Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Změňte dodavatele elektřiny a plynu už v létě. Váš domácí rozpočet si uleví

Autor: ula - 
17. srpna 2017
06:05

Léto je v plném proudu, teploty se pohybují okolo třicítek a poslední, na co myslíte, je nadcházející topná sezona. Nicméně je dobré nad ní už přemýšlet a úplně nejlépe se zamyslet na možností změny dodavatele, zejména pokud vás poslední vyúčtování nemile překvapila. Na podzim už může být pozdě.

Uplynulá topná sezona se lidem nečekaně a citelně prodražila. Postaralo se o to chladnější počasí, než jaké bylo v předchozích dvou letech. Extrémně mrazivý leden, který byl 7. nejstudenějším od roku 1961, výrazně zvýšil spotřebu energií na vytápění domácností. Pak přišel teplotně výrazně podprůměrný duben, a dokonce návrat mrazů počátkem května.

Z těchto důvodů si domácnosti za loňskou topnou sezonu připlatily často i 5 000 až 7 000 korun navíc oproti předchozím letům. Podobnou částka však lze snadno ušetřit a zalepit díru v rodinném rozpočtu, a to právě včasnou změnou dodavatele energií.

Energie ukrajují domácnostem vysoké částky

„U změny dodavatele energií je klíčové, kdy se o ni zákazník začne zajímat a aktivně ji řešit. Kdo chce dosáhnout maximální úspory nákladů na energie, měl by začít řešit změnu dodavatele nejpozději během léta, aby se změna stihla provést před začátkem topné sezony. Ta totiž tvoří více než 70 procent z celkové roční spotřeby energií domácností,“ zdůrazňuje Markéta Witoszová, specialistka na energie z internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz

„Přechod k jinému dodavateli obvykle trvá až tři měsíce, takže kdo se opozdí a začne až na podzim či začátkem zimy, připraví se sám o výhodu levnějších dodávek energií v nejstudenějších měsících, kdy jsou spotřeba i náklady největší,“ dodává Witoszová.

Změnou ušetříte až pět tisíc ročně

Ze statistik portálu vyplývá, že běžná domácnost s třemi až pěti členy, která topí plynem, v průměru změnou dodavatele plynu ročně ušetří skoro 5 000 korun. A změnou dodavatele elektřiny přibližně dva tisíce. Konkrétní částka závisí na reálné spotřebě domácnosti. Na tom, čím vytápí, od kterého dodavatele odchází a kterého nového zvolí.

VIDEO: Paní Věra poradí zajímavé triky, jak ušetřit v domácnosti

Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Na trhu působí více než 60 dodavatelů elektřiny a plynu, proto není snadné se v nich zorientovat a vybrat pro sebe toho nejvýhodnějšího z hlediska možných úspor. K tomu účelu proto existují specializované internetové srovnávače, kde stačí zadat do kalkulačky základní informace o svém stávajícím tarifu a spotřebě. A během několika vteřin se vám zobrazí kompletní srovnání několika desítek firem spolu s celkovou roční částkou nákladů při dané spotřebě i možnou roční úsporou.

Přímotopy jsou dražší

„Pokud domácnost topí plynem a vybere si některého z těch úplně nejlevnějších dodavatelů, může ročně ušetřit i přes 10 000 korun. U elektřiny je obvykle úspora nižší, ale velmi záleží, zda lidé elektřinu používají jen ke svícení či i k ohřevu vody a vytápění, obzvlášť tzv. přímotopy. V takovém případě je spotřeba elektřiny opravdu vysoká a přechodem k levnějšímu dodavateli elektřiny lze ušetřit téměř 11 000 korun,“ říká Witoszová.

Cena není vždy rozhodující

Zároveň ale experti nedoporučují domácnostem orientovat se pouze podle nejnižší ceny. Velmi důležité je i zázemí dodavatele a jeho stabilita, smluvní podmínky, dostupnost služeb a zákaznický servis. Nejvhodnější je tedy vydat se spíše „zlatou střední cestou“. Při výběru nového mohou poradit i příbuzní či známí, kteří již mají s konkrétním vybraným dodavatelem nějaké osobní zkušenosti.

VIDEO: Jak ušetřit? Zkuste si vypočítat výdaje domácnosti

Video  Domácí ekonomka: Ušetří jen ten, kdo počítá všechno a nelže  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Lukáš Červený, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Lidé mění dodavatele stále častěji

Díky výhodnosti a skutečným úsporám počet změn dodavatelů energií roste. Od ledna do července 2017 změnilo svého dodavatele u plynu 112 749 domácností. U elektřiny to bylo 171 655 domácností. Analytici odhadují, že například počet domácností, které letos změní dodavatele plynu, přesáhne hranici 200 tisíc.

V boji proti vysokým maržím pomáhá projekt Blesk za levnější plyn

Dalším významným důvodem růstu počtu změn dodavatelů je právě uplynulá topná sezona, kdy řada domácností, která byla zvyklá dostávat na ročním vyúčtování spíše přeplatky nebo být na nule, najednou obdržela faktury s mnohatisícovými nedoplatky.

A jelikož se roční vyúčtování posílají energetické společnosti postupně domácnostem po republice během celého roku, nikoliv k jednomu datu všem, řadu lidí tento nedoplatkový šok ještě čeká. Hledají proto cesty, jak ušetřit. Dostáváme zpět na začátek k včasné změně dodavatele. Nejlépe co nejdřív, protože topná sezona se nezadržitelně blíží a každý den otálení vás zbytečně stojí peníze navíc.

Proč změnit dodavatele u teď?

  • Ušetříte v průměru 4 644 korun za rok.
  • Máte jistotu, že vše stihnete včas.
  • Příští vyúčtování vás nechá naprosto klidné.
  • Budete mít náskok před těmi, kteří změnu stále odkládají.
  • Drahé otálení: Kdo změní dodavatele až během topné sezóny, se připraví o nemalou část z úspor za nižší ceny energií, kterých by mohl dosáhnout, kdyby začal řešit přechod k výhodnějšímu dodavateli už v létě.

Pořád hledáte důvody, proč měnit dodavatele? 

  • Přechod k jinému dodavateli u zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou trvá až tři měsíce.
  • Topení tvoří největší část spotřeby energií v domácnostech, a tím i největší část nákladů.
  • Topná sezóna představuje okolo 70 proccent z celkové roční spotřeby domácností.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi