úrazů a popřípadě závažných chorob. Tato rizika se stávají pouze jednou a je důležité, aby přišly větší peníze (ne desetitisíce),“ vysvětluje Jiří Kubík.

Každý člověk je natolik specifická entita, která vyžaduje různé typy zajištění. Na pojistném trhu existují desítky produktů, které právě jsou schopny každé osobě se přizpůsobit a zajistit kvalitní a efektivní zajištění osoby či rodiny. Při výběru produktů a nastavení pojistných částek je tak na místě poradit se s odborníky,“ dodává Eva Roudnická.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi