Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ekonomka Olga (28) peče 150 koláčů měsíčně: Práci v kanceláři už nechci

Autor: David Budai - 
29. května 2017
05:25

Počet žen podnikatelek v Česku rapidně přibývá a už pátým rokem „válcují“ muže. Jen loni se do podnikání pustilo bezmála 9000 žen, zatímco mužů byla jen polovina. S podnikáním začala také Olga Vančurová (28), pro kterou je důležité, že dělá kreativní práci a navíc po svém. „Jsem ráda, že nemám pevnou pracovní dobu. Nejsem žádné ranní ptáče a nevadí mi pracovat do hluboké noci,“ řekla v rozhovoru pro Blesk.cz. 

Olga měla ráda matematiku, proto se rozhodla pro studium na ekonomické fakultě. O své budoucí práci ale dlouho neměla jasnou představu, takže po dokončení studia skončila u stereotypní práce v kanceláři. „Vykonávala jsem různé administrativní činnosti a chybělo mi kreativní vyžití,“ uvedla pro Blesk.cz.

„Vždycky jsem tíhla k různým kreativním činnostem, ať už to byl keramický kroužek nebo výroba šperků. A pečení jsem se věnovala ve svém volném čase,“ zmínila Olga, která v dětství často pekla se svou maminkou. Nikdy ale neměla odvahu nabízet své výrobky lidem.

Klíčový úspěch na festivalu amatérů

V roce 2014 se ale v jejím rodném Nymburce konal první ročník festivalu, na kterém svá jídla nabízejí i amatéři. „Mohla jsem si vyzkoušet, jak na mé koláče a další výrobky reagují lidé. Ohlas byl neskutečný, a to mě přivedlo k myšlence věnovat se pečení naplno,“ zavzpomínala Olga. O pár měsíců později vznikla Tartaletka.

Nejprve pekla při práci, v polovině loňského ale skončila a naplno se vrhla do pečení. Nyní už se tak téměř rok živí podnikáním naplno. „Týdně upeču kolem 30 až 40 koláčů,“ uvedla Olga. S marketingem a rozvozem koláčů jí pomáhá hlavně její přítel Jakub. „Je ode mě vyškolený, aby je rozvážel s extrémní opatrností,“ dodala s úsměvem.

Takto peče Olga limetkový koláč. Podívejte se na recept:

„Kontroluji každou malinu“

Mladá pekařka si totiž s každým koláčem „hraje“ do nejmenších detailů a nechce, aby k zákazníkům dorazila hromada drobků. „Odmala jsem neskutečný perfekcionista a pedant. A v tomto oboru se mi to vyplatí. Opravdu kontroluju každou malinu, a pokud není v nejlepším stavu, tak ji na koláč nedám. Zákazníci jsou potom mile překvapeni, že koláč skutečně vypadá jako na fotce,“ odhalila Olga strategii, díky které dokáže obstát v konkurenci velkých cukrářských firem.

Návrat do kanceláře už si nedovede představit. „Pro mě je výhodou, že nade mnou není šéf a veškeré úspěchy i neúspěchy padají na moji hlavu. Jsem ráda, že nemám pevnou pracovní dobu. Nejsem žádné ranní ptáče a nevadí mi pracovat do hluboké noci,“ vypočetla Olga výhody vydělávání „na sebe“.

34 tisíc nových podnikatelek

Podobně jako Olga Vančurová uvažují i tisíce dalších žen. Podle velkého průzkumu Asociace malých a středních podniků se více než tři čtvrtiny žen do podnikání vrhají proto, získaly svobodu v uspořádání pracovní doby. Případně aby se mohly rozhodovat nezávisle na ostatních. Finanční stránku nebo společenskou prestiž zmiňuje jen menšina žen.

Jen v roce 2016 přibylo v Česku 8942 nových podnikatelek, zatímco nových podnikatelů-mužů bylo jen 4638. V předchozích letech byl ale tento počet mnohem výraznější a živnost nebo firmu zakládalo každý rok až desetkrát více žen. Zatímco počet podnikatelů celkově od roku 2012 stagnuje a jejich počet se za toto období dokonce snížil o 193, počet podnikatelek za stejnou dobu vzrostl o více než 34 tisíc.

Jak vypadají koláče, které peče Olga? Podívejte se v galerii:

Kovář Zdeněk si myslí, že podnikatelé a živnostníci mají problém, když onemocní. Poslechněte si, co řekl o nemocenské:

Zobrazit celou diskusi